26. MAJ. 2021 KL. 14:01

Ny rapport: Boligsituationen i Europa efter Covid-19

Skærmbillede 2021 05 26 Kl. 13.46.56

Efter et år med corona udkommer organisationen Housing Europe nu med sin seneste rapport ’State of Housing in the EU’, som udkommer hvert 2. år.

Muligheden for at finde en bolig til en rimelig pris er ikke blevet bedre med coronakrisen, når man ser ud over Europa. Det private marked er glohedt og der er mangel på boliger til en rimelig pris. Behovet for en god sund bolig er i stigende grad vigtig - og coronakrisen understreger det.

Efter et år med corona udkommer organisationen Housing Europe nu med sin seneste rapport ’State of Housing in the EU’, som udkommer hvert 2. år.

Centralt er det, at man i EU ser den almene sektor som en helt central del af løsningen på fremtiden store samfundsudfordringer inden for både klima og social sammenhængskraft. Ikke mindst den danske model for almene boliger tiltrækker sig stor opmærksomhed fra hele Europa.

"Vores hjem er vigtigere end nogensinde. Det har corona også vist os. Nu skal vores hjem også kunne fungere som arbejds- og studieplads og opfylde andre behov. Fungerer vores boligsituation ikke, så går det ud over vores sundhed. Der er et fortsat stort behov for at have fokus på at udvikle betalelige, tilgængelige og grønnere boliger," siger Bent Madsen, adm. direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, der er præsident for Housing Europe.

Artiklen fortsætter efter billedet:

To overskrifter fra State of Housing

’StayAtHome’ - boligen er vigtigere end nogensinde – understreget af corona-krisen. Over hele Europa er udbydere af betalelige boliger – sociale, offentlige og kooperative boliger – gået sammen og hjulpet lejere og boligområder. Herhjemme er landets boligorganisationer under coronakrisen gået nye veje for at undgå at sende beboere på gaden, fordi de ikke kunne betale husleje. Bl.a. KAB og Boligkontoret Danmark har givet henstand og afdragsordning.

’Build back better’ – boligpolitisk fokus på langsigtede strategier. Mere nybyggeri og flere grønne renoveringer. Gode hjem kræver planlægning og politisk støtte og fokus. Også for lav-indkomstgrupper. Herhjemme sikrer Grøn Boligaftale fra 2020, at der kan renoveres i alt 72.000 boliger med incitament til at energirenovere endnu mere. Boligaftalen menes også at ville skabe 15.000 jobs.

Læs rapporten 'State of Housing' her

Foto Holger Anderson Bent Madsen 03287 (1)

"Vores hjem handler om vores muligheder i livet generelt. Den store udfordring er manglen på betalelige boliger og den ulighed, det bringer med sig,” siger Bent Madsen, direktør i BL og præsident for Housing Europe. Foto: Holger Svend Andersson

Housing Europe har sit kontor i Bruxelles og står i spidsen for medlemmer, der udlejer mere end 27 millioner boliger over hele Europa. Nu har den samlet inputs fra 21 lande. BL – Danmarks Almene Boliger er lige nu præsident for organisationen.

Rapporten tager temperaturen på boligsituationen i Europa og giver indsigt i de trends og tendenser, der i disse år viser sig omkring bosætning og prisudvikling på boliger i byerne. Og ikke mindst på, hvor det er vigtigt at have et boligpolitisk fokus lokalt og på europæisk niveau.

Priserne stiger i storbyerne

Selvom sektoren over hele Europa anerkendes for at tilbyde hjem til dem, der ikke har så meget, så er gode, sunde hjem ikke noget, alle kan tage for givet. Og coronakrisen gør bare behovet for bedre hjem større, fortæller rapporten.

At have et godt hjem er en helt grundlæggende nødvendighed for et godt liv.

"Velfærd er også, hvordan vi trives, hvordan vi har det, og hvilke muligheder vi har for at leve et helt liv i sin fulde udfoldelse. Vores hjem handler om vores muligheder i livet generelt. Den store udfordring er manglen på betalelige boliger og den ulighed, det bringer med sig," siger Bent Madsen.

Rapporten kalder på endnu mere politisk handling.

For bedre, sundere og grønnere hjem, når der bygges og renoveres. I afsnittet om Danmark kan man bl.a. læse om alle de initiativer, der tiltrækker sig stor opmærksomhed i andre EU-lande. Bl.a. om den øgede renoveringsramme, som blev aftalt med Grøn Boligaftale 2020.

Figuren her viser udviklingen i huspriser i EU og for priser for at leje sin boliger. Kilde: Stateofhousing.eu

Læs senere artikler

Ny rapport: Europa skriger på betalelige boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

OECD: Betalelige boliger er nøglen til fremtidens boligpolitik

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

OECD anbefaler dansk model for almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste