23. MAR. 2022 KL. 13:33
Almen boligsektor og kommuner ruster sig til ukrainske flygtninge
23. MAR. 2022 KL. 13:33
Hvor skal ukrainske flygtninge bo? Og kan børnene lege i gildesalen? Almene boligorganisationer og kommuner undersøger mulighederne.
Danmark står over for en kæmpe opgave med at huse ukrainske flygtninge, og den skal blandt andet løses i Vesthimmerlands Kommune. Her har direktøren i Aars Boligforening Brian Larsen kontaktet kommunen for at hjælpe med almene boliger.
Foto: Brian Larsen
”Vi har aftalt at sætte os sammen med kommunen, så vi er klar med boligerne den dag, der bliver brug for det. Jeg tror, vi kan hjælpe 10 familier,” siger Brian Larsen.
Aars Boligforening har ledige familieboliger, og dem kan der blive brug for. Vesthimmerlands Kommune har i forvejen landets højeste andel af herboende ukrainere, nemlig 1,45 procent, ifølge Altinget. Det får hurtigt krigen tæt på. Kommunens uddannelses- og arbejdsmarkedschef Lone Lollesgaard var da også glad for at blive kontaktet.
Foto: Lone Lollesgaard
”Vi har brug for de almene boliger i forhold til at finde permanente boliger, og det vil vi gerne indlede et samarbejde om, for vi får brug for boliger til ukrainske familier,” siger Lone Lollesgaard.
Har ledige ældreboliger
Ringkøbing-Skjern Boligforening er en af de mange andre boligorganisationer, der gerne vil hjælpe flygtningene. Derfor har direktør Bo Lodbjerg skrevet direkte til kommunaldirektøren og gjort opmærksom på, at boligforeningen har 41 tomme ældreboliger.
Foto: Bo Lodbjerg
”Hvis der er nogen, der har behov, og de boliger kan dække det, så er det en god ide at gøre brug af dem den vej rundt. Nogle er mere oplagte end andre rent geografisk, blandt andet i forhold til indkøbsmuligheder,” siger Bo Lodbjerg.
Læs også: Få svar: Flygtninge fra Ukraine og de almene boliger
Kommunaldirektøren har taget oplysningerne med i det videre arbejde med flygtningene i Ringkøbing-Skjern Kommune, fortæller Bo Lodbjerg.
”Vi har stort set ikke ledige boliger, men kommunen har selvfølgelig anvisningsretten til en fjerdedel af vores boliger,” siger han.
Læs senere artikler
Boligdirektør: "Når der er udfordringer, løser vi dem i fællesskab"
Nu er ukrainske flygtninge flyttet ind i almene ungdomsboliger
Hvad koster boligerne?
Der er endnu ikke et nationalt overblik over, hvilke kommuner de ukrainske flygtninge opholder sig i. I Vesthimmerlands Kommune er der fokus på flere forhold ved boliger til ukrainske flygtninge, fortæller uddannelses- og arbejdsmarkedschef Lone Lollesgaard.
”Hvilke boliger er der? Hvor ligger de, og hvad koster de? Der er også et økonomisk aspekt, vi skal tage hensyn til,” siger hun.
Når ukrainske flygtninge får opholdstilladelse, vil de som andre flygtninge modtage selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelse, hvis de ikke er i beskæftigelse.
”Det bliver en udfordring, for en del af de lejeboliger, der er, vil de ikke have råd til at betale. Men det kan ændre sig over tid, hvis vi får dem sluset ud i job. Så der er scenarier på kort, mellemlangt og langt sigt som vi vil have gavn af at have et tæt samarbejde med de almene boligorganisationer omkring,” siger Lone Lollesgaard.
Dialog med kommuner om midlertidigt husly
I hovedstadsregionen følger KAB-fællesskabet situationen tæt og forbereder sig på at hjælpe kommunerne med at huse flygtninge fra Ukraine. Det fortæller Sanne Kjær, kundedirektør i KAB, der er landets største administrator af almene boliger.
”Aktuelt er vi i dialog med tre kommuner, hvor boligorganisationer i KAB-fællesskabet kan hjælpe med midlertidigt husly til flygtninge, som er på vej over grænsen i busser,” siger Sanne Kjær.
KAB er opmærksom på, at flygtningene kan få brug for hjælp til mere end det akutte boligbehov.
”Vi har i boligområderne stor erfaring med at byde nye beboere godt velkommen. Et arbejde, KAB også bidrager med at sætte fokus på i regi af Velkomstalliancen, som er en bred sammenslutning af virksomheder og organisationer i Danmark. Velkomstalliancen arbejder for at sikre, at udenlandske borgere der kommer til Danmark, føler sig taget godt imod. Det er den erfaring, vi nu skal trække på,” siger Sanne Kjær.
Kan også benytte gildesalen
Frederikshavn Boligforening har også tænkt på flygtningenes øvrige behov, fortæller direktør Kim Madsen.
Foto: Kim Madsen
”Vi har meddelt kommunen, at de kan benytte vores gildesale og fællesrum, for eksempel hvis de traumatiserede børn har brug for et sted at lege,” siger Kim Madsen.
Han mener, boligforeningen hurtigt vil kunne indsamle legetøj til børnene.
”Vi har sagt til kommunen, at de bare skal sige til, så er vi klar til at hjælpe. Vi har cirka 80 ledige almene familieboliger. Der er både små og store, så der burde være noget for alle,” siger Kim Madsen.
Om skribenten
Mest læste
Se alle artikler (3003)0