26. OKT. 2022 KL. 12:00

Persille Ingerslev: “Hvis man ikke stemmer, er man for alvor til overs”

Persille Ingerslev Fandt Sin Rette Plads I Livet Da Hun Begyndte At Gendyrke Groentsager I Sin Tovaerelses Lejlighed Pa Frederiksberg I Dag Har Hun Ogsa Et Par Hoejbede Nede I Ga Rden Foto Kira Dinesen

Asfaltgartner Persille Ingerslev opfordrer alle til at stemme den 1. november. Det bliver dog ikke politikerne, men de marginaliserede, der skaber den grønne omstilling. Det er nemlig kun dem, der har tid, siger hun. Foto: Kira Dinesen

Dronningen af ‘gendyrk’, Persille Ingerslev, tror ikke på klima-handling fra politikerne. Grøn omstilling skal især komme fra de marginaliserede, siger hun. Hun opfordrer dog alle til at stemme, for “ellers har man ikke lov at brokke sig.”

Hun kan få to halve porrer til at blive til 121. Persille Ingerslev er ekspert i at gendyrke og bruge de ressourcer, vi har. På mikroplan gør hun præcis det, der skal til, hvis vi skal have en grønnere verden. Et af de store temaer i valgkampen.

Og selvom det ifølge Persille Ingerslev ikke bliver politikerne, der redder os fra klimaforandringerne, går hun naturligvis til stemmeurnen den 1. november. Det bør alle gøre, mener hun.

“Selvfølgelig stemmer jeg. Hvis man ikke stemmer, er man for alvor til overs. Men jeg tror på, at jo mere vi hver især opdager, at vi kan gøre en forskel - selv på et lille plan - jo mere vil folkestemningen ændre sig mod noget, der kan holde.”

Grønt ridderkors til de marginaliserede

Bæredygtighed kommer ikke fra Christiansborg, fastslår Persille Ingerslev.

“Nej, København skal åbenbart oversvømmes, før det begynder at gå op for politikerne, at de skal gøre noget. Lige nu tager vi jo et kæmpe kviklån hvert år rent klimamæssigt.”

Forandringen kommer heller ikke fra de velbjærgede. De har nemlig “udfyldt deres palette fuldstændigt,” siger hun.

“Det er ikke dem med fuldtidsjob og 3-4 børn, der gør noget. De har mega travlt og højst tid til lige at plukke lidt æbler til børnehaven, og det forstår jeg godt.”

Vi skal især sætte vores lid til de marginaliserede, siger hun.

“Det er førtidspensionisterne, de arbejdsløse de psykisk syge og de handicappede, der kan ændre verden. De passer ikke ind, men de har tid. Det er en kæmpe ressource. De kan få det gjort, og de vil finde et livsformål i at blive ‘care-takers,’” siger hun og understreger:

“Jeg mener det virkelig. Grønt ridderkors til dem nu!”

LÆS MERE OM EMNET

Danmark valgte mig til

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Erik og Vita: ”Det er sundt at bruge sin stemme aktivt”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hjemløse-forkæmper: “Gå nu hen og stem til valget”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fuld af løgn?

Persille Ingerslev er selv en af dem, der ikke passer ind, siger hun. Hun har oplevet angst, depression, stress, tankemylder, udmattelse og udbrændthed. Hun kan ikke passe et arbejde. Men så opdagede hun, at hun kunne noget andet.

Med sin bog ‘Gendyrk’ og gennem, foredrag, klummer, bøger og Facebook inspirerer hun nu danskere til at sætte deres køkkenaffald i noget jord og skabe nyt liv og mad med få midler.

“Folk sender mig beskeder med billeder af porrer eller kål og skriver: ‘Oh my God, du havde ret.’ Nogle har vel tænkt: ‘Gad vide om hun er fuld af løgn.’ Men når de så får det til at virke, så er reaktionen: ‘Hold nu k… et life hack. Det er gratis mad, og det er grøn omstilling.’”

Frø-gaver opliver

For Persille Ingerslev er bæredygtighed ikke kun at samle frø i naturen og få dem til at spire,  at gendyrke grøntsagsrester eller skralde fødevarer fra supermarkedernes containere. Det er også at tage vare på mennesker.

Derfor giver hun altid ‘frø-gaver.’ De giver liv og liver op.

“Frø giver dig ejerskab over fremtiden, for du er med til at forme den. Det er haveterapi i egen vindueskarm. Og har du også tre urtepotter på din trappesten, kan du se, hvor meget det bidrager til bestøverne. Du ser, at du gør verden til et bedre sted.”

Stem og brok dig

Persille Ingerslev oplever i dag at blive taget mere alvorligt. Fra at have være en mærkelig dame, der gjorde noget med nogle porrer til at være en, man lytter til.

“Det er som om, folk har opdaget, at det ikke bare er sjov og ballade. Men at det faktisk er gratis mad, mindskning af CO2 udslip, bidrag til bestøverne og så videre. At intet er for småt til at betyde noget. Og det handler ikke om at blive ekspert, men om at gøre noget.”

Selvom det er fra folkedybet - og altså særligt fra dem der har mindst - redningen skal komme, skal alle stadig deltage i demokratiet og bruge deres stemmeret, mener Persille Ingerslev.

“Selvfølgelig skal man det. Hvis man ikke stemmer, har man jo heller ikke lov at brokke sig.”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste