26. OKT. 2022 KL. 18:01

Debat: "Vi skal lave sociale indsatser og bygge mere blandet i fremtiden"

IMG 9293

De fem politikere var veloplagte og klar til at møde beboerne til aftenens vælgermøde. Foto: Eva Andersen

Vi skaber stærke lokalsamfund, når vi lykkes med at blande folk på tværs af kultur, social baggrund og etnicitet. Sådan lød det fra fem politikere under sidste uges vælgermøde i Tilst ved Aarhus.

Hvad definerer et blandet bysamfund – og hvorfor er det så vigtigt, at vi ikke kun søger sammen med folk, som ligner os selv? Hvordan skaber vi velfungerende almene boligområder og løser de sociale udfordringer? Og hvorfor er det afgørende, at der er almene boliger i alle kommuner? Det var nogle af emnerne ved sidste uges vælgermøde i Tilst ved Aarhus.

Heidi Printzen (KF), Michael Aastrup Jensen (V), Jens Joel (S), Lisbeth Torfing (EL) og Susan Kronborg (RV) var gæster, da bydelshuset i Langkærparken lagde lokaler til et vælgermøde for områdets beboere, hvor formand for BL, Allan Werge, var ordstyrer.

Fra højre til venstre fortalte politikerne om deres eget møde med den almene boligform og om vigtigheden i at blande mennesker på tværs af etnicitet, kultur og baggrund.

Susan Kronborg er boligordfører for De Radikale og bor selv i en almen bolig i Højvangen i Skanderborg. Området var tidligere på parallelsamfundslisten, men er for nylig kåret til Nordens bedste boligområde.

Jens Joel er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og har tidligere boet fire år i Gellerup og har siddet i bestyrelsen for Brabrand Boligforening. Og Heidi Printzen, som stiller op til Folketinget for De Konservative, har siddet i fællesrådet i Christiansbjerg-bydelen i Aarhus, som nyder godt af en blandet befolkningssammensætning.

Forskellighed øger forståelsen

Blandede boligområder giver gode lokalsamfund, når vi gør tingene på en ordentlig måde, sagde Heidi Printzen, som i dag bor med sin familie i velhaverforstaden Risskov – og savner forskelligheden.

”Mine store børn gik i skole på Katrinebjerg, hvor der var en bred klassesammensætning. Nu bor vi i Risskov, hvor den yngste stort set ikke har mødt et barn med anden etnisk herkomst end dansk. Jeg glæder mig til opførelsen af almene boliger i området, så der kommer flere med en anden baggrund, for det er rigtig sundt,” sagde Heidi Printzen.

Mere nybyggeri og målrettede lokale indsatser skal være med til at løse sociale udfordringer i de udsatte boligområder, mener hun.

”Vi skal lave sociale indsatser og bygge mere blandet i fremtiden, så vi undgår at få koncentrationer af en bestemt type mennesker. Det gælder ikke kun i de udsatte områder, men også i Risskov, hvor alle kommer i Tesla og henter deres børn. Det er heller ikke sundt.”

Artiklen fortsætter under billederne og citatet.

IMG 9333

Mange beboere var mødt op for at høre debatten. Foto: Eva Andersen

IMG 9356

BL's formand, Allan Werge, var ordstyrer og sørgede for, at beboerne fik svar på deres spørgsmål fra politikerne. Foto: Eva Andersen

I løbet af livet får de fleste af os brug for en almen bolig. Når vi flytter hjemmefra, bliver skilt, bliver ældre og får andre boligbehov. Derfor skal der være en almen bolig i den kommune, hvor man bor, så børnene kan blive i den lokale skole. Og når man bliver ældre, skal der være en seniorbolig i nærområdet, så man ikke skal flytte væk fra dem, man kender.

Susan Kronborg (RV)

Opstillet som folketingskandidat i Aarhus Sydkredsen i Østjyllands Storkreds.

Alle skal have råd til en god bolig

Lisbeth Torfing fra Enhedslisten er medlem af Horsens Byråd og stiller op til folketingsvalget for første gang. Som kommunalpolitiker arbejder hun med den boligsociale indsats i praksis, herunder kommunale beskæftigelsesindsatser.

”Den almene boligsektor er vigtig, for at alle har mulighed for at få en god bolig til en pris, de kan betale. Og de almene boliger er med til at holde prisen nede på det private udlejningsmarked. Jeg er optaget af, hvilke lokalplaner og lovgivning der skal til, for at vi får almene boliger nok til alle indkomster. Horsens er billigere end Aarhus, og alligevel har vi ikke nok billige boliger fx til unge på SU.”

Den blandede by kan have mange former, mener hun.

”Der må gerne være større almene boligområder, hvor der er mulighed for en målrettet boligsocial indsats, for spreder man folk for meget, er det svært at lave den samme indsats. Det er vigtigt med en blandet by, hvor børn med forskellige baggrunde går i skole sammen og møder hinanden i den alder, hvor de er åbne og fordomsfri,” lød det fra Lisbeth Torfing.

Smadderstolt af den almene boligform – den skal vi værne om

Jens Joel (S) er ”smadderstolt” af den almene boligform i Danmark.

”Jeg er smadderstolt af, at vi bor sådan i Danmark, men jeg ser også en tendens til, at vi bor og går i skole med nogle, som ligner os selv. Hvis boligpriserne udvikler sig sådan, at det er umuligt at få et sted at bo inden for Ringgaden, medmindre man har en høj indtægt, bliver der en ensartethed i byernes befolkning, og det går ud over tilliden, forståelsen og sammenhængskraften.”

Almene boliger bør være et tema på midtbanen i dansk politik, for rigtig mange danskere bor alment, tilføjede Jens Joel.

Tvang er ikke løsningen

Michael Aastrup Jensen fra Venstre mener, at vi skal blive bedre til at løse sociale udfordringer lokalt. Tvang er ikke vejen til en bedre integrationsindsats, mener han.

”I min borgmestertid i Randers lavede vi også ”bussing” og kørte folk andre steder hen. Men det virker ikke at sige: Nu skal I være integrerbare og hyg jer med dem, vi nu har placeret jer sammen med. I stedet skal vi undersøge, hvad der skal til for at løse de udfordringer, der er. For der er stadig udfordringer i Gellerup og andre steder, og dem skal vi hellere løse ad frihedens vej. Det er ikke nemt, men jeg tror ikke på alternativet, hvor vi tvinger folk og vil bestemme, hvor de skal gå i skole eller på gymnasium,” sagde Michael Astrup Jensen.

Landets rigeste kommuner har et ansvar for at give plads til almene boliger, sagde Susan Kronborg (RV).

”I løbet af livet får de fleste af os brug for en almen bolig. Når vi flytter hjemmefra, bliver skilt, bliver ældre og får andre boligbehov. Halvdelen af danskerne bliver skilt, og når man går fra hinanden, har man måske ikke råd til at blive boende alene i et dyrt hus. Derfor skal der være en almen bolig i den kommune, hvor man bor, så børnene kan blive i den lokale skole. Og når man bliver ældre, skal der være en seniorbolig i nærområdet, så man ikke skal flytte væk fra dem, man kender.”

Ingen kommune skal kunne sige, den ikke har plads til almene boliger, tilføjede Susan Kronborg.

”Det kan ikke passe, at Hellerup ikke har plads til en eneste almen bolig. Der skal være almene boliger alle steder.”

Læs flere artikler om emnet

Danmark valgte mig til

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Det er blevet nemt for dårligt gående at stemme i eget hjem

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Persille Ingerslev: “Hvis man ikke stemmer, er man for alvor til overs”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Erik og Vita: ”Det er sundt at bruge sin stemme aktivt”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste