06. MAJ. 2025 KL. 12:29

Nye tal på tomme ældreboliger

Tom Bolig Skive

Mange små ældreboliger står ofte tomme i mere end tre år i tyndt befolkede områder / Foto: Niklas Asp Nielsen

Dilemmaet: Selvom befolkningen ældes, står stadig flere ældreboliger tomme, som må renoveres. De må ommærkes, sælges eller rives ned.

På trods af at der i de fleste kommuner bliver flere ældre medborgere, stod knap fire procent af alle almene ældreboliger tomme i begyndelsen af 2023. Halvdelen af disse boliger var langtidsledige. Det vil sige, at de havde stået tomme i mere end tre år.

Nu sætter en analyse fra BL – Danmarks Almene Boliger fokus på, hvor de almene ældreboliger står tomme, og hvorfor de står tomme.

Værst i landkommuner

Ifølge BL-analysen er der en tydelig sammenhæng mellem kommunetype og tomgang i almene ældreboliger. Selvom der er en vis tomgang i de fleste kommuner, er tomgangen gennemsnitligt større i mindre tætbefolkede kommuner.

Dette gælder særligt landkommuner, hvor tomgang i almene ældreboliger er på 5,3 pct. I hovedstadskommuner er tomgangen til sammenligning på 2,1 procent.

”Der er en større sandsynlighed for, at ældreboliger er tomme, hvis de befinder sig i landkommunerne eller i mindre byer og lokale samfund med under 1.000 beboere,” siger chefanalytiker ved BL – Danmarks Almene Boliger, Kristine Vasiljeva.

”Dette tyder på, at den generelle affolkningstendens i visse dele af landet samt manglen på lokale tilbud som butikker og kulturelle institutioner bidrager til tomgangen, selvom befolkningen ældes stort set i alle danske kommuner,” fortsætter hun.

Problemet størst med ældre boliger

Det er især de ældre boliger, der er ramt af tomgangsleje. I land- og provinskommunerne, hvor problemet er størst, er ledigheden i ældreboliger opført før 1945 på henholdsvis på 24 og 15 procent, mens ledighedsprocenten er under fem procent i byggeri opført efter 1974.

I storbykommunerne er forskelle i ledighed væsentligt mindre, når man sammenligner de ældste og nyeste boliger, og i hovedstadsområdet er der stort set ingen ledighedsforskel på tværs af opførelsesperioder.

Størrelse spiller en rolle

Mindre ældreboliger har generelt en højere ledighedsprocent sammenlignet med større boliger, og særligt etværelses boliger står tomme.

Problemet er igen mest markant i oplands- og landkommunerne, hvor henholdsvis ni og otte procent af de etværelses ældreboliger står tomme. På landsplan er ledigheden en smule lavere, men alligevel savner 5,5 procent af almene etværelses ældreboliger beboere.

”Mange af de ældre boliger er formentlig utidssvarende og mangler den tilgængelighed, man har behov for i en sen alder. Er boligen i tilgift lille, er der måske ikke plads til kørestolen, rollatoren eller andre nødvendige hjælpemidler,” siger Kristine Vasiljeva.

”Dertil kan det uden tvivl være trangt at skulle flytte ind i en meget mindre bolig, hvis man har været vant til en meget større bolig som eksempelvis et parcelhus. Det er nok de færreste, som gerne skiller sig af med ting, som er samlet gennem et langt liv, og som af mange grunde betyder noget,” fortsætter hun.

Om den sidste bolig

Seniorer i ejerboliger er fortsat tiltrukket af at flytte til almene lejeboliger og kommunale plejeboliger.

Ifølge minianalysen, ”Boligvalg i den sene livsfase”, der er er udgivet af BL – Danmarks Almene Boliger, er      andelen af seniorer, der bor i ejerbolig, falder fra 41 procent i deres næstsidste bolig til ni procent i deres sidste bolig. Samtidig stiger andelen af seniorer, der bor i almene boliger fra 27 procent i den næstsidste bolig til 37 procent i den sidste bolig.

Blandt dem, der bor i ejerbolig i deres næstsidste bolig, vælger mere end halvdelen at flytte til en almen lejebolig eller en kommunalt ejet plejebolig.

Når seniorer flytter til deres sidste bolig, reduceres boligarealet i gennemsnit med 31 kvadratmeter, fra 117 til 87 kvadratmeter. Antallet af værelser falder samtidig fra 3,4 til 2,2.

Om ældreboliger

Der er i alt 92.000 ældreboliger i Danmark, og almene boligorganisationer ejer godt halvdelen af disse. Resten er ejet af kommuner og selvejende institutioner, og der findes også 2.000 private friplejeboliger. På trods af et stigende antal ældre og seniorer i Danmark, er tomgangsudgifterne for ældreboliger steget fra 192 mio. kr. i 2018 til 270 mio. kr. i 2023.

”Mange tusinde familieboliger er i de seneste år gennem renovering blevet gjort mere tilgængelige, for eksempel ved hjælp af elevatorer. Det flytter for mange det tidspunkt, hvor man får behov for at fraflytte sin bolig.

Kristine Vasiljeva

Chefanalytiker hos BL - Danmarks Almene Boliger

Læs senere artikler

Problemerne med tomme ældreboliger vokser

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boliger til livet

Mens mange af de små ældreboliger på de forkerte adresser står tomme er der omvendt en stigende efterspørgsel på større og mere tidssvarende boliger til seniorer på de mere attraktive adresser. Et marked, hvor også private udlejere er blevet aktive. Og de private udlejere er da også begyndt at få en større andel af seniorer og ældre som kunder.

Et af de forhold, der også presser den traditionelle almene ældrebolig, er at flere bliver boende i deres familiebolig.

”Igennem en årrække er flere familieboliger gennem renovering blevet gjort mere tilgængelige, for eksempel ved hjælp af elevatorer. Det flytter for mange også det tidspunkt, hvor man får behov for at fraflytte sin bolig. Så samlet set gør renoveringer det, at de almene boliger forbliver konkurrencedygtige, også når befolkningen bliver ældre.” siger Kristine Vasiljeva.

Fremtiden

I forbindelse med det seneste boligforlig blev der kun i beskedent omfang bevilliget renoveringsmidler til tilgængelighed. Men det er der en chance for, at der rettes op på, når det næste boligforlig vedtages.

”Der er en voksende interesse for, hvordan boligområder kan spille en rolle i at understøtte beboernes sundhed. Det ses blandt andet i fokusset på at bruge eksisterende fælleshuse til sundhedsrelaterede aktiviteter og placere sundhedstilbud tættere på beboerne,” siger afdelingsleder for bystrategisk virksomhed i Landsbyggefonden, Anita Pedersen.

"Det er en udvikling, der også vil understøtte beboernes mulighed for at blive længst muligt i eget hjem. Det vil være naturligt, hvis tilgængelighed igen får en plads på den dagsorden," fortsætter hun.

Også behov for små boliger

BL's chefanalytiker advarer dog mod at tro, at der slet ikke længere er behov for de ældre og mindre boliger.

”Selv om mange ældre grundet blandt andet arbejdsmarkedspensioner har fået flere penge, er der stadig et segment blandt seniorer, der har en beskeden økonomi, som er afhængig af disse boliger, fordi de er billige,” siger Kristine Vasiljeva.

”Men vi må naturligvis finde løsninger for de boliger, der ikke længere grundet beliggenheden i et område præget af affolkning og afvikling af tilbuddene eller på grund af sin typologi ikke længere er til at udleje. En del af dem, der ikke kan udlejes på grund af størrelse, kan ved ombygning slås sammen og om nødvendigt, hvis der er en efterspørgsel, ommærkes til andre boligtyper. Er det ikke en mulighed, må de boliger nok nedrives,” fortsætter hun. 

Mere om tomme ældreboliger

Fagbladet Boligen bragte i efteråret 2023 en serie af artikler, der går tæt på problematikken med den stigende tomgang i landets ældreboliger.

Problemerne med tomme ældreboliger vokser

 

Lukning af store virksomheder skaber tomme ældreboliger

 

Selv på de attraktive adresser står ældreboliger tomme

 

Kommunal kassetænkning bag tomme ældreboliger i Haderslev

 

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Nye tal på tomme ældreboliger

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Nye tal på tomme ældreboliger

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3060 )

0

Læseliste