17. FEB. 2020 KL. 13:33

BL foreslår 2.000 basalboliger til de svageste på boligmarkedet

pa.jpg

BL's formand, Palle Adamsen foreslår i dag i en kronik i Politiken, at den almene boligsektor kan bygge 2.000 nye boliger til hjemløse og andre udsatte.

3.500 kroner i husleje. Det er den månedlige pris på en ny boligtype, som landets almene boligselskaber foreslår. Finansieringen skal ske med tilskud fra Nybyggerifonden.

BL - Danmarks Almene Boliger foreslår at bygge en ny type billige boliger og har døbt konceptet 'Basalboliger'. De vil være på typisk 55 kvadratmeter og have en husleje på 3.500 kroner. BL foreslår til at begynde med en kvote på 2.000 boliger finansieret af Nybyggerifonden, som kommuner kan søge penge fra hos staten. De offentlige kasser vil altså ikke bliver belastet.

Konceptet omkring 'Basalboliger' blev præsenteret i dag i Politiken og får også opbakning fra overborgmester Frank Jensen (S) i København. I henholdsvis nyhedsartikel og debatindlæg præsenterer BL’s direktør, Bent Madsen, og BL’s formand, Palle Adamsen, i dag basal-boligen.


"Vi kan konstatere, at boligmarkedet i de store byer ikke er tilstrækkeligt tilgængeligt for borgere eller familier med de laveste indkomster. Det bekymrer os. I Danmark skal alle have et godt sted at bo – og også byerne skal være for os alle sammen. Det er godt for den enkelte og det er godt for sammenhængskraften i samfundet. Blandede byer kommer os alle sammen til gavn," skriver Palle Adamsen, formand for BL - Danmarks Almene Boliger i kronikken. 

Læs også: Forstå forslaget om Basalboliger på 2 minutter


Ideen med ”Basalboligen” er at den skal være en integreret del af almindeligt alment nybyggeri og med samme kvalitetsstandard. Eneste forskel er et loft over størrelsen på 55 kvm og en husleje, der er på 3500 kr. pr. måned. Kommunerne skal med Basalboligerne få en ny gruppe af boliger, som de kan anvise personer eller familier til med de laveste indkomster, fx enlige på kontanthjælp, udsatte og hjemløse. Integrering af boligerne i det øvrige almene byggeri vil sikre en social blandet beboersammensætning.

Boligen kan ikke opføres til den lave pris, så BL foreslår derfor at, at basalboligerne skal opføres med støtte fra Nybyggerifonden, som er en specialopsparing i Landsbyggefonden, der er indbetalt til siden 90’erne.

Overborgmester bakker op


Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), bakker op om ideen, som "er helt på linje med vores arbejde for at bevare en hovedstad med plads til alle".

"Vi har et udtalt behov for at få bygget flere familieboliger med meget lav husleje i København, og vi har længe efterspurgt en model for, hvordan det kan gøres. Netop den type bolig vil være med til at sikre, at socialt udsatte ikke bliver presset ud af byen og for eksempel er nødt til at bosætte sig i andre kommuner," siger Frank Jensen til Politiken.


Opfordringen fra BL's formand lyder afslutningsvist i kronikken:


"I BL håber vi derfor, at boligminister Kaare Dybvad sammen med resten af regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier kan bakke op om at gøre byerne i Danmark mere blandende ved at aktivere Nybyggerifonden til at bygge 2.000 nye Basalboliger til dem med de laveste indkomster."

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste