10. JAN. 2022 KL. 10:30

Boligafdeling vil selv gemme strømmen fra solcelleanlæg

Batterier I Grantoften Kran Og Batterier 9024

De 6 store batterier blev leveret med kran. Foto: Johnny Gudmand

Det skal være slut med at sælge overskudsstrøm videre til næsten ingen penge. Sådan lyder det fra Grantoften i Ballerup, der netop har investeret i 6 batterier, der skal opbevare strøm fra afdelingens solcelleanlæg.

Solen er en flink leverandør af energi, for den opkræver ikke gebyrer for at dele sin energi med dig. Til gengæld er den utilregnelig, for det er ikke sikkert, at den skinner på dine solceller og dermed giver dig adgang til strøm, når du har mest brug for det. Løsningen ligger heldigvis ligefor: du kan gemme strømmen på batterier. Det er netop, hvad boligafdelingen Grantoften har besluttet at gøre, det skriver DAB på deres hjemmeside.

Seks batterier
Boligafdelingen er i gang med at tilslutte seks batterier, der skal opbevare strømmen. Tidligere blev den solcelle-strøm, som boligafdelingen ikke selv bruger, solgt ud på elnettet, fremover bliver den brugt i afdelingen.

"Grantoften har et meget stort solcelleanlæg. Der er et anlæg på hver af de tre højblokke, og de blev etableret under renoveringen i 2016. Lovgivningen gør, at boligafdelingen får 60 øre pr. kWh for overskudsstrømmen i 10 år efter etableringen, og herefter falder det til 40 øre. Derfor besluttede beboerne at få batterier, der kan gemme strømmen, så den kan bruges på andre tidspunkter, når beboerne har behov for den," forklarer Mohammed Ali Ajaoui, energirådgiver i DAB.

En gevinst for beboerne
Lige før Grantoften i 2016 fik etableret solceller, blev lovgivningen ændret, så boligafdelingen ikke kunne få den samme reduktion i solcelleudgifterne, som afdelingen havde forventet.

"I nogle år har vi solgt strømmen til næsten ingen penge, og når vi skulle købe den tilbage igen, skulle vi give meget mere. Derfor undersøgte vi, hvordan vi selv kunne beholde vores strøm. Beboerne havde på et afdelingsmøde godkendt, at vi skulle undersøge prisen. Batterierne kan vi betale tilbage over ni år, og vi forventer, at de holder mindst 15 år. Derfor giver det økonomisk mening," siger afdelingsformand Lisbeth Elfort.

Om Grantoften

Grantoften er en stor Almennyttig boligafdeling under Ballerup almennyttig Boligselskab.

Grantoften har store, lyse og rummelige etageboliger og rækkehuse, der løbende er blevet renoveret.

Der er mange fælles faciliteter i bebyggelsen, som motionsgade, fællesvaskeri, selskabslokaler, en mængde klubber og interessefællesskaber, indkøbscenter, skole, kirke og børneinstitutioner.

Grantoften omfatter:

1.342 boliger, hvoraf 3 er udlejet til tandlæge / læger, samt 3 hybler:
Boligerne findes i 3 etageblokke langs Baltorpvej i 8 etager (til 7. sal), 1 etagehus på Platanbuen formet som et "S" i 2 og 3 etager samt 24 rækkehusblokke i Grantofteparken i 2 etager (grupperet omkring 12 gårde).

I forlængelse af den midterste højhusblok ligger Grantoftecentret, med butikker, selskabslokaler og salområde. Under centeret findes klublokaler.

Batterier I Grantoften Lisbeth 4134

1 / 1Afdelingsformand Lisbeth Elfort mener, at boligafdelinger, især de store, skal være et godt eksempel på det grønne område. Foto: Johnny Gudmand

"I nogle år har vi solgt strømmen til næsten ingen penge, og når vi skulle købe den tilbage igen, skulle vi give meget mere. Derfor undersøgte vi, hvordan vi selv kunne beholde vores strøm."

Lisbeth Elfort

Afdelingsformand

En investering, der giver mening
For et par år siden var batterierne ikke gode nok til, at Energi i DAB ville anbefale dem til at opbevare solcellestrøm, men de seneste år er der sket rigtig meget inden for udviklingen af batterier. I dag er det derfor en investering, der både giver mening set ud fra et klimamæssigt og et økonomisk synspunkt.

"Energi var med på et bestyrelsesmøde for omkring fem år siden. Dengang var ønsket der også, men på det tidspunkt gav det ikke mening. Det var uprøvet og dyrt, men nu kan vi anbefale det. Det er en rentabel investering, fordi du slipper for at købe lige så meget strøm fra elselskabet. Strøm er særligt dyrt i tidsrummet 15-18, og det er jo især her, beboerne har brug for den. Derfor giver det mening at trække på strømmen fra batterierne her. Derudover er det bæredygtigt, fordi vi kan udnytte solens energi, som vi har lagret og kan udnytte på det rigtige tidspunkt, og dermed aflaste elnettet," siger Mohammed Ali Ajaoui.

Ligesom energirådgiveren hæfter Lisbeth Elfort sig også meget ved, at investeringen giver rigtig god mening fra et grønt perspektiv i Grantoften, der har mere end 1.300 boliger:

"Når vi er så stor en boligafdeling, har vi både et socialt ansvar og et ansvar over for naturen. Vi vil gerne være med til at reducere den energi, kraftværkerne skal bruge på at producere strømmen. Jeg går selv meget ind for, at vi genbruger vores ting, og vi skal tænke over, hvordan de bliver fremstillet. Vi skal alle tænke over, hvad vi bruger jordens ressourcer til."

Læs senere artikler

Færdigt solcelleanlæg står ubrugt hen på grund af stiv tolkning af regler

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Beboere må se langt efter aktivering af deres solcelleanlæg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Heidi Andersen Kopier
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Tak for du læser med

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Tak for du læser med

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2972 )

0

Læseliste