10. SEP. 2021 KL. 09:13

”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen

25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3

Ørsteds Haver har gennemgået en stor facaderenovering. Den modtager nu Renoverprisen 2021.

Gellerup var nomineret til Renoverprisen, men blev overhalet af betonbyggeriet Ørsteds Haver, som er lykkedes med en helt særlig facaderenovering, lyder det.

"Ørsteds Haver er et projekt der har taget en generisk facaderenovering til et helt nyt niveau og herigennem fremtidssikret en stærkt kritiseret bygning til gavn for miljø, beboere og det omkringliggende byrum."

Bygningen, der i år vandt Renoverprisen, har været voldsomt udskældt og blev før sin renovering kaldt Frederiksbergs grimmeste facade af beboerne selv. Efterhånden har renoveringen modtaget en del priser. Og torsdag 9. september endnu en.

Renoverprisen 2021 går til Ørsted Haver på Frederiksberg for transformationen af et noget betonpræget boligbyggeri. Bygningen er tegnet af Ole Hagen arkitekter og opført i 1968 med tidens typiske ensartede facader af betonelementer og altangange mod gaden.

"Med renoveringen har ejendommen fået et radikalt anderledes udseende, der både højner det arkitektoniske udtryk, mindsker klimaftrykket og skaber glæde blandt beboerne," hedder det i en pressemeddelelse fra Sekretariat for Renoverprisen, som uddeles af Realdania og Grundejernes Investeringsfond (GI).


Sådan så Ørsteds Have ud før renoveringen. Foto: Google

A48d8adb 8Aa4 4Bd6 A5a3 Fc9deb18cb49

1 / 2Bygningen blev før kaldt gadens grimmeste, men den er nu genopstået med en levende og grøn facade og med nyt liv i stueetagen – her var før en tankstation, men den er som en del af renoveringsprojektet erstattet af en dagligvarebutik, der skaber mere byliv.

Beff7d13 B1dd 4A18 936D Ac9b0783800c

2 / 2

Tjener som eksempel for mange andre facader

Formanden for nomineringsudvalget, tidligere Freja-direktør og nu en del af Home.Earth, Karen Mosbech, beskriver feltet som sjældent stærkt.

"Projektet er et rigtig spændende eksempel på, hvordan man ved at renovere en facade faktisk kan ændre en hel bygnings værdi, Holdet bag renoveringen har brugt ét enkelt hovedgreb – nemlig at renovere facaden – og det er der noget meget værdiskabende over. Så der ligger en enorm eksempelværdi i renoveringen, fordi der findes mange lignende bygninger rundt omkring i Danmark," siger hun i meddelelsen.

Ørsteds Haver var nomineret sammen med fem andre renoveringsprojekter, heriblandt Pilotprojekt Blok 4B i Gellerup. De nominerede er blevet udvalgt af et nomineringsudvalg på baggrund af 128 indstillede projekter.  

Særlig hæder til flexbolig

Udover Renoverprisen blev Specialprisen uddelt. Specialprisen går til et originalt og særligt projekt, der ikke lever op til alle Renoverprisens kriterier, men som alligevel fortjener hæder.

Prisen gik i år til en flexbolig i Jungshoved på Sydsjælland, der tidligere var en frugtlade, men som i dag fungerer som et sommerhus for en børnefamilie. Huset står som eksempel på, hvordan ubeboede og forfaldne huse i landdistrikterne rundt omkring i landet kan få fornyet liv.

Læs senere artikler

Den gyldne port går efter Renoverprisen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste