12. APR. 2023 KL. 10:49

Generationernes Hus: ”Det er svært at være ensom her”

DSC07338

Ingrid Borup Søndergaard har taget den bedste beslutning for sit otium. Hun er flyttet ind i Generationernes Hus, hvor hun har fundet nye fællesskaber og aktiviteter. Foto: Max Rosborg

Det er ikke kedeligt at bo i Generationernes Hus i Aarhus. Mød Ingrid Borup Søndergaard, som har fået et aktivt seniorliv ved at bo side om side med yngre og ældre beboere.

”Velkommen til mit hus.”  

Ingrid Borup Søndergaard på 73 år tager smilende imod ved Cafe Øens Madhus, som ligger i den store foyer i Generationernes Hus i Aarhus.

Fagbladet Boligen er taget til Aarhus Ø for at høre, hvordan det er gået med det visionære bolig- og velfærdsprojekt, som Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune har udviklet sammen. Et projekt, som har fokus på bofællesskab og naboskab på tværs af aldersgrupper.

Ingrid, som vi besøger, flyttede ind i Generationernes Hus, da de slog dørene op i 2020. I dag bor og deler hun hverdagen sammen med 300 børn, unge, voksne og ældre.

”Jeg har ikke fortrudt et sekund. Vi bor i et hus, som er konstrueret til at skabe tryghed. Og er man tryg, får man overskud til at være sammen. Det nyder jeg i fulde drag,” fortæller hun.

På etagerne ligger ungdomsboliger og familieboliger blandet med ældreboligerne. Det har ført til bånd mellem naboer på tværs af aldersgrupper, som måske ikke ville være opstået i en ordinær bolig.

”Vi er flere, som elsker at være ’reserve-bedste’ for børnene. Det giver mig livsglæde at være så tæt på små børn igen. Og vi ældre, der er hjemme om dagen, tjekker op på, om alle har det godt. Og går til plejepersonalet i huset, hvis vi bliver urolige for en nabo,” siger Ingrid.

Ingrid flyttede selv hertil fra et hus i Varde, da hun fik tilbudt en familiebolig gennem Brabrand Boligforening. Hun blev desværre ramt af en blodprop, kort tid efter hun var flyttet ind, og har i dag behov for pleje i det daglige. Derfor bor hun nu i en af ejendommens ældreboliger.

”Her skal jeg forhåbentlig bo i mange år frem. Jeg kender jo hele huset og de fleste beboere. Jeg er lykkelig for, at jeg ikke blev tvunget til at flytte ud af huset, for jeg kan ikke forestille mig, at jeg kunne få samme naboskab og fællesskab andre steder,” konstaterer Ingrid.

Artiklen fortsætter under citatet

DET GODE SENIORLIV

Om ganske få år, når de store årgange fra 1950’erne og starten af 60’erne går på pension, bliver der langt flere ældre. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu indretter vores samfund, så alle får et godt seniorliv.

Den almene sektor er en afgørende velfærdsaktør i dét arbejde.

Under temaet Det gode seniorliv bringer vi på Fagbladet Boligen en række artikler om, hvad det er, den almene sektor allerede gør, og hvad der er på tegnebrættet i de kommende år for at sikre det gode seniorliv.

Læs artiklerne her

DSC07560

1 / 2Wiwi Wærum: ”Jeg føler nærmest, jeg bor på hotel.” Wiwi er en af de faste damer i kaffeklubben. Hun er lige kommet tilbage fra shoppetur med tre af de andre damer fra kaffeklubben. Med sine 80+ år på bagen, føler hun, at hun er landet det helt rigtige sted i en af husets ældreboliger, hvor hun bor på gang med en ung børnefamilie og en studerende, som hun kommer meget sammen med. ”Her er man ikke alene, og vi har tjek på hinanden.”

DSC07365

2 / 2Astrid Engstrøm, 28 år, har boet i en af husets handicapboliger i lidt over et år. Hun er flyttet fra en ejerbolig i centrum af Aarhus, hvor hun ikke havde den store kontakt med naboerne. Det har hun til gengæld fået i Generationernes Hus, fordi hun vælger de mange fællesskaber til. Hun arbejder også i husets café et par dage om ugen, hvor hun møder mange af de andre beboere. ”Jeg er helt vild glad for at bo her.”

Det er virkelig en gave at bo her, især når man som jeg bor alene. Jeg havde ikke drømt om, at mit liv i min alder ville være så indholdsrigt og med så mange nye bekendtskaber. Jeg ved, at sådan har flere af de andre det også.

Ingrid Borup Søndergaard

beboer i Generationernes Hus

Huset indbyder til samvær

Ingrid Borup Søndergaard viser hjemmevant rundt i Generationernes Hus, som er et arkitektonisk spændende byggeri. Man mærker med det samme, at huset indbyder til eventyr og nye bekendtskaber.

”Er her ikke skønt?” udbryder hun, da vi står i Orangeriet på øverste etage med velplejede grønne planter og højt til himlen.

Hver etage, vi kommer på, har indbyggede loungeområder eller fælleskøkkener, som lokker beboerne til at være sammen.

Husets trappeløb ligger forskudt, så man bliver ”tvunget’ til at gå på opdagelse i huset – og møde andre mennesker. Der er tænkt på det hele.

”Det er nærmest umuligt at kede sig. Der sker noget hver dag, som enten opstår spontant mellem nogle, eller aktiviteter for alle. Det kræver virkelig noget at blive ensom her i huset,” fortæller Ingrid, som ikke kan lade være med at bruge huset aktivt.

I den kæmpestore velkomsthal ved siden af receptionen hænger der en fyldt opslagstavle med månedens aktiviteter – og det meste er ganske gratis at deltage i.

Artiklen fortsætter under billederne

OM GENERATIONERNES HUS

Generationernes Hus er det moderne bud på flere generationer under samme tag.

Ideen opstod i Aarhus Byråd, som ville eksperimentere med bolig og velfærd, og hvordan man kunne koble de to ting sammen. Den ide videreudviklede de sammen med Brabrand Boligforening.

Huset rummer en daginstitution til de yngste beboere og 304 boliger til studerende, familier, mennesker med handicap samt ældre med og uden behov for pleje.

Aahus Kommune ejer:

  • 100 ældreboliger
  • 100 plejeboliger
  • 24 handicapboliger.

Brabrand Boligforening administrerer:  

  • 40 almene studieboliger
  • 40 almene familieboliger

Huset har tre afdelingsbestyrelser. De er alle repræsenteret i husrådet, som er det koordinerende og vejledende organ i huset.

Faciliteter: café, multisal, sundhedshus, fitnesscenter, billardrum, musikværelse, frisørsalon, værksted, tegnestue, legestue, orangeri, drivhus og flere siddeområder.

Læs mere om Generationernes Hus

DSC07641

1 / 3Rundvisninger: Det er blevet populært at tage på rundvisning i Generationernes Hus. Der er mange, som godt vil ind at se, hvad huset kan byde på. De bliver modtaget i den store foyer ved det store siddemøbel i træ, hvor de får info om huset. Derefter går turen rundt på etagerne, så de får en fornemmelse af, om det er et sted for dem at bo.

DSC07763

2 / 3Frisørsalon: Husets tre tilknyttede frisører kommer udefra og klipper hår på sine kunder i den lille salon på 3. sal. Det er en stor hjælp for de beboere, som er dårligt gående eller som Ingrid, som pga. sin blodprop kan have svært ved at huske, hvor de forskellige ting er. Hun synes, det er en luksus at slippe for at skulle ind til centrum for at få sat håret.

Opslagstavle GH

3 / 3Opslagstavlen, som hænger ved receptionen i Generationernes Hus, er spækket med arrangementer. De fleste er gratis, og alle beboerne kan deltage. Nogle kræver tilmelding, og andre kan man bare tage til på dagen. De mange aktiviteter er en af grundene til, at ”man aldrig behøver at kede sig”, som Ingrid Borup Søndergaard siger.

Strikkeklub og snapsesmagning

Programmet er alsidigt. I marts måned står den blandt andet på strikkeklub, filmaften, snapsesmagning, guitarspil og latindans.

Er det ikke lige noget, så kan beboerne også vælge at gå i læsegruppe, til musik og bevægelse eller synge sammen i Generationskoret. Man kan også komme til gudstjeneste i Multisalen.

Og hver torsdag er Ingrid tovholder i en kaffeklub. Denne torsdag eftermiddag står den på fødselsdagskage og -sang for en af beboerne, som fylder år. Cirka 25 personer er dukket op for at hygge sammen.

”Det er virkelig en gave at bo her, især når man som jeg bor alene. Jeg havde ikke drømt om, at mit liv i min alder ville være så indholdsrigt og med så mange nye bekendtskaber. Jeg ved, at sådan har flere af de andre det også,” siger 73-årige Ingrid taknemmeligt.

Hun har kun én opfordring til husets andre beboere – ung som gammel:

”Kom ud og vær sammen med os. Ingen må føle sig ensomme i vores hus. Der er plads til alle.”

Derfor bliver der også holdt øje med nye beboere, som flytter ind i Generationernes Hus. De får fra start information om de faste aktiviteter, som huset kan byde på. Blandt andet torsdags-kaffeklubben og den månedlige fællesspisning.  

Forventninger til fremtidens fællesskaber

Vi sætter os i den bløde sofa i et af husets loungeområder.

Kristian Dall, der er daglig leder af Generationernes Hus, er kommet forbi for at fortælle om forventninger til fællesskabet og kommende tiltag i huset.

Til spørgsmålet, om de yngre beboere deltager nok i fællesskaberne, er svaret:

”Ja, men det er ikke på samme niveau, som de aktive ældre bruger hinanden. Men det er i min optik ikke en falliterklæring for huset. Det er bare et resultat af den måde, deres dagligdag fungerer på.”

Kristian Dall forklarer det med, at størstedelen af de unges liv foregår uden for huset. De har studie, arbejdsliv, familie, venner, fritidsaktiviteter et andet sted, end hvor de bor. Og er dermed mindre hjemme.

”Det er jo beboernes hus. Vi skal ikke tvinge folk ind i fællesskaber. Vi kan blot skabe rammerne.”

Artiklen fortsætter under billederne

DSC07688

1 / 3Jørgen Sørensen, 60 år: ”Jeg kommer i kaffeklubben næsten hver torsdag. Og kan da heller ikke lade være med at sætte mig i cafeen, hvis der sidder andre.” Michael har Parkinson og bor i en af plejeboligerne. Han nyder godt af alle de fællesskaber, som huset byder på – og er kendt for at lave stunts på sin rollator. Hans drøm er at komme til at spille fodbold igen.

DSC07635

2 / 3Billardrum: Der er tænkt på mange aktiviteter i opbygningen af Generationernes Hus. Også et lokale, hvor husets beboere kan spille billard eller pool. I dag er et par af mændene i gang med et slag pool på det grønne lærred.

DSC07709

3 / 3Kristian Dall er daglig leder i Generationernes Hus. Han er på fornavn med langt de fleste af de ældre beboere, så han går ikke igennem huset uden at få en sludder med flere. Han er stolt af den måde, fællesskaberne er spiret frem i huset, og at så mange deltager op til flere gange om ugen. "Vi er stadig i den spæde start, efter vi kom ud af coronaen. Jeg er sikker på, at fællesskaberne vinder endnu mere frem," siger han.

Vil engagere de unge

Den daglige leder i Generationernes Hus kunne til gengæld godt tænke sig at gøre frivillighed blandt de unge til en naturlig del af det at bo i huset på Aarhus Ø.  

Han har drøftet med Brabrand Boligforening, hvilke opgaver der kunne engagere de unge, og hvordan de kan tydeliggøre, hvor meningsfuldt det er at gøre noget godt for sine medbeboere.

”Jeg ved, at der er nogle unge, som har inviteret til fælles fredagsbar. Det kunne nok godt lokke flere til på tværs af alder og skabe nye relationer, som kommer alle parter til gavn. Det har den månedlige fællesspisning jo vist,” forklarer Kristian Dall.

Udover Ingrid, som er fast ”kunde” til fællesspisningen den første onsdag i måneden, dukker der i gennemsnit 50 andre beboere op for at spise og hygge sig sammen et par timer – til 50 kroner for et måltid mad.

”Altså, det er bare så hyggeligt. Vi forguder de unger. Nu glæder jeg mig til at møde flere af de unge i fredagsbaren,” er de afsluttende ord fra Ingrid Borup Søndergaard på dagens besøg i Generationernes Hus.

Alle fotos i artiklen er taget af fotograf Max Rosborg

DSC07684

1 / 3Kaffeklubben om torsdagen trækker mange beboere til. Især de ældre, som er hjemme i dagtimerne. Snakken går, og der er masser af latter i lokalet. Det er ifølge Ingrid et af de arrangementer, som altid har mange besøgende.

Frank Kok GH

2 / 3Egen kok: Frank er fast kok i plejeafsnittet. Han sørger for morgenmad og frokost. I dag står den på stuvet spidskål og frikadeller, som har lokket mange af plejebeboerne ud i frokoststuen. Han ved godt, hvad beboerne helst vil have: god gammeldags dansk mad – og det får de.

DSC07650

3 / 3Cafe Øens Madhus: Mange af husets beboere går tit ned og spiser sammen til aften i cafeen, hvis der er noget på menuen, som de bliver lokket af – og det er der tit, bekræfter Ingrid Borup Søndergaard. Som beboer i Generationernes Hus får de nemlig halv pris på maden. Cafeen er også det naturlige mødested for husets unge og ældre, når de skal have en sludder over en kop kaffe og et stykke kage.

Læs senere artikler

Fremtidens seniorboliger: De store potentialer ligger i flere renoveringer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

AAB: ”Tilgængelighed er et vigtigt konkurrence-parameter”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ensomhed bekæmpes med lokale fællesskaber

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nyt seniorkoncept hitter i Viborg: Sådan gør de

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste