18. MAJ. 2021 KL. 14:31

Beboere må se langt efter aktivering af deres solcelleanlæg

Artikel 2 Svend Christensen

Ny forskning viser at folk med solcelleanlæg får en øget forståelse for energisystemet og kan blive stimuleret til en mere klimavenlig adfærd. Sådan er forventningen også i en almen boligafdeling i Åbyhøj ved Aarhus. Men formand for afdelingen i Petersminde, Svend Christensen, må se langt efter en aktivering af solcelleanlægget.

Afdelingsformanden i en boligafdeling i Åbyhøj ved Aarhus ærgrer sig over, at beboernes plan om et solcelleanlæg ikke er virkeliggjort endnu.

Et ønske om at bidrage til den grønne omstilling i Danmark.

Det var hovedårsagen, da Petersminde-afdelingen under den almene boligorganisation AL2bolig ved Aarhus i 2018 besluttede sig for at få installeret et solcelleanlæg.

Solcelleanlægget er endnu ikke aktivt.

"Det er hårdt at være vidne til, at etableringen er trukket ud. Og især er det svært at se på, at anlægget, efter at det var færdigt for næsten et år siden, ikke er blevet tilsluttet endnu.”

Det siger Svend Christensen, formand for afdelingen, der ligger i Åbyhøj ved Aarhus.

Petersminde-afdelingen består af to blokke med ungdomsboliger, som begge har fået monteret solceller på taget, men solpanelerne er stadig inaktive. Hertil kommer tre rækker med seniorboliger, såkaldte 55+-boliger.

Læs også: Færdigt solcelleanlæg står ubrugt hen på grund af stiv tolkning af regler

Under installationen er der dukket en række forhindringer op, som skyldes det lokale netselskabs tolkning af love og regler på området.

BL - og andre - presser på for, at den igangværende udformning af en ny lov om såkaldte VE-fællesskaber skal gøre det gnidningsfrit at oprette lokale fællesskaber om vedvarende energi, for eksempel solcelleanlæg i almene boligafdelinger.

"Det gør en forskel, når folk byder ind på dagsordenen om bæredygtig energi," siger Mette Mechlenborg, der er seniorforsker ved BUILD.

Om Al2Bolig

AL2bolig er en mellemstor boligorganisation, hvis administration ligger i Tilst ved Aarhus. Boligorganisationen har fokus på bæredygtighed og mangfoldighed.

Geografisk dækker AL2bolig et område fra Hadsten i nord til Tranbjerg i syd og fra Hammel i vest til Hjortshøj i øst.

Energistrømme bliver synlige

Trængslerne med solcelleanlægget i Petersminde-afdelingen kommer på et tidspunkt, hvor ny forskning dokumenterer, at tilstedeværelsen af solceller på taget aktiverer beboere til at leve generelt mere klima- og miljøvenligt.

Projektet er gennemført en af gruppe på BUILD på Aalborg Universitet, heriblandt seniorforsker Mette Mechlenborg.

"Det gør en forskel, når folk byder ind på dagsordenen om bæredygtig energi. Fordi borgerne også selv bliver producenter af energi, får de en større forståelse for energisystemet, og de får øget lyst til at gøre endnu mere for at begrænse og styre forbruget," siger Mette Mechlenborg.

Forskningen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, dataanlayse og dybtgående interviews med 13 husstande, der har fået solcelleanlæg i hjemmet.

"Energiforbruget skifter fra at være usynlige kvartalsregninger til at blive meget synligt, og det kan afstedkomme en ny adfærd i forhold til forbruget af energi. Folk bliver mere opmærksom på, hvor energirigtig vaskemaskinen er, og om de skal opsætte tørresnore i stedet for at bruge tørretumbler. De finder også ud af at forbruge strøm på tidspunkter af døgnet, hvor det passer bedst sammen med produktionen af strøm," siger Mette Mechlenborg.

Hun tilføjer om solcelleanlæg specifikt, at jo bedre staten er til at sikre gennem regulering, at borgerne har indflydelse på eget forbrug, desto større tilskyndelse har borgerne til at medvirke til den grønne omstilling - og til at nå klimamålet om 70 procents nedskæring af CO2-udslippet inden 2030.

Læs senere artikler

Færdigt solcelleanlæg står ubrugt hen på grund af stiv tolkning af regler

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nye regler kan forhindre solceller på almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

El-ladestandere: Nyt projekt skal finde faldgruberne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2914 )

0

Læseliste