21. JUN. 2021 KL. 11:22

Flere unge og ældre vil bo i et bofællesskab

Colourbox39798303

Udsigten til flere ældre i fremtiden kan øge efterspørgslen efter seniorbofællesskaber. Foto: Colourbox

Næsten hver syvende dansker ønsker at bo i et bofællesskab. De yngre og de ældste i samfundet er dem, der har det største ønske om at dele deres liv med andre. Det viser en spørgeskemaundersøgelse udarbejdet af Gallup for BL – Danmarks Almene Boliger. Udsigten til flere ældre i fremtiden kan øge efterspørgslen efter seniorbofællesskaber.

Interessen for bofællesskaber er generelt stor, og godt 14 pct. af de adspurgte i en Gallup-undersøgelse foretaget for BL svarer, at de ønsker at bo i et bofællesskab. Særligt er bofællesskaber et hit blandt personer i aldersgrupperne over 50 år, hvor mellem hver femte og syvende angiver ønske om at bo i et bofællesskab. Samtidig svarer en relativt større andel i alderen 18-29 år også, at de gerne vil bo med andre. Ifølge Solveig Råberg Tingey, cheføkonom i BL, kommer det ikke som en overraskelse:

”Bofællesskaber er igen blevet populære, og det skyldes ofte de gode muligheder for at dyrke sociale relationerTypisk vil studerende og pensionister have et større behov for social kontakt med andre på daglig basis end f.eks. børnefamilien. Derfor vil boformen ofte henvende sig mest til netop de yngre og ældre,” siger Solveig Råberg Tingey.

Hidtil har der været en tendens til, at de mere ressourcestærke ældre søger seniorbofællesskabet. Det er vigtigt, at vi i fremtiden også har fokus på at sikre, at bofællesskaberne bliver attraktive og tilgængelige for flere grupper af seniorer

Solveig Råberg Tingey, cheføkonom i BL

Læs hele analysen: Almene seniorbofællesskaber - hvem, hvorfor, hvordan?

Flere seniorer kan øge efterspørgslen efter seniorbofællesskaber

Den ældste befolkningsgruppe forventes at stige markant i de kommende år, og i 2030 vil hver fjerde dansker være over 65 år. Befolkningsudviklingen kan blive en udfordring for boligmarkedet, hvis boligudbuddet ikke bliver tilpasset til fremtidens behov. Den stigende ældre befolkningsgruppe forventes samtidig også at medføre et større plejebehov og et større omfang af ensomhed.

”Med udsigt til flere ældre i fremtiden er vi nødt til at kigge nærmere på, hvordan vi bedst muligt sikrer, at vi kan tilbyde passende boliger skræddersyet forskellige behov. Ensomhed blandt ældre er i dag et stort problem, som bofællesskaber kan være med til at afhjælpe. Samtidig kan det også vise sig at være en god løsning for ældre, der har brug for en hjælpende hånd i hverdagen,” siger Solveig Råberg Tingey og uddyber:

”Hidtil har der været en tendens til, at de mere ressourcestærke ældre søger seniorbofællesskabet. Det er vigtigt, at vi i fremtiden også har fokus på at sikre, at bofællesskaberne bliver attraktive og tilgængelige for flere grupper af seniorer.”

Bofællesskaber er en boligform, hvor beboerne deles om en række fællesarealer og ofte samles om fællesaktiviteter, og fællesskaberne findes i mange former og størrelser. I den almene boligsektor udbydes f.eks. seniorbofællesskaber, hvor personer over en vis aldersgrænse kan bo sammen, og være en del af en fælles hverdag.

BL har i en ny analyse for første gang kortlagt de almene seniorbofællesskaber og beboere.

Læs analysen her.

Læs senere artikler

Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ældreorganisationer: Stort behov for flere boliger til ældre

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste