08. DEC. 2021 KL. 10:47

Priser på himmelflugt risikerer at sætte alment nybyggeri i stå

Kaare3

Boligministeren deler boligselskabernes bekymring, men er ikke tilhænger af at hæve maksimumbeløbet. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Flere boligorganisationer er bekymrede over de høje priser. Byggerier er allerede sat i stå. Boligministeren deler bekymringen, men understreger, at en eventuel forøgelse af maksimumbeløbet skal ske på en gennemtænkt måde

Priserne på materialer er på en ekstraordinær himmelflugt.

Det gør det svært for de almene boligselskaber at følge med.

Flere boligorganisationer er ærgerlige over, at regeringen i forbindelse med aftalen om næste års finanslov ikke har hævet det maksimale rammebeløb, som almene boligorganisationer skal holde sig under, når de bygger nyt.

Både i forbindelse med forhandlingerne om boligaftalen fra november og under finanslovsforhandlingerne har BL opfordret politikerne til at hæve rammebeløbet midlertidigt med 20 procent med en støtte fra Landsbyggefonden, så det ikke udløser højere husleje i de enkelte lejemål.

"Vi er ærgerlige over, at det ikke er med i finansloven, fordi vi står i en akut situation, hvor prisstigningerne er voldsomme. Der er brug for at finde en løsning," siger Solveig Råberg Tingey til Altinget.

Loftet risikerer at lægge en kraftig dæmper på opførelsen af de almene boliger, som regeringen ellers så gerne vil have, fordi byggeomkostningerne aktuelt er enormt høje.

Den bekymring lyder fra både BL, KAB og fsb.

Fakta om maksimumbeløbet

For at holde lejen på almene boliger nede på et lavt niveau er det også nødvendigt at bygge billigt. Men det er svært, når priserne på håndværkere og materialer er på raketfart. 

Loftet er højest i hovedstadskommunerne, hvor almene boliger i år skal opføres til maksimalt  21.460 kroner per kvadratmeter boligareal.

Kilde: Indenrigsministeriet

"Vi er ærgerlige over, at det ikke er med i finansloven, fordi vi står i en akut situation, hvor prisstigningerne er voldsomme. Der er brug for at finde en løsning."

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger

Ekspert er enig i at rammebeløbet er et problem

Forslaget om at øge rammebeløbet får opbakning fra Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

"Man bør øge rammebeløbet midlertidigt, fordi det gør det meget vanskeligt at bygge alment lige nu. Det er fuldstændig korrekt, at rammebeløbet udgør et problem. Det gælder særligt i København. Hvis man er bange for overophedning, må man overveje, om der er statslige byggerier, vi kan bremse," siger Curt Liliegreen.

Hos KAB, der årligt bygger omkring 400 almene boliger i Hovedstadsområdet, har de stigende byggeomkostninger allerede tvunget organisationen til at droppe flere almene byggerier.

Blandt andet et byggeri af 250 almene udlejningsboliger på Asger Jorns Allé i Ørestaden, fordi entreprenørernes tilbud overskred det politisk fastsatte rammebeløb. 

"Det er rigtigt, rigtigt ærgerligt, at vi ikke kan udnytte den oplagte mulighed for at opføre de billige boliger, der blev vedtaget med boligaftalen i november, og som der er et meget stort behov for," siger Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.

"Vi indhentede priser før sommerferien, hvor vi fik et tilbud, der lå fire procent over vores maksimumbeløb. Da vi så bad entreprenørerne om at regne tingene igennem igen, vendte de tilbage to måneder senere med et tilbud, hvor overskridelsen var tre gange så stor, fordi omkostningerne var steget," siger Jens Elmelund fra KAB. 

Hos fsb frygter man, at byggepriserne vil stå i vejen for opførelsen af flere konkrete projekter. Det gælder bl.a. et seniorbofællesskab og et antal plejeboliger på Amager.

Boligministeren enig i bekymring

BL lavede i november en rundspørge hos landets almene bygherrer. Her oplever 7 ud af 10 udfordringer, og en ud af otte almene bygherrer forventer eller har droppet et byggeprojekt på grund af de aktuelt høje priser i byggeriet. 

Altinget har spurgt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til, om det ikke er en god idé at hæve maksimumbeløbet i en periode.

Boligministeren mener ikke umiddelbart, at dette er den rette løsning for at imødekomme prisstigningerne, men ved, at det er en mulighed, som hele tiden følges.

"Jeg er enig i, at der er grund til bekymring for, om vi kan få bygget alle de almene boliger, som vi gerne vil, når materialepriserne er, som de er lige nu. Man skal huske, at en ugennemtænkt forøgelse af maksimumbeløbet vil betyde, at de almene boliger bliver dyrere at bo i. Det skal ske på en ordentlig måde, hvis vi skal gøre det," siger boligministeren til Altinget.

Læs senere artikler

Ny finanslov skal dæmpe presset på både private og almene byggerier

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Stigende materialepriser kan give millionregning på forliste projekter

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Politisk stop for almene renoveringer vil give ekstraregning på huslejen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny aftale om almene boliger for 10 milliarder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny aftale: Billige boliger og Housing First skal afskaffe langvarig hjemløshed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste