07. OKT. 2021 KL. 09:46

Investor: Bakker 100 procent op om den blandede by

hans-bo-hyldig.jpg

Hvad skal sætte skub i byggeriet af almene boliger i lokalplaner? En ny model, så økonomien og rammebeløbet hænger sammen, lyder et bud fra Hans-Bo Hyldig, investor og direktør i FB Gruppen.

Hans-Bo Hyldig, investor og direktør i FB Gruppen, der har opført flere tusinde boliger, herunder 300 almene, er bekymret for økonomi og rammebeløb i almene byggeprojekter.

”Økonomien hænger ikke sammen i at bygge almene boliger i øjeblikket, og det ser jeg som det overordnede problem,” siger han.

Siden 2015 har særligt København og Aarhus stillet krav i lokalplaner om, at op til 25 procent af boligerne skal være almene. Men det er der ikke kommet mange almene boliger ud af. Så hvad skal der til for at få fart på byggeriet af de almene boliger i lokalplaner?

”Vi er nødt til at finde en ny model at køre efter. Ellers lykkes vi ikke, og det synes jeg er en katastrofe, for så får vi ikke den blandede by, vi har brug for," siger Hans-Bo Hyldig.

”Jeg bakker 100 procent op om kravet om 25 procent almene boliger.”

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

”Vi er nødt til at finde en ny model at køre efter. Ellers lykkes vi ikke, og det synes jeg er en katastrofe, for så får vi ikke den blandede by, vi har brug for."

Hans-Bo Hyldig

Investor og direktør i FB Gruppen

Læs senere artikler

Regeringen vil bygge 22.000 nye almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hæv rammebeløbet uden at hæve huslejen

Problemet er de høje grundpriser i de store byer, mener Hans-Bo Hyldig. Prisen sprænger det samlede beløb, som boligorganisationer må bygge for.

”Jeg taler helt klart for at hæve rammebeløbet. Rammebeløbet er totalt ude af proportioner med virkeligheden, men huslejen skal samtidig være uændret, for ellers har vi ikke opfyldt vores målsætning om at bygge betalbare boliger. Så har vi bare bygget dyre boliger,” siger han.

I dag er det ikke alle investorer, der udbyder deres grunde til alment byggeri, selvom lokalplanen lægger op til det.

”Det er simpelthen ikke okay. Som private bygherrer er vi underlagt en lovgivning, og den gælder for os alle sammen. Men når de almene byggerier ikke bliver gennemført, så er det sikkert fordi de private har købt grunde dyrere ind, end de kan få det til at hænge sammen. Den private ejer vil ikke sælge med tab,” siger han.

Han foreslår, at politikerne kigger på den samlede finansiering af de almene boliger og finder en løsning, der er mere gulerod end pisk.

 

Byggede almene boliger uden krav om det

FB Gruppen har bygget almene boliger på Grønttorvet og i Sydhavnen i København for boligorganisationerne AKB, SAB, AAB, Bo-Vita og KAB. Der er boliger på vej for fsb. En stor del af boligerne på Grønttorvet blev bygget uden, at lokalplanen krævede det. Det var for at sikre boliger for enhver pengepung.

”Det var ikke en økonomisk god forretning. Men jeg havde hele området og kunne sige, at det jeg ikke tjener på de almene, det håber jeg at tjene på de andre,” forklarer han.

”Jeg synes, de boligorganisationer, vi har i dag, er superprofessionelle og gode at samarbejde med. Det er ikke dem, der er problemet.”

 

Håber på bredt flertal bag flere almene boliger

Regeringen har netop annnceret et udspil, og Hans-Bo Hyldig håber på et bredt politisk flertal bag lovændringer og en overgangsordning, så ingen private investorer får ”kæmpestore tab”.  Derimod synes han ikke, investorer skal slippe for skrappe krav til selve byggeriet til gengæld for at bygge almene boliger.

”Hvis man slækker på kravene, så får vi nogle dårligere byer, og det synes jeg vil være forkert. Vi bygger jo ikke bygninger for vores økonomi, men for mennesker, der skal bo og leve der hver dag.”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste