08. FEB. 2023 KL. 15:37
Stor idékonkurrence i fuld gang: Strømmer ind fra hele verden
08. FEB. 2023 KL. 15:37
Lande fra hele kloden viser stor interesse for Landsbyggefondens idékonkurrence, Neighbourhoods for Generations.
Litauen, Japan, Danmark, Indien, Sydafrika og Argentina.
Det er blot en lille håndfuld af de lande, der har vist interesse for Landsbyggefondens idékonkurrence, Neighbourhoods for Generations.
Konkurrencen blev skudt i gang i december sidste år under overskriften: Hvordan skal vi bo sammen på tværs af generationer i fremtiden? Den tager udgangspunkt i de store udfordringer samfund verden over kan se frem til i form af faldende fødselsrater og et stigende antal ældre. Vi lever længere, og det kommer til at sætte sit præg på boligmarkedet, og hvordan vi skal bo sammen i fremtiden.
Den store interesse fra alle egne af verden glæder Landsbyggefondens driftsdirektør, Steen Birkedal.
"Da vi satte idékonkurrencen Neighbourhoods for Generations i søen var forventningen, at langt de fleste bud og løsninger ville komme fra vores nabolande, hvor boligsektoren minder om vores i Danmark. Vi kan dog allerede nu inden deadline se, at der er stor interesse fra hele verden. Neighbourhoods for Generations er i høj grad blevet en international idékonkurrence, og vi glæder os enormt meget til at se deltagernes bud på, hvordan vi skal bo sammen i fremtiden."
Neighbourhoods for Generations
Konkurrencen er lanceret i forbindelse med, at København i 2023 er udpeget som arkitekturhovedstad af UNESCO.
De fire vindere kan se frem til en præmie til at udvikle projektet, som vinderne får mulighed for at præsentere i forbindelse med den store arkitektkongres UIA, som løber af stablen 2.-6. juli 2023 og konferencen Almene Boligdage 30. september 2023.
Deadline for at byde ind med ideer til Neighbourhoods for Generations er den 17. februar.
Udfordre vanetænkning
Deltagerne skal tage udgangspunkt i både fysiske miljøer og social infrastruktur samt to konkrete områder - Høje Gladsaxe og Axelborg i Horsens.
Begge områder er repræsenteret i den jury, der i sidste ende skal finde fire vindere blandt de tilmeldte ideer. Fra Høje Gladsaxe er det udviklingschef i boligforeningen 3B, Mikkel Warming. Og han ser et stort potentiale i konkurrencen.
”Den giver mulighed for, at man kan udfordre de vante forestillinger, som alle render rundt med. Uanset hvor udviklingsagtige vi oplever, vi er, kan vi jo blive udfordret på den gode måde ved, at andre kigger på et område som Høje Gladsaxe. Så det er en meget stor mulighed for Høje Gladsaxe,” siger Mikkel Warming.
Samme toner lyder fra Axelborgs jurymedlem, Steffen Møller Borgbjerg, der er direktør i ALBO.
”Jeg håber, der kommer nogle nye og spændende løsninger til sektoren. Vi er blevet gode til at gentage de løsninger, som er rigtigt gode, men vi kigger måske ikke så nysgerrigt på, om der kunne være andre løsninger. Og måske også løsninger som er mindre konservative og gearet til den udvikling, som vi kan se, sker demografisk,” fortæller Steffen Møller Borgbjerg.
En nødvendig udvikling
Direktøren fra Horsens mener, at der skal handles nu i forhold til fremtidens udfordringer.
”Den demografiske udvikling nødvendiggør, at vi skal blive bedre til at skabe boligområder, hvor vi kan bo flere befolkningsgrupper sammen med fokus på, at vi bliver stadig ældre. I stedet for bare at renovere og bygge mere af det, som passer til virkeligheden i dag,” siger Steffen Møller Borgbjerg.
Også Mikkel Warming peger på vigtigheden af at skabe fremtidens boligområder, der kan favne alle.
”Der er mange forskellige slags mennesker, der bor sammen i Høje Gladsaxe, uden nødvendigvis at leve sammen. Ideerne her skulle jo gerne hjælpe til, at man kan få de forskellige generationer, virkeligheder og statusser til at hænge sammen på en bedre måde. Så man oplever, at man er sammen om noget. Så man oplever, at man er naboer i et område,” forklarer Mikkel Warming.
Juryen for Neighbourhoods for Generations
- Christian Pagh (Head of jury) - Director and chief curator of Oslo Architecture Triennale
- Hanna Harris - Chief Design Officer of Helsinki
- Gro Sandkjær Hanssen - Senior researcher in welfare, democracy, and governance at OsloMet
- Mikkel Warming (Høje Gladsaxe) – Udviklingschef, 3B
- Finn Williams - City Architect of Malmö
- Steffen Møller Borgbjerg (Axelborg) - Direktør, ALBO
- Natalie Mossin - Head of Institute, Institute of Architecture and Technology, KADK
- Jan Gehl - Architect and urban expert
Steffen Møller Borgbjerg er direktør i ALBO og jurymedlem i Neighbourhoods for Generations.
Store forventninger
Begge jurymedlemmer ser frem til at dykke ned i de tilmeldte bud.
”Jeg glæder mig så meget til at se buddene. Jeg håber, forventer og tror, at det bliver noget, som kan inspirere, udvikle og udfordre,” siger Mikkel Warming.
Også Steffen Møller Borgbjerg glæder sig.
”Det er meget væsentligt, at det skal være realiserbare løsninger. Hvis der kom en masse utopiske ideer fra hele verden, ville det være mindre værdifuldt, men her har vi at gøre med meget seriøse spillere. Så jeg håber og tror på, at vi kommer til at realisere noget konkret af det her. Om ikke i Horsens, så et andet sted. Men meget gerne i Horsens i ALBO-regi.”
Læs senere artikler
Landsbyggefonden udskriver stor idékonkurrence
Fremtidens almene boliger skal dække flere generationers behov
Om skribenten
Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.
Seneste Artikel
Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsenChristian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.
Seneste Artikel
Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsenMest læste
Se alle artikler (3003)0