21. JUN. 2021 KL. 11:22

Flere unge og ældre vil bo i et bofællesskab

Colourbox39798303

Udsigten til flere ældre i fremtiden kan øge efterspørgslen efter seniorbofællesskaber. Foto: Colourbox

Næsten hver syvende dansker ønsker at bo i et bofællesskab. De yngre og de ældste i samfundet er dem, der har det største ønske om at dele deres liv med andre. Det viser en spørgeskemaundersøgelse udarbejdet af Gallup for BL – Danmarks Almene Boliger. Udsigten til flere ældre i fremtiden kan øge efterspørgslen efter seniorbofællesskaber.

Interessen for bofællesskaber er generelt stor, og godt 14 pct. af de adspurgte i en Gallup-undersøgelse foretaget for BL svarer, at de ønsker at bo i et bofællesskab. Særligt er bofællesskaber et hit blandt personer i aldersgrupperne over 50 år, hvor mellem hver femte og syvende angiver ønske om at bo i et bofællesskab. Samtidig svarer en relativt større andel i alderen 18-29 år også, at de gerne vil bo med andre. Ifølge Solveig Råberg Tingey, cheføkonom i BL, kommer det ikke som en overraskelse:

”Bofællesskaber er igen blevet populære, og det skyldes ofte de gode muligheder for at dyrke sociale relationerTypisk vil studerende og pensionister have et større behov for social kontakt med andre på daglig basis end f.eks. børnefamilien. Derfor vil boformen ofte henvende sig mest til netop de yngre og ældre,” siger Solveig Råberg Tingey.

Hidtil har der været en tendens til, at de mere ressourcestærke ældre søger seniorbofællesskabet. Det er vigtigt, at vi i fremtiden også har fokus på at sikre, at bofællesskaberne bliver attraktive og tilgængelige for flere grupper af seniorer

Solveig Råberg Tingey, cheføkonom i BL

Læs hele analysen: Almene seniorbofællesskaber - hvem, hvorfor, hvordan?

Flere seniorer kan øge efterspørgslen efter seniorbofællesskaber

Den ældste befolkningsgruppe forventes at stige markant i de kommende år, og i 2030 vil hver fjerde dansker være over 65 år. Befolkningsudviklingen kan blive en udfordring for boligmarkedet, hvis boligudbuddet ikke bliver tilpasset til fremtidens behov. Den stigende ældre befolkningsgruppe forventes samtidig også at medføre et større plejebehov og et større omfang af ensomhed.

”Med udsigt til flere ældre i fremtiden er vi nødt til at kigge nærmere på, hvordan vi bedst muligt sikrer, at vi kan tilbyde passende boliger skræddersyet forskellige behov. Ensomhed blandt ældre er i dag et stort problem, som bofællesskaber kan være med til at afhjælpe. Samtidig kan det også vise sig at være en god løsning for ældre, der har brug for en hjælpende hånd i hverdagen,” siger Solveig Råberg Tingey og uddyber:

”Hidtil har der været en tendens til, at de mere ressourcestærke ældre søger seniorbofællesskabet. Det er vigtigt, at vi i fremtiden også har fokus på at sikre, at bofællesskaberne bliver attraktive og tilgængelige for flere grupper af seniorer.”

Bofællesskaber er en boligform, hvor beboerne deles om en række fællesarealer og ofte samles om fællesaktiviteter, og fællesskaberne findes i mange former og størrelser. I den almene boligsektor udbydes f.eks. seniorbofællesskaber, hvor personer over en vis aldersgrænse kan bo sammen, og være en del af en fælles hverdag.

BL har i en ny analyse for første gang kortlagt de almene seniorbofællesskaber og beboere.

Læs analysen her.

Læs senere artikler

Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ældreorganisationer: Stort behov for flere boliger til ældre

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Flemming Og Loa AAB Silkeborg Beskåret Jysk boligorganisation har 100 procent beboertilfredshed
BL Agervang 101018 005 Træt af dårligt image: Nu skifter boligområde navn
Kaare Lars Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne
Munkebo 050 Boligselskab hjælper ledige beboere i gang som flyttefolk
Birger Lbf Foto Lars Just 2 2 Landsbyggefondens chef stopper
Bbc Brand Film Premiere på ny BBC-film om de almene boliger i Danmark
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Se alle artikler ( 2185 )

0

Læseliste