06. APR. 2022 KL. 12:19
Udsættelser tager endnu et dyk ned
06. APR. 2022 KL. 12:19
Antallet af udsættelser er igen faldet i den almene sektor, blandt andet hos RandersBolig. Boligsocial indsats, et godt samarbejde med kommuner, coronahjælp og en høj beskæftigelse kan ligge bag.
Langt færre mennesker blev sidste år sat ud af deres lejebolig med fogedens hjælp end tidligere.
Det viser de nyeste tal fra Domstolsstyrelsen.
Siden 2011 er antallet af udsættelser på landsplan faldet fra 4.000 til 1.800. Faldet er blandt andet sket bredt i den almene sektor.
Blandt andet blandt beboerne i RandersBolig.
”Vi har haft fokus på at forebygge udsættelser siden 2015, og det arbejde er løbende blevet udvidet og udviklet i tæt samarbejde med især Randers Kommune,” siger Mads Bjerre, der er økonomisk boligsocial rådgiver.
Efter i flere år at have ligget på omkring 2.300 årlige udsættelser på landsplan tog antallet et nyt dyk i 2020 og 2021 til omkring 1.800, ifølge Domstolsstyrelsen. Blandt andet takket være gode indsatser i landets boligområder.
Artiklen fortsætter under grafen og boksen.
Kilde: Udsættelser af lejere, 2015, VIVE, samt Domstol.dk
Læs senere artikler
Coronahjælp til huslejen var en succes
En hjælpende hånd til bageren og værkstedet
Boligselskab giver huslejehjælp ved corona-fyringer
Sådan hjælper boligselskaber beboere som ikke kan betale huslejen
Fokus på forebyggelse
RandersBolig har også haft et nyt fald de seneste 2 år.
RandersBolig administrerer 8.700 almene boliger og tilbyder hjælp til alle de beboere, der ikke kan betale deres husleje.
”Jeg forsøger at kontakte alle de beboere, der har fået den første rykker og spørger, om jeg kan hjælpe dem. Jeg kan hjælpe med at få overblik over økonomien, bremse sagen før den går til advokat, bygge bro til Randers Kommune og søge legater,” siger Mads Bjerre.
RandersBolig har en arbejdsgruppe, der har til formål at undgå udsættelser. Her mødes direktør og medarbejdere i økonomi, udlejning og forvaltning hver tredje måned med Mads Bjerre for at lave status på området. Mads Bjerre arbejder også tæt sammen med Randers Kommunes særlige enhed, der forebygger udsættelser.
”Beboerne har ofte sociale udfordringer udover de økonomiske, og udsættelser er ikke kun dyre for den enkelte borger, men også for boligafdelingen og kommunen,” siger Mads Bjerre.
Coronahjælp og høj beskæftigelse
En række boligorganisationer tog særlige initiativer for at hjælpe beboere med huslejen under coronakrisen. Boligselskaber over hele landet. Også hos KAB i hovedstadsområdet. KAB administrerer cirka 65.000 almene boliger og havde også lavere udsættelsestal i 2020 og 2021 end i de foregående år.
”Udviklingen glæder os utroligt meget. Det er et område, vi har overvåget tæt i mange år for at undgå de store menneskelige omkostninger og økonomiske tab i afdelingerne,” siger Finn Larsen, områdechef i KAB.
Områdechef i KAB, Finn Larsen, peger på endnu en forklaring bag den positive udvikling, nemlig den høje beskæftigelse.
”Det er min overbevisning, at der generelt er en snæver sammenhæng mellem indtægt og evne til at betale husleje. Corona gav faktisk den modsatte udvikling af, hvad mange forventede. Mange af vores beboere, der arbejdede i serviceerhvervene, mistede jobbet, men blev opsuget i andre erhverv,” siger Finn Larsen.
Domstolsstyrelsens opgørelse omfatter både sager om huslejerestancer og brud på husordenen i privatejede og almene lejeboliger. En ældre undersøgelse viser, at 57 procent af udsættelserne i 2013 var fra lejemål i den almene boligsektor.
Om skribenten
Seneste Artikel
Ny optælling af hjemløse: Se tallene