01. DEC. 2020 KL. 15:41

Nye regler kan forhindre solceller på almene boliger

Istock 948498084

Det går for hurtigt med at ændre loven om elforsyning. Så hurtigt, at politikerne overser, at loven vil gøre grønne løsninger dyrere for de almene beboere. Sådan advarer formand for boligudvalget Søren Egge Rasmussen.

Det går alt for hurtigt med den politiske behandling af danske regler, der bestemmer vilkårene for opsætning af solcelleanlæg i almene boligområder og andre såkaldte lokale energifællesskaber.

I yderste konsekvens kan det bremse den grønne omstilling, som lovændringen egentlig skulle bidrage til.

Sådan lyder advarslen fra formanden for boligudvalget i Folketinget, Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten.

Forslaget om at ændre loven om elforsyning blev fremsat for en måneds tid siden, og anden og tredje behandling er sat til at blive gennemført meget snart, nemlig henholdsvis den 8. og 10. december.

Søren Egge Rasmussen har ad to omgange stillet spørgsmål til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) om, hvor de nye regler vil efterlade almene boligorganisationer, som ønsker at opsætte solcelleanlæg.

Læs senere artikler

BL: Nye regler risikerer at blokere for solcelleanlæg image

BL: Nye regler risikerer at blokere for solcelleanlæg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Og han har efter eget udsagn ikke fået reelle svar.

”I det første svar erklærer ministeren, at der ikke er noget i forslaget, der forhindrer almene boligorganisationer i at indgå i borgerenergifællesskaber og opstille og dele energi på lige fod med andre aktører."

"I det andet svar fastslår ministeren, at almene boligorganisationer har adgang til netselskabers net, og derfor er der, som det hedder, ikke behov for at etablere egne net for at kunne dele fællesskabets produktion,” siger Søren Egge Rasmussen.

Det er vigtigt for den grønne omstilling, at det bliver rentabelt for almene boligområder at opstille solcelleanlæg.

Søren Egge Rasmussen (EL), formanden for Folketingets Boligudvalg

”Dan Jørgensen forholder sig således ikke til de forhindringer, der vil ødelægge økonomien ved at etablere borgerenergifællesskaber, for eksempel i et alment boligområde,” siger Søren Egge Rasmussen.

Han henviser blandt andet til en bekymring, som BL udtrykker i et høringssvar.(LINK)

Opblødning af lov nødvendig

Problematikken er relevant, fordi en almen boligafdeling typisk har bygninger fordelt på flere matrikler.

Og hvis afdelingen etablerer et solcelleanlæg, skal afdelingen betale nettariffer og afgifter for at føre strøm mellem bygningerne.

Det vil gøre indførelsen af grøn energi uforholdsmæssigt dyr, og dermed økonomisk uinteressant for beboerne.

”Det er nødvendigt med ændringer, der bløder op på loven i forhold til borgerenergifællesskaber,” siger Søren Egge Rasmussen, som selv presser på for justeringer i bekendtgørelsen.

Hvis ikke det sker, handler regeringen imod sin erklærede hensigt med lovændringen om at ”skabe en forbrugerdrevet grøn omstilling”, mener han.

Om elmarkedsdirektivet

Lovændringen er nødvendiggjort af, at EU’s såkaldte elmarkedsdirektiv skal omsættes til dansk lov, og her er borgerenergifællesskaber en central komponent.

EU har en erklæret ambition om, at op mod 20 procent af energiforsyningen i EU-landene skal komme fra borgerenergifællesskaber.

Minister har alt for travlt

Søren Egge Rasmussen er desuden medlem af Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg, og næste lejlighed for ham til at fremføre synspunktet er på et møde i dette udvalg på torsdag, hvor lovudkastet er på dagsordenen.

”Sagen er ikke belyst tilstrækkeligt, og udvalget er ikke klar til at sende forslaget videre til anden og tredje behandling i folketingssalen,” fastslår Søren Egge Rasmussen.

Han opfordrer Dan Jørgensen til at skrue ned for tempoet og droppe planen om at få loven færdig til ikrafttrædelse allerede fra 1. januar.

”Det er vigtigt for den grønne omstilling, at det bliver rentabelt for almene boligområder at opstille solcelleanlæg. Det er også vigtigt for beboere i den almene sektor, at de får mulighed for at deltage i den grønne omstilling, så de føler, at de bidrager, i stedet for omstillingen klares af havmølleparker langt borte,” siger Søren Egge Rasmussen.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1899 )

0

Læseliste