18. MAJ. 2021 KL. 14:31
Beboere må se langt efter aktivering af deres solcelleanlæg
18. MAJ. 2021 KL. 14:31
Afdelingsformanden i en boligafdeling i Åbyhøj ved Aarhus ærgrer sig over, at beboernes plan om et solcelleanlæg ikke er virkeliggjort endnu.
Et ønske om at bidrage til den grønne omstilling i Danmark.
Det var hovedårsagen, da Petersminde-afdelingen under den almene boligorganisation AL2bolig ved Aarhus i 2018 besluttede sig for at få installeret et solcelleanlæg.
Solcelleanlægget er endnu ikke aktivt.
"Det er hårdt at være vidne til, at etableringen er trukket ud. Og især er det svært at se på, at anlægget, efter at det var færdigt for næsten et år siden, ikke er blevet tilsluttet endnu.”
Det siger Svend Christensen, formand for afdelingen, der ligger i Åbyhøj ved Aarhus.
Petersminde-afdelingen består af to blokke med ungdomsboliger, som begge har fået monteret solceller på taget, men solpanelerne er stadig inaktive. Hertil kommer tre rækker med seniorboliger, såkaldte 55+-boliger.
Læs også: Færdigt solcelleanlæg står ubrugt hen på grund af stiv tolkning af regler
Under installationen er der dukket en række forhindringer op, som skyldes det lokale netselskabs tolkning af love og regler på området.
BL - og andre - presser på for, at den igangværende udformning af en ny lov om såkaldte VE-fællesskaber skal gøre det gnidningsfrit at oprette lokale fællesskaber om vedvarende energi, for eksempel solcelleanlæg i almene boligafdelinger.
"Det gør en forskel, når folk byder ind på dagsordenen om bæredygtig energi," siger Mette Mechlenborg, der er seniorforsker ved BUILD.
Om Al2Bolig
AL2bolig er en mellemstor boligorganisation, hvis administration ligger i Tilst ved Aarhus. Boligorganisationen har fokus på bæredygtighed og mangfoldighed.
Geografisk dækker AL2bolig et område fra Hadsten i nord til Tranbjerg i syd og fra Hammel i vest til Hjortshøj i øst.
Energistrømme bliver synlige
Trængslerne med solcelleanlægget i Petersminde-afdelingen kommer på et tidspunkt, hvor ny forskning dokumenterer, at tilstedeværelsen af solceller på taget aktiverer beboere til at leve generelt mere klima- og miljøvenligt.
Projektet er gennemført en af gruppe på BUILD på Aalborg Universitet, heriblandt seniorforsker Mette Mechlenborg.
"Det gør en forskel, når folk byder ind på dagsordenen om bæredygtig energi. Fordi borgerne også selv bliver producenter af energi, får de en større forståelse for energisystemet, og de får øget lyst til at gøre endnu mere for at begrænse og styre forbruget," siger Mette Mechlenborg.
Forskningen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, dataanlayse og dybtgående interviews med 13 husstande, der har fået solcelleanlæg i hjemmet.
"Energiforbruget skifter fra at være usynlige kvartalsregninger til at blive meget synligt, og det kan afstedkomme en ny adfærd i forhold til forbruget af energi. Folk bliver mere opmærksom på, hvor energirigtig vaskemaskinen er, og om de skal opsætte tørresnore i stedet for at bruge tørretumbler. De finder også ud af at forbruge strøm på tidspunkter af døgnet, hvor det passer bedst sammen med produktionen af strøm," siger Mette Mechlenborg.
Hun tilføjer om solcelleanlæg specifikt, at jo bedre staten er til at sikre gennem regulering, at borgerne har indflydelse på eget forbrug, desto større tilskyndelse har borgerne til at medvirke til den grønne omstilling - og til at nå klimamålet om 70 procents nedskæring af CO2-udslippet inden 2030.
Læs senere artikler
Færdigt solcelleanlæg står ubrugt hen på grund af stiv tolkning af regler
Nye regler kan forhindre solceller på almene boliger
El-ladestandere: Nyt projekt skal finde faldgruberne
Om skribenten