22. SEP. 2023 KL. 10:59

Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering

Notech Ude

Notech-ventilationsløsningen er gemt bag det orange glas. Illustration: ALFABO

Et nyt forskningsprojekt med ålegræs i vinduerne skal testes i Munkevænget. Og det er ikke kun for klimaets skyld, der kan også være penge at spare.

Den almene boligorganisation ALFABO er i gang med at renovere Munkevængets rækkehuse, som er beliggende i Bydelen omkring Munkevængets Skole i Kolding.

De ni boligrækker får ikke bare et kvalitetsløft. Nogle af dem skal også fungere som et forskningsprojekt for en helt ny og naturlig ventilationsløsning med blandt andet ålegræs, som en vigtig naturlig ressource.

Otte af de ni boligrækker bliver installeret med traditionel mekanisk ventilation og trelagsruder, mens den sidste række får et helt nyudviklet naturligt ventilationssystem og tolagsruder, så en lang række målinger af indeklimaet i boligrækkerne efterfølgende kan sammenlignes.

Ålegræs har en evne til naturlig ventilation som passiv køling om sommeren og passiv solvarme om vinteren og kan absorbere både fugt og lugte ved hjælp af naturlige ressourcer og materialer som eksempelvis ålegræs, der filtrerer luften, er støjdæmpende og fungerer som almindelig isolering, når ventilationselementet er lukket.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hvad er ålegræs?

Ålegræs (Zostera marina) er en plante, der vokser på sandet bund i kystnære vande. Ålegræs kaldes også bændeltang, selvom det rent faktisk ikke er en tangplante, men en blomsterplante. Planten består af en grenet jordstængel, hvorfra smalle, grønne blade vokser op i vandet.

Carlo

1 / 1Arkitekt MAA Carlo Volf fra Carlo Volf Arkitekter er opfinderen bag Notech til vinduerne i Munkevænget. Foto: ALFABO

"Vi har en forventning om, at projektet giver nogle ret markante driftsbesparelser, da der for eksempel ikke skal betales strøm til at have et ventilationsanlæg til at køre."

Stefan Vestergaard

Bygge- og udviklingschef i ALFABO

Forventer driftsbesparelser

Håbet hos ALFABO er, at det ikke kun er indeklimaet, der bliver bedre.

”Vi har en forventning om, at projektet giver nogle ret markante driftsbesparelser, da der for eksempel ikke skal betales strøm til at have et ventilationsanlæg til at køre. Derudover undgår vi med løsningen at skulle betale til de to årlige services af den decentrale ventilationsløsning, hvor vi blandt andet skal betale filterskift, hvilket koster 1.600 kroner per bolig om året, og dermed kan løbe op i mange penge for en boligforening og vores lejere,” lyder det fra bygge- og udviklingschef i ALFABO, Stefan Vestergaard.

Om Notech

Ventilationsløsningen, som hedder Notech, er udarbejdet af Carlo Volf Arkitekter, Teknologisk Institut og WindowMaster i samarbejde med vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre.

Læs flere arikler om emnet

Alment Inside stiller skarpt på de nye klimakrav til byggeriet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nye byggeprojekter skal reducere klimaaftrykket med 75 procent

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Heidi20
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste