07. MAR. 2023 KL. 15:33

AAB: ”Tilgængelighed er et vigtigt konkurrence-parameter”

Flemming Jensen AAB Silkeborg

Flemming Jensen, direktør i AAB Silkeborg, er godt i gang med at renovere tilgængelighedsboliger, så de både kan fastholde nuværende beboere, som bliver ældre, men også lokke nye beboere til, som pga. alder sælger huset fra og vælger lejligheden til.

I Silkeborg er AAB i fuld gang med at bygge tilgængelighedsboliger til byens nuværende og kommende seniorer. Efterspørgslen er stor efter en almen ældrevenlig bolig, som de kan bo i resten af livet.

”Jeg skal bæres ud herfra”. Sådan lyder det fra mange seniorer, som har boet længe i deres bolig og ikke kan se sig selv bo andre steder. Her kender de hver en krog af boligen, og det er her, de har deres sociale liv med venner og bekendte i lokalområdet.

Men bag det ønske lurer der desværre en trussel. Og det er, hvis boligen og boligområdet ikke lever op til de behov, som en højere alder og et skrantende helbred kan føre med sig.  

Mange af landets ældre etageejendomme har ikke elevator i opgangene, og boligerne er ikke indrettet til, at man kan komme rundt med en rollator. Badeværelserne er ofte små og udstyret med et badekar, som er umulige at kravle op i, når bentøjet er slidt. Det er også tilfældet med flere af AAB Silkeborgs etageboliger.

”Her i AAB Silkeborg mærker vi tydeligt en stigende efterspørgsel efter boliger, som er indrettet til seniorlivet. Mange spørger simpelt hen til, om vi har en bolig, de kan blive gamle i. Og elevator står øverst på deres ønskeliste. Vi har i flere år haft fokus på at bygge tilgængelighed ind i vores boliger, så vi kan huse de mange flere ældre, som vi står overfor om ganske få år,” fortæller Flemming Jensen, direktør i AAB Silkeborg.

Mange af henvendelserne til boligorganisationen kommer fra Silkeborgs villaejere, som på grund af alder eller dårligt helbred ikke længere har energien til at holde hus og have. De vil gerne skrives op til en seniorvenlig bolig, hvor de kan få en god alderdom, og hvor de over huslejen betaler sig til at få vedligeholdt både bolig og udeområder.

Artiklen fortsætter under billedet

DET GODE SENIORLIV

Om ganske få år, når de store årgange fra 1950’erne og starten af 60’erne går på pension, bliver der langt flere ældre. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu indretter vores samfund, så alle får et godt seniorliv. Den almene sektor er en afgørende velfærdsaktør i dét arbejde.

Under temaet Det gode seniorliv bringer vi på Fagbladet Boligen en række artikler om, hvad det er, den almene sektor allerede gør, og hvad der er på tegnebrættet i de kommende år for at sikre det gode seniorliv.

Det er vigtigt, at vi allerede nu får fremtidssikret boligmassen og får gjort flere af de almene boliger tilgængelige, så de passer til et langt liv. Det vil hjælpe med at mindske presset på plejeboligområdet, ved at flere seniorer kan bo længst muligt i eget hjem. Og gør os til en central del af den samlede velfærdsløsning.

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger

AAB Silkeborg Afd 7 Tilgængelighed

Afdeling 7 er en af de afdelinger, som AAB Silkeborg har renoveret indenfor de sidste år. I dag er 88 af de 242 boliger tilgængelighedsboliger med elevator i opgangene. Foto: AAB Silkeborg

Markant flere ældre

Og der er noget om snakken.

En analyse fra BL –  ”Boliger til hele livet” – viser, at andelen af borgere over 65 år i Silkeborg Kommune vil stige med over 23 procent frem mod 2030. En stigning, som AAB Silkeborg tager alvorligt og gerne vil kunne levere egnede boliger til.  

”I dag er over 30 procent af vores 370 nyrenoverede boliger lavet til tilgængelighedsboliger, så ældre og mennesker med handicap kan bo der. Og vi har yderligere 300 renoveringer på vej, hvor stort set lige så mange boliger bliver seniorvenlige. For det at kunne tilbyde tilgængelighedsboliger er blevet et vigtigt konkurrenceparameter,” pointerer boligdirektøren.

Når boligorganisationen renoverer familieboliger, så de bliver seniorvenlige, laver de blandt andet rummelige badeværelser og fjerner dørtrin i hele boligen. Det betyder, at beboeren kan komme rundt med rollator eller kørestol, og i udeområderne fjerner de trapper og regulerer terrænet, så beboere med gangbesvær kan komme nemt rundt med hjælpemidler.

AAB Silkeborg er med tiden blevet klogere på, at det ikke behøver at være hele opgange i etageejendommene, de renoverer til tilgængelighedsboliger. Det kan også være boligerne i stueetagen, så de undgår den tunge omkostningsbyrde med at sætte elevatortårne ind.

”Det koster kassen at indsætte og drifte elevatorer. Og den udgift vil vi da gerne spare vores beboere for, når vi kan lave lige så fine ældre- og handicapvenlige boliger i stueplan, der, hvor vi kan terrænregulere,” siger Flemming Jensen.

Almene boliger skal tilpasses de flere ældre  

BL’s analyse ”Boliger til hele livet” viser, at på landsplan vokser den ældste befolkningsgruppe med over 210.000 personer. Det vil sige, at knap hver fjerde dansker vil være 65 år eller derover om under 10 år. Af dem vil 160.000 være over 80 år gamle.

”Det stiller krav til fremtidens boliger, at der kommer så mange seniorer til. Det er vigtigt, at vi allerede nu får fremtidssikret boligmassen og får gjort flere af de almene boliger tilgængelige, så de passer til et langt liv. Det vil hjælpe med at mindske presset på plejeboligområdet, ved at flere seniorer kan bo længst muligt i eget hjem. Og gør os til en central del af den samlede velfærdsløsning,” siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

 

Kilde: BL's analyse "Boliger til hele livet"

Landsbyggefonden støtter tilgængelighed

Tilgængelighed er et særligt indsatsområde i Landsbyggefonden. Når en almen boligorganisation renoverer eksisterende byggeri for at fremme tilgængeligheden i boligerne, så de i højere grad bliver egnede for ældre og handicappede, kan de søge om renoveringsstøtte i Landsbyggefonden.

At fremme tilgængeligheden i udvalgte boliger er med til at fremtidssikre sammensætningen af lejligheder i en afdeling, så der tilbydes forskellige boligtyper.

Hvad gør en bolig seniorvenlig?

Der er mange måder at gøre en bolig tilgængelig på for beboere, som med alderen får nye behov til indretning af deres bolig – uanset om det er nybyggeri eller renovering af boliger.

OPGANG:

  • Elevator
  • Bredt indgangsparti
  • Automatisk åbning og lukning af opgangsdør
  • Klapstol på repos
  • P-pladser til folk med handicap

BOLIG:

  • Rummelig entre med god venderadius
  • Brede dørkarme med plads til rollator/kørestol
  • Ingen dørtrin

BADEVÆRELSE:

  • Højt toilet
  • Plads under vask til kørestol
  • Bruseniche
  • Støttehåndtag ved toilet

KØKKEN:

  • Tilgængelig bordhøjde
  • Mulighed for at skabe plads til kørestol under komfur og vask

UDEAREALER:

  • niveaufri adgang til opgangsdør
  • Terrænregulering
  • Siddeområder tæt på opgang

Kilde: BUILD

Læs senere artikler

Fremtidens seniorboliger: De store potentialer ligger i flere renoveringer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ældreorganisationer: Stort behov for flere boliger til ældre

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste