08. SEP. 2021 KL. 13:55

Nu sætter boligselskab skilte op ved LAR – ligner ukrudtshuller

20210825 150816 Resized 2

Et af de nye skilte står ved Himmerland Boligforenings boliger på Ravnkildevej i det østlige Aalborg. LAR-anlæggene ligger ud til et stisystem og har rigtigt mange forbipasserende hver dag. Foto: Signe Schlichtkrull

LAR-anlæg til regnvand kan ligne byggerod. Derfor sætter Himmerland Boligforening skilte op med den gode historie bag jordhullerne.

Himmerland Boligforening sætter nu skilte op ved sine LAR-anlæg, fordi de kan se forsømte ud, selvom de ikke er det. LAR betyder Lokal Afledning af Regnvand, og anlæggene forsinker overfladevand, så kloakker ikke oversvømmes. Himmerland Boligforenings skilte forklarer, at de store jordhuller hjælper kloaksystemet og biodiversiteten.

”Skiltene fortæller den gode historie om rent vand og bier. Vi kan jo se, at der med tiden dukker alle de her forskellige blomster op i bassinerne, som du bruger i Vild med Vilje-projekter. Skiltene signalerer også, at området ikke er misligholdt,” siger Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening.

Forskellige typer LAR-anlæg indgår i dag ofte ved nybyggeri og renovering af almene boliger.

 

”Vi har sat skiltene op, fordi det så misligholdt ud. Når sådan et bassin lige er anlagt, så ser du nogle jordskrænter, en kæmpe rist i bunden og nogle sten, der ligger rundt om den. Det kan virke som et hul med en masse ukrudt,” siger Ole Nielsen.

Artiklen fortsætter under citatet. 

Himmerland Boligforening

  • Cirka 7.500 boliger
  • I Aalborg, Skørping og Mariager
  • Familieboliger, ungdomsboliger, seniorboliger
Når beboerne ser renoveringsplanerne, så er vandhullerne altid blå, men virkeligheden er, at de er blå ved ganske få regnskyl. Virkeligheden rammer jo 4-5 år efter, at beboerne har vedtaget renoveringsprojekterne, og hvad er det så for noget ukrudt? Vi vil gerne forklare, hvad det her er.

Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening

Blå søer på arkitekttegningerne

Himmerland Boligforening satte de første 5-6 skilte op i marts i Aalborg Øst. De står i nærheden af bebyggelsen Sundparken, der for nylig blev renoveret som led i en omfattende helhedsplan for bydelen.

”Når beboerne ser renoveringsplanerne, så er vandhullerne altid blå, men virkeligheden er, at de er blå ved ganske få regnskyl. Virkeligheden rammer jo 4-5 år efter, at beboerne har vedtaget renoveringsprojekterne, og hvad er det så for noget ukrudt? Vi vil gerne forklare, hvad det her er,” siger Ole Nielsen.

Han oplever, at beboerne tager godt imod LAR-anlæggene, når de er vokset til.

”Efterhånden bliver LAR-bassinerne rigtigt pæne at se på, men jeg tror stadig, det er vigtigt at formidle, at de giver god mening for området og for os alle, når de tager regnvandet.”

Skiltene henvender sig både til beboere og forbipasserende. Flere af LAR-bassinerne ligger langs en central sti, som mange mennesker bruger på vej til arbejde, skole og indkøb.

Ejendomsfunktionærer skal ikke have dårlig samvittighed

Ejendomsfunktionærerne klipper planterne i LAR-anlæggene ned en gang om året, men derudover passer de sig selv. Robotplæneklipperne må klippe til deres kant. Skiltene er med til at afgrænse, hvor bevoksning må gro vildt på boligforeningens områder.

”Der er ikke noget, der irriterer driftspersonalet mere, end hvis der er et område, hvor de ikke er i kontrol. Når skiltene står der – så skal de ikke gå og have dårlig samvittighed over, at det ser sådan ud, for det skal jo se sådan ud,” siger Ole Nielsen.

Skiltene spiller også en rolle i forhold til de mange nyrenoverede rækkehuse med have. Her skal beboerne selv holde ukrudtet i skak, og græsset skal se velplejet ud.

”Når driftspersonalet siger til beboerne, at de skal huske at passe deres have, så spørger beboerne ikke, hvad med det hul med ukrudt dernede? Skiltene betyder, at det ikke er nødvendigt hver gang at forklare, at der er forskel på beboernes haver og LAR-bassinerne,” siger han.

Himmerland Boligforening planlægger at sætte skilte op ved alle LAR-anlæg.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste