16. NOV. 2021 KL. 09:40

Nybyggeri: 7 ud af 10 almene bygherrer er udfordrede af stigende byggepriser

Banebyen Sct. Jørgen

Over 70 procent af de almene boligorganisationer har svært ved at gennemføre planlagt nybyggeri - for materialepriserne er gået amok, og corona-krisen har gjort det svært at få leveret byggematerieler. Foto: Simon Jeppesen

71 procent af de almene boligorganisationer enten har eller forventer at få udfordringer med at bygge nye boliger, fordi byggepriser og materialer stiger mere end forventet. Det viser en ny analyse fra BL – Danmarks Almene Boliger.

Den almene boligsektor har lige nu store planer om at bygge mange tusinde spritnye boliger over de næste år, men markant dyrere priser på materialer risikerer at spolere mange projekter og skaber bekymring i sektoren.

7 ud af 10 almene bygherrer er påvirket af de voldsomt stigende priser på byggematerialer og lange leveringstider på grund af corona-krisen.

Sådan har BL gjort

BL har i oktober/november 2021 foretaget en rundspørge blandt de almene boligdirektører og spurgt, om de oplever udfordringer med at bygge nye boliger:

  • Hvor mange boliger har I udbudt eller planlægger I til udbud i 2021 og foråret 2022 (skøn)?
  • I hvor stor en andel af disse boliger har eller forventer I at opleve udfordringer grundet ekstraordinære prisstigninger i byggepriser og/eller materialepriser?
  • Har I eller forventer I helt at opgive nybyggeri grundet ekstraordinære prisstigninger i byggepriser og/eller materialepriser?

I alt har 96 boligorganisationer svaret, hvoraf 74 enten har byggeprojekter i udbud eller projekter planlagt til udbud. De har tilsammen knap 5.000 boliger i pipelinen, som de gerne vil bygge.

71 procent af boligorganisationerne føler sig udfordret på at kunne sætte byggeriet i gang grundet de ekstraordinære prisstigninger i byggepriser og/eller materialepriser.

13 procent har helt opgivet at bygge nye boliger eller har forventning om, at det vil ske.

Det er blevet en reel udfordring for nybyggeriet, viser en ny medlemsundersøgelse, som BL har lavet. 1 ud af 8 almene bygherre enten har eller forventer at opgive byggeriet af nye boliger.

”Tendenserne med stigende bygge- og materialepriser er nogle, som store dele af verden lige nu oplever. De har desværre den konsekvens, at de almene bygherrer er voldsomt pressede. Prisstigningerne gør, at de har svært ved at omsætte byggeplaner til virkelighed. Og nogle må helt opgive. Det er et problem, fordi det risikerer at sætte prop i udviklingen og i visionerne om at skabe mere blandede byer og bydele,” siger Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

Læs her, hvordan to almene boligorganisationer har måttet udsætte eller helt droppe at bygge nye boliger på grund af forhøjede bygge- og materialepriser – og udfordringer med at få varerne leveret.

Der er gået ’Wild West’ i den. Vi aner ikke, hvilken vej priserne går, eller hvor vi kan støve de nødvendige materialer op. Og heller ikke, hvor vi ender i leveringskøen. Det gør det svært at planlægge noget som helst.

Per Nielsen, direktør i Bovia

Det vilde vesten

”Der er gået ’Wild West’ i den. Vi aner ikke, hvilken vej priserne går, eller hvor vi kan støve de nødvendige materialer op. Og heller ikke, hvor vi ender i leveringskøen. Det gør det svært at planlægge noget som helst,” siger Per Nielsen, der er direktør i Bovia i Kolding.

Bovia har flere nybyggeri-projekter i skuffen, som lige nu er udskudt – og nogle endda opgivet. Blandt andet i Seest, som ligger et par kilometer uden for Kolding.

Her har de måttet opgive at bygge 30 nye boliger. Et projekt, de ellers havde set frem til, fordi Kolding Kommune oplever en stigende vækst i tilflyttere.

”Det er da vildt frustrerende, at vi ikke kan bygge som planlagt. Men med de markeds-udfordringer, vi er oppe imod, kan vi ikke få enderne til at mødes, uden at det går for meget ud over kvaliteten. Det er hverken vi, de kommende beboere eller kommunen tjent med,” fortæller boligdirektøren i Kolding.

Også i Vamdrup, syd for Kolding, har Bovia bremset op for et boligprojekt. De havde ellers nået at banke byggeskilte i jorden for at signalere, at her var nye, attraktive boliger på vej. Men i en genberegning af projektet viste det sig, at de 25 boligenheder ville stige med 25 procent.

En stigning, som Per Nielsen er alvorligt bekymret for, vil sætte udviklingen i stå i flere dele af den jyske kommune. 

”Jo mere vi bliver nødt til at udsætte eller opgive vores nybyggeri, jo mere bremser vi for den udvikling og befolkningstilvækst, som vi er med til at skabe, ved at Kolding Kommune kan levere gode almene boliger. Det gør området attraktivt, at vi kan være den medspiller, der leverer kvalitetsboliger,” siger direktøren fra Kolding.

Den ”perfekte storm”

I hovedstaden, hvor KAB arbejder, er administrerende direktør, Jens Elmelund, også bekymret for, at det ikke er nok kun at udsætte deres byggeprojekter. Men at de kan blive nødt til at lukke dem helt ned, fordi boligerne bliver for dyre at opføre.

”Vi har allerede nu trykket på pauseknappen i forhold til flere af vores projekter. Vi genberegner og genberegner, for priserne ændrer sig hele tiden – i den gale retning. Stabiliserer priserne sig ikke snart, så frygter vi da for, at vi i en længere periode ikke kan bygge flere almene boliger,” fortæller Jens Elmelund, der er administrerende direktør i KAB.

KAB-fællesskabet er lige i øjeblikket udfordret på 3-5 nybyggerier, hvor de er blevet stillet i udsigt, at det vil koste dem 15-20 procent ekstra at bygge.

Ifølge Jens Elmelund er det nemlig ikke bare materialepriserne, der er på himmelflugt. Eksempelvis er fragtomkostningerne også gået amok.

”Nogle kalder det den ’perfekte storm’. For det er efterhånden mange omstændigheder, som har forværret byggesituationen for os almene bygherrer. Efterspørgslen på varer og viden har gjort, at leverandørerne kan kræve hvad som helst, og med den ramme, vi i det almene skal arbejde indenfor, kan vi ikke være med,” fortæller KAB-direktøren.

Jens Elmelund er dog sikker i en ting:

”Vi er i dag nødt til at lægge en risikobuffer ind – både i forhold til igangværende og nye projekter. For prisen, du ser i dag, er ganske givet ikke prisen i morgen.”

Læs senere artikler

10 milliarder til nye almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Pulje til opkøb af erhvervsejendomme kan løfte provinsbyer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Behov for en midlertidig forhøjelse af maksimumbeløb

De stigende byggepriser er direkte afledt af corona-krisen, hvor produktionen af materialer på verdensplan er gået ned, samtidig med at efterspørgslen både herhjemme, men også i store dele af verdenen, er steget markant.

Det har skabt et akut problem, som det ifølge Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL, er helt nødvendigt, at der findes en løsning på.

”Vi står i en akut situation, som risikerer at få langvarige og negative konsekvenser for det almene boligbyggeri og ikke mindst for byudviklingen. Der er brug for en løsning – og hurtigt. Vi ser gerne, at der i en ny boligaftale sker et midlertidigt løft i maksimumbeløbet, for eksempel til udgangen af 2022 med finansiering fra Nybyggerifonden. Det skal forhindre, at almene nybyggerier opgives. For ellers vil det direkte modarbejde den blandede by.”

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på venteliste

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på venteliste

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2956 )

0

Læseliste