09. JAN. 2024 KL. 10:00

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

004 BL Ældre

Fremtidens udfordringer i sundhedsvæsenet skal blandt andet løses ved øget brug af teknologi. Det peger både almene beboere og resten af befolkningen på i en undersøgelse, BL – Danmarks Almene Boliger har fået foretaget.

Fremtidens sundhedsvæsen er under pres.

Flere vil have brug for pleje, der vil mangle sundhedspersonale, og borgere oplever store forskelle i sundhedstilbud på tværs af landet. Den almene sektor huser en relativ større del af de ældre og personer i den arbejdsdygtige alder med sundhedsudfordringer.

På den baggrund har BL, i samarbejde med Kantar Gallup, undersøgt de almene beboere og den øvrige befolknings holdning til forskellige tiltag, der kan afhjælpe presset på sundhedsvæsenet og øge behandlingskvaliteten.

Af undersøgelsen kan man blandt andet se, at det generelt er tiltag, der indebærer øget brug af teknologi, som får størst opbakning.

”Omtrent fire ud af ti danskere er tilhængere af at øge brugen af teknologi i sundhedsvæsenet, både som erstatning for traditionel pleje og fysisk kontakt med sundhedspersonale. Det er forventeligt, at teknologi indtager en førende rolle, idet teknologiske løsninger bliver en stadig større del af dagliglivet for mennesker i alle aldre. Kommunerne benytter allerede forskellige typer af velfærdsteknologier i deres arbejde, herunder kommunikation via apps, hygiejnerobotter og virtuelle besøg i ældreplejen," siger Kristine Vasiljeva, chefanalytiker hos BL.

Andel med præferencer for tiltag

”Det er også værd at bemærke, at tre ud af ti danskere støtter en øget inddragelse af civilsamfundet som et middel til at lette presset på sundhedsvæsenet. Dette er den næstmest foretrukne løsning efter teknologiske løsninger. Opbakning til en øget inddragelse af civilsamfundet er endda lidt højere blandt de almene beboere end i befolkningen generelt,” fortæller Kristine Vasiljeva.

OM MINI-ANALYSEN

BL – Danmarks Almene Boliger har i samarbejde med Kantar Gallup spurgt
almene beboere og befolkningen generelt om deres holdning til en række tiltag, der kan lette
presset på det offentlige sundhedsvæsen.

Læs mini-analysen her

"Vi ved jo, at der skal tænkes nyt, hvis man skal kunne håndtere de udfordringer, vi står overfor. Det tror jeg, at der også er en stigende erkendelse af i samfundet.”

Anne Illemann Christensen

Forskningschef ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet

Teknologi fylder mere og mere i vores hverdag

Resultaterne kommer ikke bag på Anne Illemann Christensen, der er forskningschef ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

”Det lægger sig meget op af den tid, vi er i, hvor teknologi fylder mere og mere i hverdagen. Derfor er det også naturligt, at den tænkes ind i hele den her debat om, hvad der kan afhjælpe presset på sundhedsvæsenet fremover. Vi ved jo, at der skal tænkes nyt, hvis man skal kunne håndtere de udfordringer, vi står overfor. Det tror jeg, at der også er en stigende erkendelse af i samfundet.”

Mens mere teknologi altså får stor opbakning, er det kun omkring hver femte, der støtter tiltaget om øget brug af private sundhedsaktører mod egenbetaling. Tre ud af fem er decideret imod øget brug af egenbetaling. Det overrasker heller ikke Anne Illemann Christensen.

”Der er i forvejen et ret højt skattetryk i Danmark og stor offentlig debat omkring prioritering af de offentlige ressourcer, og jeg tror, at de fleste borgere er forbeholdne for at skulle poste flere penge i sundhedsvæsenet.”

Andel med præferencer for tiltag efter alder

Ældre er mere skeptiske over for tiltagene

Særligt seniorer og ældre borgere er dog mere skeptiske over for de nye og alternative tiltag på sundhedsområdet.

Det er der nok en meget naturlig forklaring på, siger Anne Illemann Christensen.

”Der er i hvert fald en større brug af alle de her teknologiske værktøjer i de yngre aldersgrupper. Så der er man måske også mere vant til at bruge det. Man har måske også i højere grad set, hvilke muligheder der er og er derfor også mere tryg ved det end i de ældre aldersgrupper.”

Øget brug af teknologi er dog fortsat det mest populære tiltag i alle aldersgrupper – også blandt de 60+-årige.

”60+ år er jo en meget bred aldersgruppe. Så der er nok også stor forskel på dem, som er i den yngre del af gruppen og dem, som er i den ældre del. Blandt de yngre kan de fleste godt finde ud af MitID, kommunikation med sundhedsvæsenet over de elektroniske patientjournaler og hospitalsindkaldelser,” siger Anne Illemann Christensen.

Læs senere artikler

Sundhedschef: ”Vi skal udfordre de traditionelle måder at tænke sundhed på”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: Flere bruger sundhedstilbud, når de er i boligområdet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nærhed i sundhed er helt afgørende

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christian Møller Rasmussen BL
Christian Møller Rasmussen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste