28. AUG. 2023 KL. 12:32
Fra finere, fransk madlavning til fornyelse af beboerdemokratiet
28. AUG. 2023 KL. 12:32
Christian Højholt har lavet gourmetmad, rådgivet familier og stået i spidsen for den boligsociale indsats. Nu vil han styrke beboerdemokratiet og den grønne omstilling som boligdirektør i Silkeborg.
”Jeg har efterhånden været et godt stykke omkring.”
Ordene kommer fra Christian Højholt og er svaret på, hvordan han er kommet dertil, hvor han er i dag. I direktørstolen hos Silkeborg Boligselskab.
Christian Højholt startede sit arbejdsliv som kok med finere, fransk madlavning lidt udenfor Aalborg. Han fandt dog hurtigt ud af, at arbejdstiderne ikke harmonerede med det liv, han gerne ville leve. Selvom han var glad for at lave mad, blev kokkehuen sat på hylden, og han uddannede sig til socialrådgiver.
”Jeg kan godt lide at arbejde i det relationelle og inden for det sociale arbejde. Min far er folkeskolelærer og introducerede mig for tanken om at blive socialrådgiver,” fortæller Christian Højholt.
Da uddannelsen var i hus, blev han ansat til at rådgive familier ved Aarhus Kommunes familieafdeling i Gellerupparken. Efter nogle år blev han gadeplansmedarbejder med udgangspunkt i Horsens Ungdomsskole, hvor han sideløbende tog en kandidatgrad i sociologi og socialt arbejde.
I 2013 kom han til det boligsociale projekt, Imagine Horsens (senere Bo Trivsel, red.), hvor han med tiden uddannede sig indenfor ledelse og blev boligsocial chef. Det var her, Christian Højholt for alvor fik øjnene op for den almene sektor. Også som et sted, han godt kunne tænke sig at arbejde. Derfor søgte han og fik stillingen som direktør for Hadsten Boligforening i 2021. Her har han været indtil den 1. august i år, hvor han skiftede til Silkeborg Boligselskab.
Christian Højholt er ikke i tvivl om, at hans baggrund har rustet ham godt til at være boligdirektør.
”Det synes jeg bestemt. Fra jeg starter i det kommunale som socialrådgiver, har jeg mødt et hav af forskellige mennesker med forskellige problemstillinger og ting, de er kommet til mig med. Det har givet mig en ro i forhold til at snakke bredt med folk.”
Artiklen fortsætter under citatet
Direktør-stafetten
Direktør: Christian Højholt
Boligorganisation: Silkeborg Boligselskab
Antal boliger: 1.721
Antal afdelinger: 55
Ansatte: 11 i administrationen / 20 i driften
Hvad er det, der tiltaler dig ved den almene sektor?
”Jeg kan godt lide en arbejdsplads, der har et formål, der ligger ud over profit. Jeg synes det med at arbejde for en sag – for et fællesskab – giver mig en helt anden energi end at producere et produkt, der skal skabe et overskud. Og så kan jeg godt lide den her medlemsbestemmelse, der er. Det tiltaler mig rigtig meget."
"Jeg kan også rigtig godt lide det fællesskab, der er i sektoren. Imellem de boligforeninger, jeg kender, er der en interesse i at hjælpe hinanden og i at få tingene til at glide bedst muligt. Så jeg synes, der er en god fælles ånd."
"Og så kan jeg også godt lide det her med at skabe hjem, som man har lyst til at komme hjem til. Vi bygger og renoverer i en god kvalitet og til en pris, som den brede befolkningsgruppe har mulighed for at betale. Vi stiller gode kvalitetsboliger til rådighed.”
Hvad tiltrak dig ved Silkeborg Boligselskab?
”Jeg synes, Silkeborg Boligselskab har alle de kvaliteter, jeg leder efter i et boligselskab. Jeg trives bedst, når der er en vekslen mellem det administrative på kontoret og tid til at mødes med vores beboere i forskellige sammenhænge. Det kan Silkeborg Boligselskab tilbyde. Vi har en størrelse, der gør, at jeg bliver involveret i alle facetter af boligselskabet, og det nyder jeg meget."
"Derudover har Silkeborg Boligselskab ambitioner både på det grønne område, i forhold til vækst og på det beboerdemokratiske område. Det er alle områder, som ligger mig meget på sinde, og som jeg gerne vil være med til at videreudvikle."
"Og så har Silkeborg Boligselskab et godt ry. Dem, jeg talte med om stillingen, havde meget positivt at sige om deres oplevelser med selskabet.”
Artiklen fortsætter under billedet
De almene boliger har et stort ansvar, når det kommer til den grønne omstilling, mener Christian Højholt. "Det, synes jeg, er en bunden opgave for os." Foto: Marianne Engelbrekt
Hvad glæder du dig til at arbejde med?
”Vi har nogle rigtig spændende byggeprojekter, som er i støbeskeen. Nogle er allerede i gang, og andre kommer vi til at arbejde med inden for en nær fremtid."
"Så glæder jeg mig også rigtig meget til at se på, hvad det er for en personalegruppe, der er her på stedet. Jeg kan rigtig godt lide at se det som en holdsport at drive en boligforening. Hvordan vi i fællesskab kan løse de opgaver, der er."
"Jeg synes, det er rigtigt spændende at få mange forskellige interesser – både udefrakommende og interne – til at samarbejde om at skabe de bedste projekter."
"I og med at jeg ikke kommer fra Silkeborg, og derfor ikke er så kendt i byen eller kommunen, skal jeg jo også ud at hilse på rigtig mange mennesker og se, hvordan jeg bedst kan varetage Silkeborg Boligselskabs interesser.”
Christian Højholt fremhæver generelt samarbejde som vejen til succes.
”Jeg synes, at vi er bedst, når vi er sammen. Det gælder for eksempel i det boligsociale arbejde, fordi rigtig meget sker jo i sammenhæng. Vi er afhængige af hinanden, og vi er afhængige af, at vi har et godt samarbejde. At det boligsociale har et godt samarbejde med den lokale skole, sammen med den lokale daginstitution. Sammen med den afdeling i det kommunale jobcenter, som har noget at gøre med de udsatte boligområder. Der er ikke særlig mange udfordringer i det sociale arbejde, som kan løses alene af én instans.”
Hvad vil du gerne opnå som direktør for Silkeborg Boligselskab?
”Målsætningen er at være med til at sikre boligselskabets fremtid og aflevere en forretning i god gænge, når den tid kommer."
"Jeg vil blandt andet have fokus på den grønne omstilling, som jeg synes bliver vigtigere og vigtigere og mere central i vores arbejde."
"Derudover arbejdet med vores beboerdemokrati. At få flere til at interessere sig for det beboerdemokratiske arbejde. Det er jo i høj grad vores DNA og det, vi er bygget op omkring. Jeg hører, at der er en generel udfordring med at tiltrække den lidt yngre målgruppe. Så det vil være noget, vi skal kigge på. Hvordan vi får gjort det mere interessant at deltage i afdelingsbestyrelsen og det beboerdemokratiske arbejde. For jo mere repræsentative beslutningerne bliver, jo stærkere bliver beslutningerne også fremadrettet.”
Hvorfor er den grønne omstilling en almen opgave?
”Fordi vi har en stor del af den danske befolkning, som bor hos os. Vi har et stort ansvar. Så både den energi vi måske får mulighed for at skabe via solceller, men også den måde, vi bruger energien på, har betydning for den grønne omstilling. Vi skal derfor gøre os rigtig mange tanker om, hvordan vi i fremtiden skal udvikle og bygge boliger, og hvordan vi skal renovere. Det skal altid være hægtet op på, hvad der bidrager bedst og mest økonomisk fordelagtigt til den grønne omstilling. Det, synes jeg, er en bunden opgave for os.”
Læs senere artikler
”Kærlig bureaukrat” skal skabe ny fortælling om Østjysk Bolig
Fra parfumesælger til boligdirektør
Boligdirektør: ”Det drejer sig om at skabe et VI og ikke et DEM og OS”
Om skribenten
Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.
Seneste Artikel
Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsenChristian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.
Seneste Artikel
Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsenMest læste
Se alle artikler (2995)0