22. SEP. 2021 KL. 10:09

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Foto Holger Anderson Mundbind Turister1

Foto: Holger Svend Anderson

De almene boliger i landets fire største byer er med til at sikre, at folk med lave og mellemindkomster også kan bo i byerne. Det viser en analyse fra AE og BL.

Almene boliger er for alle.

I de store byer bor særligt mange studerende og personer med en lav- eller mellemindkomst i boligerne.  

Det fremgår af en analyse, som BL har lavet i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Mere end hver femte bolig i de fire største byer er almen. Tre ud af fem af de almene beboere i København, Aarhus, Odense og Aalborg har en indkomst, der placerer dem blandt de 40 procent af befolkningen med de laveste indkomster i Danmark, mens knap hver sjette beboer har en mellemindkomst.  

Figuren viser fordeling af almene beboere på indkomstgrupper.

I 1. kvintil finder man typisk offentligt forsørgede. 2. kvintil er bl.a. pensionister og lavtlønnede. 3. kvintil er primært middelklasse og 4. kvintil typisk øvre middelklasse. 5. kvintil omfatter bl.a. de højtlønnede. 

De unge under uddannelse fylder især i storbyernes almene boliger. Hver sjette beboer i landets almene boliger i de fire største byer er dermed studerende. De fleste unge flytter ind i en af de mange ungdomsboliger, som er til at betale, mens de læser og er på SU.

Analysen viser dermed, hvor vigtig en rolle den almene boligsektor spiller i storbyerne. For de almene boliger huser alle indkomstgrupper. Og er til at komme til for pædagoger, sosu’er og folk på overførselsindkomster.

"Der er behov for flere almene boliger til at dække efterspørgslen på billige almene boliger i landets storbyer – fra både unge, familier og ældre, som ikke har råd til en dyr husleje. Men som er afhængige af at bo i byerne, hvor de arbejder eller studerer," siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL. 

Artiklen fortsætter under boksen. 

NYBYGGERIFONDEN

Nybyggerifonden blev etableret under Landsbyggefonden i 1998 og har til formål at yde ydelsesstøtte til etablering af almene boliger.

Der er ikke i lovgivningen om almene boliger fastsat nærmere regler om anvendelse af midler fra nybyggerifonden.

Når lånene i en boligafdelings oprindelige finansiering er tilbagebetalt, fortsætter beboerbetalingen. Den ydelse går til boligorganisationens dispositionsfond og til Landsbyggefonden, herunder nybyggerifonden.

Læs senere artikler

BL foreslår 2.000 basalboliger til de svageste på boligmarkedet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Line Barfod: ”Kun brug for billige boliger”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Enhedslisten vil bruge Nybyggerifonden til at bygge flere ungdomsboliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Sophie Hæstorp Andersen: ”De almene boliger skal bygges først”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Non-profit er lig med lavere husleje

Den almene boligsektor er non-profit, og ingen skal tjene penge på de almene boliger. Derfor kan de holde et lavere huslejeniveau, som gør, at bl.a. lavtlønnede, folk på overførselsindkomster og middelklassen også har mulighed for at bo i storbyerne.

På Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden fortalte indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), at de indenfor et par uger vil komme med et boligpolitisk udspil, der blandt andet handler om at sikre flere billige boliger i landets største byer. Så flere studerende og personer i lavtlønsjob eller på overførselsindkomst også får råd til at bo i de store byer.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste