01. DEC. 2021 KL. 16:10

Politisk stop for almene renoveringer vil give ekstraregning på huslejen

Fotograf Holger Anderson Roskilde Stillads Husfacade2

Rygtet om et politisk stop for almene byggerier og boligselskaber med store renoveringer giver dybe panderynker hos de almene bygherre. Foto: Holger Svend Andersson  

Rygtet om et politisk stop for almene byggerier og boligselskaber med store renoveringer giver dybe panderynker hos de almene bygherrer.

Det forlyder, at aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen nu blevet en del af finanslovsforhandlingerne, og at forslag om en bremse på den almene sektors renoveringer måske ligger på forhandlingsbordet. 

Det giver dybe panderynker hos de almene bygherre, for det kan give markante fordyrelser, hvis allerede udbudte byggerier sættes i stå.

Hos Bolig Viborg skal der renoveres 600 lejligheder midt i Viborg. Boligerne skal opdateres, så de også i fremtiden er sunde boliger og tilgængelige for en voksende aldrende befolkning i kommunen.  Et projekt, man har arbejdet i årevis på, til godt 600 millioner kroner. 

Projektet er sat til at gå i gang med Enemærke & Petersen som entreprenør i 2022.

"Jeg kan ikke forestille mig, at man vil trykke på bremsen på sådan et projekt. Det vil slet ikke give mening. Vi har jo en aftale på plads med entreprenøren. Vi har beboere, der har ventet i rigtig mange år. De ville blive så kede af det, og vi vil risikere fraflytning i vores boliger på grund af stigende usikkerhed. Og så vil det jo betyde flere års forsinkelse igen og nye udbud med øgede priser," siger Grethe Hassing, der er direktør i BoligViborg.

I Aalborg i Ø-gadekvarteret er man i afdeling 3 klar til at gennemføre en omfattende helhedsplan. Her er man så langt i projektet, at man allerede er påbegyndt genhusning. Det er 187 ud af 704 boliger, der skal tilgængelighedsrenoveres til en pris på omkring 300 mio. kroner.

"Det vil være noget hø at bremse det her projekt. Forudsætningerne vil briste. Projektet er under fuld planlægning, så vi er jo i gang. Byggeperioden vil blive forlænget," siger Lotte Bank, direktør i Viva Bolig.

"Vi har ventet meget længe, så mere udsættelse vil være svært. Desuden vil vi blive mødt med en regning for tabt arbejdsfortjeneste fra rådgiverne, der jo så sidder med en tom kalender."

René Nielsen

Forretningsfører i Køge Boligselskab

Mange renoveringer er slet ikke gået i gang.

Med den Grønne boligaftale fra 2020 kunne der i 2020 og 2021 sættes gang i den kø af renoveringer på 18,4 mia.kr., som var opstået gennem mange år. Det er disse projekter, som man nu har kik på, når der skal bremses for renoveringer.

En opgørelse over renoveringernes stade viser, at det er ganske få og 2 pct. af projekterne, som er gået i gang med en byggeaktivitet. Bl.a. fordi der er gået tid med færdigprojektering, byggesagsbehandling, udbud m.v. Forventningen er, at størstedelen af byggeaktiviteten vil ske i slutninger af 2023 og i løbet af 2024.

Det er også forventningen i Køge Boligselskab, hvor forretningsfører Rene Nielsen sidder med en omfattende renovering til i alt 170 millioner i Solbakken 2. De har ventet siden 2015 på at kunne sætte gang i de helt nødvendige forbedringer. Og hvis alt ellers går efter planen, begynder arbejdet ude i boligområdet i 2. kvartal 2023. 

"Vi har ventet meget længe, så mere udsættelse vil være svært. Desuden vil vi blive mødt med en regning for tabt arbejdsfortjeneste fra rådgiverne, der jo så sidder med en tom kalender," siger René Nielsen. 

Tilsvarende oplevelser er der i Boligselskabet Sjælland, der har gang i projekteringen af renoveringen af Parkvænget til 135 millioner. For her vil et stop af renoveringer heller ikke kunne påvirke en aktuel overophedning af byggebranchen. 

”Renoveringen kommer ikke i gang før sidste kvartal af 2023,” siger byggechef i Boligselskabet Sjælland Per Bro.

Læs senere artikler

Høje udgifter for nybyggeri rammer planen om flere almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nybyggeri: 7 ud af 10 almene bygherrer er udfordrede af stigende byggepriser

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste