12. APR. 2023 KL. 10:49
Generationernes Hus: ”Det er svært at være ensom her”
12. APR. 2023 KL. 10:49
Det er ikke kedeligt at bo i Generationernes Hus i Aarhus. Mød Ingrid Borup Søndergaard, som har fået et aktivt seniorliv ved at bo side om side med yngre og ældre beboere.
”Velkommen til mit hus.”
Ingrid Borup Søndergaard på 73 år tager smilende imod ved Cafe Øens Madhus, som ligger i den store foyer i Generationernes Hus i Aarhus.
Fagbladet Boligen er taget til Aarhus Ø for at høre, hvordan det er gået med det visionære bolig- og velfærdsprojekt, som Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune har udviklet sammen. Et projekt, som har fokus på bofællesskab og naboskab på tværs af aldersgrupper.
Ingrid, som vi besøger, flyttede ind i Generationernes Hus, da de slog dørene op i 2020. I dag bor og deler hun hverdagen sammen med 300 børn, unge, voksne og ældre.
”Jeg har ikke fortrudt et sekund. Vi bor i et hus, som er konstrueret til at skabe tryghed. Og er man tryg, får man overskud til at være sammen. Det nyder jeg i fulde drag,” fortæller hun.
På etagerne ligger ungdomsboliger og familieboliger blandet med ældreboligerne. Det har ført til bånd mellem naboer på tværs af aldersgrupper, som måske ikke ville være opstået i en ordinær bolig.
”Vi er flere, som elsker at være ’reserve-bedste’ for børnene. Det giver mig livsglæde at være så tæt på små børn igen. Og vi ældre, der er hjemme om dagen, tjekker op på, om alle har det godt. Og går til plejepersonalet i huset, hvis vi bliver urolige for en nabo,” siger Ingrid.
Ingrid flyttede selv hertil fra et hus i Varde, da hun fik tilbudt en familiebolig gennem Brabrand Boligforening. Hun blev desværre ramt af en blodprop, kort tid efter hun var flyttet ind, og har i dag behov for pleje i det daglige. Derfor bor hun nu i en af ejendommens ældreboliger.
”Her skal jeg forhåbentlig bo i mange år frem. Jeg kender jo hele huset og de fleste beboere. Jeg er lykkelig for, at jeg ikke blev tvunget til at flytte ud af huset, for jeg kan ikke forestille mig, at jeg kunne få samme naboskab og fællesskab andre steder,” konstaterer Ingrid.
Artiklen fortsætter under citatet
DET GODE SENIORLIV
Om ganske få år, når de store årgange fra 1950’erne og starten af 60’erne går på pension, bliver der langt flere ældre. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu indretter vores samfund, så alle får et godt seniorliv.
Den almene sektor er en afgørende velfærdsaktør i dét arbejde.
Under temaet Det gode seniorliv bringer vi på Fagbladet Boligen en række artikler om, hvad det er, den almene sektor allerede gør, og hvad der er på tegnebrættet i de kommende år for at sikre det gode seniorliv.
Læs artiklerne her