Høje renter spænder ben for projekter og besparelser

06. FEB. 2023 KL. 10:16

Høje renter spænder ben for projekter og besparelser

K├Ÿbenhavn DSC 2527

Det er blevet dyrere at låne penge, og det påvirker de almene boligselskaber. Byggeprojekter og besparelser er blevet sat i stå, men økonom tror på, at det værste er overstået.

Samtidig med, at priserne er steget på strøm, benzin og de fleste af varerne i supermarkedet, er det også blevet dyrere at låne penge.

Renterne på de lån, som de almene boligselskaber bruger til at finansiere bygge- og renoveringsprojekter, er fløjet i vejret det sidste års tid, og det kan mærkes i sektoren.

”Der er forbedringsarbejde, som er blevet sat i stå, og andre projekter, hvor vi har været inde at revidere opgaven, så den matcher det oprindelige budget,” siger Mikkel Boel, økonomidirektør hos administrationsselskabet KAB, som administrerer 46 almene boligselskaber.

Hos KAB har de stigende renter blandt andet ramt renoveringsprojekter, som de almene boligorganisationer betaler ved hjælp af midlertidige lån – såkaldte byggelån.

På den slags lån vil renten nemlig svinge sammen med økonomien i samfundet.

Når projektet er nået længere frem, kan man etablere et realkreditlån med en fast rente. Men nogle almene boligorganisationer er altså kommet i klemme, fordi renten er steget, inden man har kunnet nå at få optaget det fastforrentede lån.

En del byggeri er sat i stå

Og det er ikke kun lånene, der er blevet dyrere. Prisen på byggematerialer er også steget og har gjort det endnu sværere at betale for nye projekter.

”Det, der i princippet er sket, er, at meget nybyggeri er sat i stå, fordi vi har et maksimumbeløb, og vi simpelthen ikke kan bygge inden for det beløb med de priser, der har været igennem en lang periode. Det vil sige, at byen ikke får de plejehjem og de ungdomsboliger, familieboliger og almindelige boliger, der er brug for,” siger Mikkel Boel.

På trods af problemerne understreger han, at rentestigningerne ikke umiddelbart påvirker de lån, som allerede er optaget.

Det er altså, når der skal optages nye lån, at rentestigningerne mærkes. Det har man også lagt mærke til hos Nykredit, som sidder på 40 procent af lånemarkedet for almene boliger.

”Nogle kunder har meddelt, at de for eksempel har udskudt igangsættelsen af et tidligere planlagt projekt. Det skyldes dog ikke kun de stigende renter, men også blandt andet højere råvarepriser og stigende lønninger,” siger Anders Ørnstrup Rasmussen, afdelingsdirektør for almene boliger hos Nykredit.

Han fortæller desuden, at Nykredit er blevet kontaktet af en del almene boligselskaber, som har spørgsmål om, hvordan de skal håndtere de stigende renter, og om lån kommer til at blive endnu dyrere i de kommende måneder.

Tror ikke på nye stigninger

Det sidste behøver man dog ikke ligge søvnløs over, vurderer Mikkel Høegh, boligøkonom hos Jyske Realkredit, som dækker 30 procent af markedet for realkreditlån til almene boliger.

”Vi regner med, at renten har toppet, og at der ikke er nye, voldsomme stigninger på vej i den nærmeste fremtid,” siger Mikkel Høegh og begrunder det med, at renten allerede har bevæget sig lidt ned siden efteråret 2022.

Ser man på renten på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån med afdrag, som er et af de mest brugte lån til at finansiere boliger med, lå den i januar 2021 på 0,5 procent. I januar 2022 var den steget til 1,5 procent, og senere på året nåede den en foreløbig top på 6 procent.

Nu er den toneangivende realkreditrente igen faldet tilbage til 4 procent, og omtrent der kommer den til at ligge i den næste overskuelige fremtid, forventer Mikkel Høegh.

”Grunden til, at renten er steget så kraftigt det seneste år, er frygten for inflation. Efterhånden fylder inflationen mindre, og det er andre ting, som påvirker, hvad der sker med renten.
Først og fremmest udsigten til en generel tilbagegang i økonomien. Det er noget, som plejer at få renten til at falde, og derfor forventer vi, at tiden med voldsomme rentestigninger er slut lige foreløbig,” siger Mikkel Høegh.

Læs senere artikler

Spareråd skal forebygge udsættelser i Svendborg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Pas på alternativ opvarmning af boligen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2620 )

0

Læseliste