12. OKT. 2022 KL. 09:56

Erik og Vita: ”Det er sundt at bruge sin stemme aktivt”

Hinnerup

Foto: Eva Andersen

Hvis bare flere ville engagere sig i politik og foreningsliv, ville Danmark være et bedre sted at leve, og fællesskabsfølelsen ville løfte den mentale sundhed, mener de to folkepensionister fra Fuglebakken.

Erik Eberg slukker for tv’et, da det banker på døren. Klokken er 10 torsdag formiddag, han og hustruen Vita Rosendal var godt i gang med Folketingets åbningsdebat. Egentlig passer interviewaftalen dårligt med dagens Christiansborg-transmission, for de følger valgkampen minut for minut på det store fladskærms-tv.

Har altid været aktive i politik

Parret er i begyndelsen af 80-erne og bor i et rækkehus i Hinnerup ved Aarhus. Her har de boet i ti år, og herfra engagerer de sig stadig i foreningslivet, i det omfang helbredet tillader.

Livet igennem har de været politisk engageret. De mødte hinanden, da de begge arbejdede hos HK. Han som afdelingsleder, hun som faglig konsulent for de statsansatte.

Erik er tidligere kredsformand i socialdemokratiet og har i mange år været formand for boligafdelingen på fuglebakken. Her har han stået i spidsen for lokale vælgermøder ved kommunal- og folketingsvalg. Nu er de folkepensionister med stor rejselyst og et beskedent budget.

Pr. 1. januar stiger huslejen med ca. 6 procent, samtidig med at priserne på mad og andre fornødenheder også stiger De kommer til at kunne mærke de flere hundrede kroner mere om måneden, som det vil koste at bo i det 98 kvadratmeter store rækkehus, men oplever stadig en tryg boligsituation.

”Det gode er, at vi slipper for de bekymringer, som mange husejere har lige nu. Selv om det kan virke urimeligt med så stor en huslejestigning, er det trods alt tryggere at bo i en almen bolig lige nu,” siger Vita.

Hvilke er de tre vigtigste politiske hjertesager lige nu?

Om Erik og Vita:

Erik Eberg, 84, Vita Rosendal, 82 år
Folkepensionister
Bor i Hinnerup i Østjylland


Eriks hjertesager:

  • Velfærd – ældreomsorg, skoler, daginstitutioner
  • Et velfungerende sundhedssystem
  • Et stærkt EU-fællesskab

 

Vitas hjertesager:

  • Danskernes mentale sundhed
  • Bedre trivsel i folkeskolen
  • Klimaet

 

 

 

Når man er en del af et fællesskab, har man mindre tid til at tænke på sig selv, om man er pæn nok, har det rigtige tøj og så videre. Det er sundt.

Parret bruger ikke penge på luksus. Sparsommelighed er en dyd.

”Vi kan leve af 500 gram kød tre aftener i træk. Jeg laver en omgang chili con carne og spæder op med majs,” fortæller hun.

Krig, inflation, energikrise fylder meget. Man tør dårligt tænke de bange tanker til ende, siger Vita.

Men de mere nære sager er også vigtige. Hvorfor lider så mange børn og unge af angst? Hvorfor er så få interesseret i politik og foreningsliv? Det bekymrer hende.

”Fællesskab er sundt, både det nære og i et større perspektiv. Se bare hvad der sker i Storbritannien efter Brexit. Mennesker er stærkest i fællesskaber.”

Psykiatrien trænger til et løft og er et vigtigt tema for hende.

Hun gør sig mange tanker om især børn og unges trivsel. Hun og Erik har seks børnebørn, alle piger.

”Jeg ville ønske, at flere unge interesserede sig for politik og foreningsliv. Når man er en del af et fællesskab, har man mindre tid til at tænke på sig selv, om man er pæn nok, har det rigtige tøj osv. Det er sundt.”

Artiklen fortsætter under boksen.

LÆS MERE OM EMNET

Hjemløse-forkæmper: “Gå nu hen og stem til valget”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Skaden er sket – flere er allerede flyttet ud

Erik bekymrer sig om alle de lejere, som ikke har råd at blive i deres bolig. Nogle i boligforeningen har allerede opsagt deres lejemål, og på landsplan ser det endnu værre ud.

Erik selv styrer privatøkonomien stramt og bemærker hver en ”unødvendig” udgift.

Som når hans hustru har handlet på nettet eller har købt en bluse i den lokale genbrugsbutik.

Jo mere de sparer, jo bedre har de råd til rejserne. De tager bilen til Spanien og lejer et mobilehome. I en lille by nær Malaga er de på fornavn med de lokale. Her kan de tilbringe uger og måneder.

”Danmark er et smørhul, det går rigtigt op for en, når man rejser. Det er vigtigt at have udsyn, møde andre mennesker og kulturer. Vi bliver ved at rejse, så længe vi kan,” siger han.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste