11. JAN. 2023 KL. 10:00
Spareråd skal forebygge udsættelser i Svendborg
11. JAN. 2023 KL. 10:00
En aften med spareråd skal bekæmpe dyre regninger og forebygge udsættelser, lyder det fra projektchef i helhedsplanen Aktive boligområder i Svendborg.
Stigende varmeregninger plager beboerne i de boligafdelinger, der er en del af helhedsplanen Aktive boligområder i Svendborg. Her får mere end 1.300 lejemål deres varme fra naturgas, og det gør ondt på pengepungen i en tid, hvor priserne stiger.
Veninderne AnnaMette Block og Maria Kristensen er sidst i trediverne og mærker konsekvenserne på egen krop.
"Jeg sparer alle de steder, jeg kan. Jeg bruger batteridrevne lamper, så jeg kan orientere mig, når jeg går rundt. Strøm er for dyrt. Jeg bruger også bloklys og fyrfadslys,” siger Maria Kristensen. Hun har oplevet en stigning fra 1.600 til 2.500 kroner om måneden på sin varmeregning. Annamette Block supplerer:
”Udover varmeregningen er jeg presset af madpriserne, der stiger. Det, jeg købte før, er steget til det dobbelte, så jeg har sparet al luksus væk.”
Spar penge som vinterbader
Veninderne er mødt op til en aften med fokus på at spare penge. Arrangementet ”Råd til hverdagen” foregår i boligafdelingens fælleshus. Her vil de boligsociale medarbejdere sammen med en energikonsulent fra kommunen give gode råd. Der er pebernødder og sodavand.
Kommunens energikonsulent tager ordet. Han går i gang med at give gode råd til, hvordan man sparer på el og varme og samtidig undgår et dårligt indeklima og skimmelsvamp. Der bliver diskuteret, hvordan ventilationsanlæg påvirker temperaturen, og hvordan man undgår kondens på ruderne, når der bliver skruet ned for varmen. Det hele foregår i en uformel tone og slutter da også af i samme stil:
”Tag korte bade. Eller gør som mig: Bliv vinterbader,” griner energikonsulent Ole Ebbesen.
Artiklen fortsætter under billederne
Sådan laver I en aften med spareråd
- Hent konsulenter udefra. Kommunen har måske en energikonsulent, der kan give gode råd.
- Gør det hyggeligt. Brug jeres beboerhus. Hav drikkevarer og snacks klar.
- Hav mange visitkort med. Beboerne bliver kulturbærere, og de kan give ny viden videre til deres omgangskreds.
- Lav lukkede arrangementer for særligt sårbare. Det styrker fortroligheden.
- Del invitationer ud i postkasser, i Facebook-grupper og på hjemmesiden og afdelingsbestyrelsen side. Prik de mest sårbare beboere.
Kilde: Teresa Askham, konstitueret projektchef i Aktive boligområder i Svendborg.