27. SEP. 2021 KL. 10:32
350 står i kø til nyt boligkoncept i Nykøbing Falster
27. SEP. 2021 KL. 10:32
En husleje på 8.000 kroner er lidt dyrt i Nykøbing Falster, men der er allerede venteliste til 100 nye boliger hos Boligselskabet Fjordparken, som udvikler boligerne med fabriksejer.
Cirka 10 minutters gang fra stationen i Nykøbing Falster ligger et lidt skjult område mellem et kommunalt børne- og ungdomskulturhus og A. Schillers Maskinfabrik.
Her er i dag græs, dueslag, drivhuse og udsigt til skoven bagved, men om få år står her 100 nybyggede almene boliger. De første 350 personer har allerede skrevet sig på venteliste.
”Vi formidler åbenbart en drøm om, hvordan en fremtidig bolig kan se ud for rigtigt mange mennesker,” siger Anita Ulrik Sørensen, direktør i Boligselskabet Fjordparken.
”Jeg tror, vi har ramt lige nøjagtigt ned i noget som folk kan se sig selv i, for eksempel ældre ægtepar, der sælger deres hus ude på landet. De vil gerne bo tæt på læge, offentlig transport, indkøb, kulturinstitutioner og natur,” siger hun.
Fælles projekt med fabriksejer
Boligselskabet har udviklet byggeriet i et tæt samarbejde med erhvervsmanden Allan Schmidt, der ejer A. Schillers Maskinfabrik.
Artiklen fortsætter under billedet.
Direktør Anita Ulrik Sørensen er rykket ind på A. Schillers Maskinfabrik for at fortælle om de almene boliger i den nye bydel i Nykøbing Falster.
Læs senere artikler
Nyt seniorkoncept hitter i Viborg: Sådan gør de
”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
Nu sætter boligselskab skilte op ved LAR – ligner ukrudtshuller
De almene boliger er nemlig startskuddet til en ny bydel, Schillerkvarteret, der skal rumme både almene og private boliger med arkitektoniske fællestræk. De almene boliger kommer dels til at ligge på en bid af maskinfabrikkens grund og dels på en kommunal grund. Planen er, at der skal bygges private boliger på et areal mellem de almene boliger.
”Det har været vigtigt for os at udvikle et blandet boligkvarter, hvor man ikke kan se, hvad der er er privat og hvad der er alment. Hvor man ikke kigger på matrikelskel,” siger Anita Ulrik Sørensen.
”Vi bygger heller ikke til et bestemt segment. Vi vil gerne have unge, familier og gamle sammen, fordi vi mener, det er vigtigt for den sociale bæredygtighed og livskvaliteten for alle,” siger hun.
Boligkontoret Danmark har været med på sidelinjen som strategisk samarbejdspartner.
God efterspørgsel på almene boliger
Boligerne bliver en blanding af rækkehuse og etagebyggeri. De største boliger på cirka 90 m2 kommer til at koste i underkanten af 8.000 kroner i husleje. Dermed er priserne lidt højere end i mange af boligselskabets 463 andre boliger, men det skræmmer ikke Anita Ulrik Sørensen.
Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad Bek får en tur i det område, hvor den nye bydel skal ligge. Fra venstre: Fabriksejer Allan Schmidt, Kaare Dybvad Bek, direktør Anita Ulrik Sørensen, borgmester John Brædder.
”Der er en demografisk udvikling hernede, hvor folk flytter fra land til by, så der er en meget stor efterspørgsel på boliger. Vi har nu 1-2 års ventetid stort set ligegyldigt hvilken type bolig, du efterspørger,” siger hun.
Guldborgsund Kommune har været med til at udvikle planerne bag den nye bydel, der i alt kan få omkring 400 boliger, når der er fundet en privat investor. Byggeriet starter næste år og er klar til indflytning i 2025.
FAKTA:
Se mere om projektet i 2 små videoer
Borgmesteren og boligministeren besøger området.
Boligdirektøren, fabriksejeren og arkitekten fortæller om visionerne.
Om skribenten
Mest læste
Se alle artikler (3003)0