25. OKT. 2022 KL. 11:36

Det er blevet nemt for dårligt gående at stemme i eget hjem

311237711 6269734633041833 782907880634874327 N

Husk at du kan brevstemme indtil den 28. oktober. Foto: Signe Schlichtkrull

Et enkelt telefonopkald skal der til, hvis du er ældre eller dårligt gående borger i København og gerne vil stemme i eget hjem.

I 2021 stoppede Københavns Kommunes valgbus op i en række almene boligområder, så beboerne kunne stemme ved kommunalvalget. Det gjorde indtryk på Kent Skytte, der indgår i kommunens valgsekretariat og overvågede valghandlingen i bussen.

”Det chokerede mig, hvor mange ældre og dårligt gående, som bydelsmødrene og de boligsociale medarbejdere hjalp ned ad trapperne i opgangene. Det var ældre, der havde et langt arbejdsliv bag sig og knap kunne gå, eller borgere med et handikap, der havde svært ved at komme ned og stemme,” siger Kent Skytte, Digital Leder Partner, Center for Internationalisering, Borgerservice og Bæredygtighed i Københavns Kommune.

Her kan du brevstemme i din kommune

  • Fristen for at søge om at stemme i eget hjem er overskredet ved dette valg.
  • Alle kan brevstemme i den kommune, hvor de bor til og med fredag den 28. oktober. I mange kommuner er det på biblioteker og borgerservice.
  • Husk pas, kørekort eller sundhedskort.
  • Find dine brevstemmersteder her

Super god ide at gøre det nemmere

Derfor har Københavns Kommune i år gjort det lettere for borgere med sygdom og nedsat førlighed at stemme i eget hjem. Det er sket i dialog med medarbejdere i boligsociale helhedsplaner. En af dem er Henrik Mønsted Larsen, projektleder i Husum for Alle, der dækker 3.500 beboere i 1.600 almene boliger i boligorganisationerne AAB og fsb.

”Vi har en del beboere med fysiske udfordringer, deriblandt en del ældre. Det er en super god ide at gøre det nemmere for dem at stemme i eget hjem. Jo mere vi kan sænke barrieren for at stemme, jo bedre, og det her er et godt skridt,” siger Henrik Mønsted Larsen.

Borgere med sygdom og nedsat førlighed har også hidtil haft ret til at stemme i eget hjem, men de har været nødt til at udfylde et kringlet ansøgningsskema, forklarer Kent Skytte.

”Det har vi gjort lettere, så de i dag bare skal ringe til et telefonnummer i valgsekretariatet, så kommer der to valgtilforordnede hjem til dem og hjælper dem med at brevstemme,” siger Kent Skytte.

 

Vigtigt at få budskabet ud

Turene med valgbussen viste, at mange ikke ved, at de kan stemme i eget hjem, hvis de har behov for det.

”Vi blev også klar over, hvor vigtigt, det er, at vi får budskabet ud om, hvordan borgere kan brevstemme i eget hjem, og derfor har vi øget informationen om det,” siger Kent Skytte.

”Mange beboere med fysiske udfordringer ser vi sjældent, fordi de opholder sig meget i deres lejligheder. Vores rolle er at sprede budskabet til dem, der kommer i beboernes hjem. De har måske ikke tid til at hjælpe, men det har vi,” siger Henrik Mønsted Larsen.

”Der kan også være psykisk sårbare personer, der har svært ved at komme ud af eget hjem. Vi har opfordret støtte-kontaktpersonerne til at forklare dem, at de kan stemme i eget hjem,og at vi gerne vil hjælpe dem, for eksempel med at kontakte kommunen eller gå med på biblioteket og stemme,” siger Henrik Mønsted Larsen.

Hovedparten ville gerne stemme

På Amager har den boligsociale medarbejder Mikkel Josephsen lavet en særlig indsats i en almen etageejendom, hvor kun 36 procent stemte ved sidste kommunalvalg. I 2021 ringede han på hos alle, og cirka halvdelen af beboerne i de 114 lejligheder åbnede og fik information om kommunalvalget.

”En del beboere sagde, at de ikke kunne gå ned at stemme, fordi de havde noget med fysikken. En manglede for eksempel et ben. Og så var der det med, at de ikke havde overskud til at ansøge om at stemme i eget hjem,” siger Mikkel Josephsen, projektleder for kontakt til boligafdelingerne i den boligsociale helhedsplan Amagerplanen.

”De almene boliger kan jo netop huse dem, der for eksempel har mistet arbejdet på grund af helbredet. Hovedparten ville gerne stemme, når de snakkede med mig,” siger han.

Han har endnu ikke tal på, om stemmeprocenten steg i boligafdelingen. Amagerplanen omfatter over 9.000 beboere i 4.100 almene boliger i boligforeningerne 3B, VIBO, fsb, DFB og HAB.

Gør det nemt at stemme

Direktør i boligforeningen VIBO, Kaare Vestermann, mener, det hjælper at gøre det lettere at stemme. VIBO råder over 6.000 almene lejemål i København og Nordsjælland.

”Jeg synes ideen med, at man kommer ud i boligområderne, så folk kan stemme der, det rykker noget,” siger Kaare Vestermann.

Under sidste kommunalvalg var valgbussen rundt i mange almene boligafdelinger, men den kører ikke i forbindelse med folketingsvalget den 1. november.

”Det er for eksempel genialt med en valgbus. Der tror jeg mange vil sige ja tak. Hvis man gør det nemmere for folk at stemme, så tror jeg man får flere til det,” siger Kaare Vestermann.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste