23. MAR. 2023 KL. 08:32

67-årige Karen flyttede til en mindre, almen bolig: ”Det giver mig overskud”

Karenbressingjpg

Da Karen Bressing blev alene, skiftede hun en stor patriciervilla ud med en halvt så stor lejlighed: "Der var ingen tvivl i mit sind om, at jeg ikke skulle blive i det kæmpestore hus. Det var mere, end jeg kunne magte."

Vi flytter i stigende grad i en mindre lejebolig, jo ældre vi bliver, viser en analyse fra BL – Danmarks Almene Boliger. Det kan Karen Bressing tale med om.

”Min mand og jeg var godt klar over, at en bolig i fire etager, med soveværelse på første sal og vaskemaskine i kælderen, ikke er egnet, hvis man bliver bevægelseshæmmet. Så derfor vidste vi godt, at vi skulle ud af det hus.”

Sådan siger 67-årige Karen Bressing fra Sakskøbing.

Hun flyttede i august 2021 fra en patriciervilla på godt 200 kvadratmeter i fire etager til en almen bolig på 90 kvadratmeter ved havnen i Sakskøbing.

Karen og hendes mand havde for en sikkerheds skyld skrevet sig op hos Sakskøbing Boligselskab i 2010. Og da hendes man pludselig blev syg og døde, var det tid til at skifte bolig, fortæller hun.

”Da først han var væk, var der ingen tvivl i mit sind om, at jeg ikke skulle blive i det kæmpestore hus. Det var mere, end jeg kunne magte. Jeg havde slet ikke kræfter til det.”

Derfor er Karen Bressing også rigtigt glad for den lejlighed, hun bor i nu.

”Jeg bor i et plan, og jeg kan overskue det. Det betyder, at jeg har tid og kræfter til at gøre nogle af de ting, som giver livet værdi. At være aktiv i nogle af byens foreninger, at gå tur, læse og strikke og sådan nogle ting. Det betyder noget, at jeg har det overskud.”

Overskuddet kommer blandt andet, fordi der er en række ting, hun ikke behøver at bekymre sig om ved sin bolig, forklarer hun.

”Jeg har ikke tjent penge på at sælge vores hus. Så jeg skal have en økonomi, jeg kan overskue med den pension, jeg har. Det kan jeg her. Jeg skal ikke stå for vedligeholdelsen af huset. Jeg bliver ikke væltet økonomisk af, at der ryger tagsten ned, eller toilettet går i stykker.”

Det gode seniorliv

Om ganske få år, når de store årgange fra 1950’erne og starten af 60’erne går på pension, bliver der langt flere ældre. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu indretter vores samfund, så alle får et godt seniorliv. Den almene sektor er en afgørende velfærdsaktør i dét arbejde.

Under temaet Det gode seniorliv bringer vi på Fagbladet Boligen en række artikler om, hvad det er, den almene sektor allerede gør, og hvad der er på tegnebrættet i de kommende år for at sikre det gode seniorliv.

”Jeg bor i et plan, og jeg kan overskue det. Det betyder, at jeg har tid og kræfter til at gøre nogle af de ting, som giver livet værdi. At være aktiv i nogle af byens foreninger, at gå tur, læse og strikke og sådan nogle ting."

Karen Bressing

Beboer, Sakskøbing Boligselskab

Flere ønsker en mindre bolig

Karen Bressing er ikke den eneste, der tænker på den måde.

Det store parcelhus bliver nemlig i højere grad skiftet ud med en mindre lejebolig, når vi bliver ældre, viser analysen, ”Boliger til hele livet”, som BL – Danmarks Almene Boliger har lavet.

Her kan man blandt andet se, at efterspørgslen på mindre boliger stiger allerede fra 55-års alderen.

Tre ud af fem flytter i en mindre bolig, når de flytter i alderen 55-64 år, viser analysen. Det gælder tilsvarende tre ud af fire i aldersgruppen 65-79 år og fire ud af fem når man har rundet de 80 år.

Ligeledes kan man se, at omkring halvdelen af de ældre, der er fyldt 80 år, bor til leje, mens cirka to ud af fem bor i en ejerbolig.

 

Anna Amilon er seniorforsker hos VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd. Hun forsker i ældres liv og vilkår, og har blandt andet set på ældres flyttemønstre.

Hun nikker genkendende til, at folk med alderen flytter i noget mindre og til leje.

”Det ser vi også af vores tal. Den hyppigst angivne årsag til, at man flytter i alderdommen, er, at man ønsker en mindre bolig.”

Ifølge Anna Amilon kan der være flere årsager til det.

”Dels kan det være noget med økonomi. Men for mange handler det også om, at man ønsker en mindre bolig, fordi man ikke kan klare at gøre rent eller ikke har brug for al den plads, man tidligere har haft, da man måske havde hjemmeboende børn. Og at man måske ikke længere har lyst til at have trapper i boligen eller passe en have,” forklarer Anna Amilon.

Stiller krav til flere seniorvenlige boliger

Dette flyttemønster vil – kombineret med en ændret demografi med langt flere ældre i de kommende år –komme til at stille krav til boligmassen. Sådan lyder det fra viceadministrerende direktør i BL, Solveig Råberg Tingey.

”Seniorgruppen vokser markant i de kommende år. Allerede i 2030 vil 1,5 millioner være over 65 år – det svarer til knap hver fjerde borger. Det vil betyde flere boligskift, og vi får behov for flere tilgængelige lejeboliger, som egner sig til et langt seniorliv,” siger Solveig Råberg Tingey.

Hun tilføjer, at de store potentialer ligger i flere renoveringer af de eksisterende boliger:

”Løsningerne ligger i høj grad i den eksisterende bygningsmasse. Vi skal gøre flere almene boliger rummelige, så de også fungerer som hjem og bolig, når man bliver ældre. Det er helt oplagt at renovere og indtænke tilgængelighed i de boliger, vi allerede har.”

Læs senere artikler

Ensomhed bekæmpes med lokale fællesskaber

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

AAB: ”Tilgængelighed er et vigtigt konkurrence-parameter”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fremtidens seniorboliger: De store potentialer ligger i flere renoveringer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christian Møller Rasmussen BL
Christian Møller Rasmussen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2956 )

0

Læseliste