20. DEC. 2022 KL. 10:25

Nabolande viser vejen: Inflationshjælp gennem boligstøtten

COLOURBOX Kvittering

Foto: Colourbox

BL foreslår, at inflationshjælp til de mest udsatte lejere skal udbetales gennem boligsikringen og boligydelsen. Det er allerede praksis i vores nabolande.

I Norge, Sverige, Tyskland og Holland har man allerede gjort det; Hævet boligstøtten til de mest udsatte grupper i samfundet som konsekvens af inflationen.

I Danmark er samme praksis med hjælp gennem en forhøjelse af boligstøtten ikke indført. Men allerede i oktober foreslog BL – Danmarks Almene Boliger at målrette inflationshjælp til de mest trængte beboere via boligsikringen og boligydelsen.

Faktum er nemlig, at de stigende priser gennem det sidste halve år har skabt et markant indhug i mange husstandes rådighedsbeløb. Og selv efter regeringens indførsel af vinterhjælpen har mindst 50.000 husstande et negativt rådighedsbeløb, der gør det svært for mange almene beboere at betale huslejen.

”I boligstøttesystemet ligger allerede de væsentligste oplysninger i forhold til lejeres evne til at betale husleje, og i systemet er der allerede mulighed for at give et særligt tilskud til energiudgifter. Det er nemt administrativt, for systemet er allerede etableret, så hjælpen kan komme hurtigt ud at arbejde. Samtidig kan det sikre, at vi kan målrette en økonomisk støtte til dem med allerstørst behov,” siger viceadministrerende direktør i BL, Solveig Råberg Tingey.

 

”Et ekstra tilskud via boligstøtten til særligt udsatte grupper har også den fordel, at det både vil hjælpe almene og private husstande – og dermed bredt de familier, som er i risiko for at blive sat ud af deres bolig,”

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør hos BL - Danmarks Almene Boliger

Nabolande går foran

Det fleksible boligstøttesystem er altså allerede taget i brug i vores nabolande: I Norge har man indtil videre øget boligstøtten til og med januar 2023. I Sverige er boligstøtten for børnefamilier det seneste halve år øget med 25 procent. Også i Tyskland er de i gang med at reformere boligstøtten, så den matcher inflationen. Der er blandt andet indført et permanent varmetillæg, og antallet af modtagere af boligstøtte er mere end fordoblet. Også Holland øger boligstøtten på grund af inflationen.

”Et ekstra tilskud via boligstøtten til særligt udsatte grupper har også den fordel, at det både vil hjælpe almene og private husstande – og dermed bredt de familier, som er i risiko for at blive sat ud af deres bolig,” siger Solveig Råberg Tingey.

Mere om BL's forslag

Der indføres et fokuseret udsættelsesværn som et ekstra varmetillæg pr. m2. i boligsikring og boligydelse til både almene og private husstande.

Tillægget har den fordel, at det er nemt og billigt at administrere over boligstøtteordningen.

Tillægget kan differentieres efter energikilde. I udgangspunktet gives tillægget til husholdninger med gas.

Tillægget gives midlertidigt frem til slutningen af 2023 og modregnes ikke i andre ydelser, fordi der netop nu er et behov for en ekstra hjælp til økonomisk udsatte lejere. Det vil sige, at tillægget ikke skal indgå i beregningslejen, og hverken skal omfattes af det maksimale beløb for boligudgift eller det maksimale årlige boligstøttebeløb.

Tillægget skal ikke omfattes af kontanthjælpsloftet for at sikre, at enlige forsørgere, der allerede i dag befinder sig tæt på kontanthjælpsloftet, også kan modtage støtten.

Princippet fra den gældende boligstøtteordning om at yde støtte til et maksimalt bruttoetageareal fastholdes.

Læs mere om forslaget og BL’s analyse: Boligstøttemodtagere i gasopvarmede boliger

 

Læs senere artikler

Forslag fra S om inflationshjælp til almene beboere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

2022: Ny regering satte punktum for året

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Vi skal sikre de nødvendige plejehjemspladser

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Vi skal sikre de nødvendige plejehjemspladser

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste