13. OKT. 2021 KL. 13:02

Her er hvad 6 af landets almene boligorganisationer mener om regeringens nye boligudspil

20211012 130521 L 128Mb

Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad Bek fremlagde regeringens 14-punkts plan for flere almene boliger i Domeas afdeling Orienten i Nordhavnen. Foto: : Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Boligminister Kaare Dybvad Beks (S) boligudspil skaber optimisme rundt om hos landets almene boligselskaber. Her er hvad flere af landets større boligorganisationer siger til oplægget.

Regeringens nye boligudspil skal sikre flere almene boliger.

Og det er noget som kan få smilene frem hos landets større boligselskaber.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) præsenterede tirsdag formiddag regeringens nye boligudspil »Tættere på II – Byer med plads til alle«.

Hovedlinjerne i udspillet følger de anbefalinger, som BL og den almene sektor selv var med til at formulere i ministeriets arbejdsgruppe om "Flere almene boliger".

Udspillet vækker glæde hos landets almene boligorganisationer.

Fokus i udspillet er, at der i opskriften på ’den blandede by’ indgår almene boliger som en helt essentiel del af en velfungerende by. Det er et vigtigt budskab, lyder det.

Her er reaktionerne fra landets boligselskaber:

KAB: Det er et ambitiøst boligudspil


Jens Elmelund, adm. direktør for KAB
Foto: Holger Svend Andersson

Hos KAB, som med over 60.000 almene boliger i hovedstadsregionen er Danmarks største administrationsorganisation, ser man mange gode elementer i udspillet.

Men administrerende direktør Jens Elmelund ser også en knast: højere rammebeløb. Rammebeløbet er det maksimale beløb, en almen boligorganisation må bygge for pr. kvadratmeter. Og som priserne er i dag, kan det almene ikke bygge inden for rammebeløbet i hovedstadsområdet, lyder det.

"Det er et ambitiøst boligudspil. Jeg håber på politisk opbakning. Præcis som vores private kollegaer er vi som almene bygherrer afhængige af forudsigelighed og stabile rammebetingelser. Jeg håber, at der i de kommende forhandlinger om denne boligaftale også bliver set på måder, hvorpå vi i det mindste midlertidigt kan forhøje rammebeløbet. Og meget gerne på en måde, der ikke medfører øget husleje. Også muligheden for støtte til grundkøb er helt afgørende for, at vi kan bygge flere almene boliger i hovedstadsområdet. Samtidig er det vigtigt med fokus på flere almene ungdoms- og studieboliger i København," siger Jens Elmelund.

Domea.dk: En stor anerkendelse til beboerne


Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk
Foto: Jacob Ljørring

Domea.dk, som er en af landets helt store bygge- og boligadministrationer, hilser man også udspillet velkommen. Domea.dk har omkring 80 kunder, som alle er almene boligselskaber, der til sammen ejer cirka 60.000 boliger over det meste af Danmark.

”Det er et godt udspil. Dejligt ambitiøst og helt nødvendigt. Der er mange steder, der mangler almene boliger til mennesker med en almindelig indkomst."

"Jeg synes også, der skal lyde en stor anerkendelse til beboerne i de almene boliger. Det er megasejt, at de sikrer finansieringen via Nybyggerifonden. Men der er behov for et bæredygtighedseftersyn af den almene finansieringsmodel. Hvordan kan man sikre, at alle de andre almene beboere får glæde af den lave rente? Nu er det staten, der tjener på den lave rente og pengene ender i Nybyggerifonden. I andre dele af landet - udenfor de store byer - er de almene boliger udfordret af det private, der har glæde af afdragsfrihed, lav rente og meget andet. Jeg har absolut intet imod det private marked. Men det er vigtigt at sikre at det er almene er konkurrencedygtigt," siger Thomas Holluf, adm. direktør i Domea.dk.

fsb: Flere almene boliger og bevar dem, vi har


Jean Thierry, formand for fsb
Foto: Carsten Andersen

Hos Fsb, som er Københavns største almene boligselskab med 13.000 boliger, er man både klar til at bygge mere og til at omdanne eksisterende udlejningsboliger til almene boliger, sådan som der også er lagt op til i udspillet.

"Der er flere gode elementer i regeringens udspil. Boligmarkedet er den største kilde til opdeling mellem de mennesker, der har råd til at bo i København, og dem der ikke har. Hvis vi skal ophæve skævvridningen af boligmarkedet kræver det, at vi får mange flere almene boliger. Man skal dog ikke være blind for, at den allerhurtigste og billigste måde at sikre flest mulige billige almene boliger på er at bevare de almene boliger, der er, og droppe kravene om nedrivninger og frasalg," siger fsb’s formand Jean Thierry.


Boligkontoret Danmark: Det er sund fornuft at bruge Nybyggerifonden 


Michael Demsitz, adm. direktør i Boligkontoret Danmark
Foto: Ricky John Molloy

Det nye boligudspil viser gode takter, men rejser også nogle spørgsmål hos Boligkontoret Danmark, som administrerer godt 31.000 lejeboliger for en lang række boligselskaber samt ældre- og plejeboliger i kommuner/regioner over hele landet.

Her siger formand Klaus Bentzen og adm. direktør Michael Demsitz:

”Udspillet rummer mange gode takter. Overordnet set glæder jeg mig over, at der i udspillet lægges op til at øge den almene sektors muligheder som eks. køb og omdannelse af ejendomme. Det er sund fornuft at bruge Nybyggerifonden til at finansiere byggeriet af flere almene boliger og samtidig styrke den blandede by. Omvendt vil jeg dog stille spørgsmål til om det er nybyggerifonden og dermed de almene beboere, der fremover skal betale for opførelsen af flere studie-, ældre- og plejeboliger, der jo egentlig burde være et kommunalt anliggende,” udtaler Michael Demsitz.

Formand Klaus Bentzen supplerer:

”Jeg er generelt meget positiv over regeringens ambition om at skrue op for det almene byggeri i storbyerne, men i dagens udspil savner jeg koblingen til, hvordan vi får flere almene boliger i provinsen, for det er altså ikke kun i København vi står med et stort behov for flere almene boliger.”

Al2Bolig: Godt at fokus er på de almene boliger som vigtige for den blandede by


Allan Werge, direktør i AL2Bolig
Foto: Al2bolig


I Aarhus er modtagelsen af boligministerens udspil også god. Her hæfter Allan Werge, som er adm. direktør i Al2Bolig sig ved, at det ikke er et snævert ’Københavnerudspil’, men åbner op for landets andre store byer. Udspillet har et langt sigte, og her synes direktøren, at det tager højde for at man kan justere til markedet.

”Jeg synes udspillet er superpositivt. Der er fokus på, at det er os, der er med til at sikre den blandede by. Det er vigtigt at få cementeret. Det er også vigtigt, at der er ejerboliger, men vi skal have flere boliger, der er til at betale. Det vigtige i udspillet er hjælpen til at få bygget flere almene boliger - og muligheden for at købe og komme i nærheden af grunde i byerne,” siger Allan Werge, adm. direktør i Al2Bolig, som er en mellemstor boligorganisation i Tilst ved Aarhus.

Også rammebeløbet kan i Aarhus være en knast, mener Allan Werge.

”Det beløb er sat lidt for snævert i det her marked. Det er svært at få tingene til at hænge sammen. Det kan også være fint med mulighed for opkøb og omdannelse af gamle skoler eller et hospital, ligesom fortætning kan være en god idé, men det er ikke 20 boliger hist og her som rykker noget. Det gør hjælpen til at bygge flere nye boliger,” siger Allan Werge.

DAB: Ja tak til endnu bedre balance i byerne


Henrik Berg, formand for DAB
Foto: Johnny Gudmand Petersen

"I DAB hilser vi regeringsudspillet velkomment. Vi ser gerne, at der kommer en bedre balance mellem private udlejningsboliger og almene boliger i de store byer. Vi vil også gerne arbejde hen imod, at der skabes flere familie- og studieboliger i København, som samtidig er til at betale. Men som det er i dag, er det svært at konkurrere med private bygherrer om at bygge i byerne, fordi vi er underlagt en meget stram lovgivning og en fast ramme for, hvad boligerne må koste. Det vil derfor give god mening, at den nye fond ikke blot støtter ombygning af private boliger til almene boliger, men også yder støtte til nybyggeri," siger Henrik Berg, formand for DAB.

HOVEDPUNKTER I UDSPILLET

* Over de næste 10-15 år ønsker regeringen, at der opføres væsentligt flere almene boliger i hovedstadsområdet og de øvrige store byer.

* En del af de nye almene boliger skal være særligt billige, så borgere med en vanskelig økonomisk situation og sociale problemer kan få et ordentligt sted at bo i byerne.

* Samtidig vil regeringen imødegå manglen på studieboliger i København.

Læs senere artikler

10 milliarder til nye almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nyt udspil: Flere studieboliger, men ingen løfter om flere ældreboliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Investor: Bakker 100 procent op om den blandede by

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste