31. MAJ. 2022 KL. 10:09
Fremtidens almene boliger skal dække flere generationers behov
31. MAJ. 2022 KL. 10:09
I 2020 boede 20 til 25 procent af unge årgange under 30 år og over 25 procent af de ældre årgange over 80 år alment. I 1988 var det kun 15 procent.
Folk i alle aldre bor alment. Men boligbehovet forandrer sig i takt med alder og ændringer i familiesituationen. Det viser to nye analyser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet i samarbejde med BL – Danmarks Almene Boliger.
Godt hver femte ung i tyverne (20-25%) bor alment. Det falder til 15 procent, når vi bliver mellem 40 og 70 år. Derfra stiger behovet for eller ønsket om almene boliger igen. Når vi passerer 80 år, bor hver fjerde person alment.
”Vores boligbehov ændrer sig gennem livet. Når vi flytter hjemmefra uden stor opsparing eller indkomst, er det naturligt at starte med en almen kollegie- eller ungdomsbolig. Herefter udvikler boligbehovet sig i takt med, at man skal stifte familie. Færdiggørelse af uddannelse, debut på arbejdsmarkedet, den medfølgende højere indkomst giver nye muligheder. Ejerboligen og andelsboligen bliver også et boligalternativ,” siger viceadministrerende direktør ved BL – Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey.
Læs analysen: Almene boliger spiller en rolle i alle dele af livet
Betingelserne ændres
Generationernes bo-mønster har i det hele taget ændret sig over tid. Ifølge de nye analyser fra AE og BL søger de unge og de ældre i langt højere grad de almene boliger, end det var tilfældet i slutningen af 80’erne. Mens det i 2020 var mellem 20 og 25 procent af de unge årgange under 30 år og de ældre årgange over 80 år, der bor alment, var det i 1988 kun lidt over 15 pct.
”Over tid er de almene boliger blevet en mere attraktiv boligform for særligt unge og ældre. For unge er det en lejebolig, som også er til at betale med en studieøkonomi, og så er det boliger, som bidrager med et fællesskab. For ældre er det boliger, der ofte tilgodeser ønsket om færre kvadratmeter og boligudgifter og som samtidig er mere tilgængelig og let at komme rundt i. Igennem mange år har tilgængelighed været højt prioriteret i forbindelse med både nybyggeri og renoveringer af almene boliger,” siger Solveig Råberg Tingey.
Læs analysen: Boliger til hele livet
Artiklen fortsætter under citatet og boksen.
Om fremtidens ældre
Fremtidens seniorer og ældre vil være mere ressourcestærke end nutidens. De har gennemsnitligt set en højere beskæftigelse og uddannelse samt en større formue og indkomst. Flere trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet senere i livet.
Befolkningen lever i dag længere end tidligere, og middellevetiden forventes at stige yderligere i de kommende år. Studier har vist, at de ekstra leveår overvejende kan betegnes som gode leveår, men fremtidens ældre vil fortsat opleve et antal år med helbredsmæssige udfordringer som i dag.
Særligt mænds middellevetid er steget, og en større andel af seniorer og ældre bor i dag sammen i par. På trods af denne udvikling stiger antallet af enlige, og der vil fortsat være behov for boliger, som passer til personer, der bor alene.
Med alderen flytter flere i mindre boliger, og flere vælger at skifte ejerboligen ud med en lejebolig og parcelhuset med en etagebolig eller et række-/dobbelthus. Flytteårsagerne er flere, men skyldes hos de ældste grupper særligt alderdom, mere tilgængelighed og mindre vedligeholdelse.
Læs senere artikler
Flere unge og ældre vil bo i et bofællesskab
Ældreorganisationer: Stort behov for flere boliger til ældre
Ældre risikerer et isoleret liv i uegnede boliger
Mangel på boliger
Men det er ikke kun de ældres stigende efterspørgsel efter de almene boliger, der i de kommende år vil få behovet for flere boliger til at gå voldsomt i vejret. Af BL’s rapport ”Boliger til hele livet”, som blev udgivet i juni sidste år, fremgå det, at indbyggertallet i Danmark stiger med 220.000 personer frem mod 2030. Af dem vil aldersgruppen over 65 år udgøre størstedelen. Særligt mange vil være fyldt 80 år. I 2030 vil der være 160.000 flere i den ældste aldersgruppe.
”Seniorgruppen vil vokse markant i de kommende år – og de allerældste vil fylde mere. Undersøgelser viser, at de fleste helst vil blive boende i eget hjem gennem hele livet. Det skaber et stort behov for flere boliger, som passer til et langt livsforløb. Derfor skal indsatserne med at sikre tilgængeligheden til alle boliger fortsætte,” siger Solveig Råberg Tingey, administrerende vicedirektør hos BL – Danmarks Almene Boliger.
”Derudover skal der ganske simpelt bygges flere almene boliger. Der er reelt voksende efterspørgsel fra alle aldersgrupper, fortsætter hun.
Af BL’s rapport ”Boliger til hele livet”, forudses det, at der i 2030 vil være behov for 45.000 ekstra almene boliger egnede til de ekstra seniorer i forhold til i dag. I 2040 vil behovet være 76.000.
Om Undersøgelsen
Analysen er lavet på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik om befolkningens alder og familieforhold og bopælens ejerforhold registreret i BBR (og boligtællingen). Personer under 18 år og hjemmeboende børn indgår ikke i analysen. Oplysningerne er opgjort pr. 1. januar.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
EU-Domstolen har indledt retssag mod den danske statRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
EU-Domstolen har indledt retssag mod den danske statMest læste
Se alle artikler (2956)0