24. OKT. 2022 KL. 14:19

Danmark valgte mig til

1 Kopi

Tekster og tegninger: Jakob Fälling

Når 40-årige Mary Anne går til valg den 1. november, er det hendes første folketingsvalg nogensinde. I Danmark tror vi på hinanden, og vi kan stole på myndighederne. Det kan jeg virkelig godt lide, siger den nye danske statsborger.

2012: Mary Anne Michelin-Vedel flytter til Esbjerg fra Grækenland, som er i dyb økonomisk krise. Mary Annes danske kæreste har overtalt hende til at flytte hertil. Hun har en bachelorgrad fra Athens universitet og arbejder med medier.

2

Mary Anne Michelin-Vedel går på dansk sprogskole i tre år. Hun finder et arbejde, først som chauffør i et cateringfirma, hvor hun også vasker op og ordner firmaets udfordringer med IT. Siden gør hun rent.

Mary Anne uddanner sig som multimediedesigner og bliver fastansat ved sit praktiksted. Men en dag lukker firmaet Mary Annes afdeling. Hun ender i arbejdsløshed.

3

Selvom Mary Anne har knoklet hårdt, kan hun ikke bruge sin uddannelse, fordi det er svært at få job i marketingbranchen, hvis man ikke er dansker.

Mary Anne bliver sendt i erhvervspraktik på et plejehjem i Odense, hvor hun og hendes mand nu bor med deres lille søn. Mary Anne søger om dansk statsborgerskab.

4

Mary Anne Michelin-Vedel bliver glad for at arbejde på plejehjemmet. Hun tager en vild beslutning og går i gang med en uddannelse som sosu-assistent.

Mary Anne bruger al sin fritid udendørs i Korsløkkeparken sammen med sin søn. De fem bedste legepladser ligger få minutters gang fra lejligheden: Piratlegepladsen, trampolinlegepladsen, instrumentlegepladsen, den grønne og den blå legeplads.

5

I 2021 får Mary Anne dansk statsborgerskab, og i 2022 bliver hun inviteret til statsborgerskabsdag i Folketinget. Her bliver omkring 4.400 nye danskere fejret med musik, taler og samtaler. Statsministeren, formanden for Folketinget og alle partiledere stiller op, og de opfordrer Mary Anne og de andre nye danskere til at tage del i demokratiet.

6

”Det ramte mig i hjertet. Tænk, de fejrede, at jeg blev dansker! Vi blev virkelig budt indenfor i fællesskabet,” siger Mary Anne, der stemmer ved sit første folketingsvalg den 1. november 2022.

”Sammenlignet med Grækenland er demokratiet langt mere troværdigt her i Danmark. Jeg føler, min stemme bliver hørt. Ved at afgive min stemme kan jeg påvirke det samfund, min søn skal vokse op i. Det vil jeg helt sikkert gøre,” siger Mary Anne, hvis søn i dag er seks år.

Hun bliver færdig med sin uddannelse som sosu-assistent i sommeren 2023.

Læs senere artikler

Erik og Vita: ”Det er sundt at bruge sin stemme aktivt”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hjemløse-forkæmper: “Gå nu hen og stem til valget”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste