18. OKT. 2020 KL. 21:29

OECD: Betalelige boliger er nøglen til fremtidens boligpolitik

Nopricetag Gurria

Angel Gurría er generalsekretær i OECD og holdte en inspirerende tale om, hvordan social housing spiller en nøglerolle ud af COVID-19 krisen. Og ikke mindst, hvordan man skal bygge og renovere bedre for både økonomien og lejere.

Tilgængelige og betalelige boliger er en udfordring over hele EU. Europæisk Housing Europe-konference satte fokus på ulighed og de muligheder, vi sammen har for at sikre en bæredygtig boligmasse for alle.

Hvad er den hemmelige ingrediens, når det kommer til de værdier, som social housing over hele EU tilfører – og bør tilføre - boligmarkedet?

Svaret: Mennesker, lighed og fællesskab.    

Spørgsmålet var i fokus på den europæiske housing-konference #NoPriceTag, arrangeret af Housing Europe, som er en uafhængig interesseorganisation for social housing-udlejere i hele Europa.

Konferencen, som blev afviklet online med deltagere fra hele verden, havde beslutningstagere, arkitekter, planlæggere, økonomer og lejere som deltagere og konferencen tog livtag med noget helt vitalt: Folks hjem.

Et skævt boligmarked præger verdens store byer i varierende grad og manglende investeringer i betalelige boliger for lavindkomst-grupper er en udfordring i mange lande. Det er blevet dyrere at bo og udbuddet af betalelige boliger følger ikke med. Gode, sunde hjem er ikke noget, alle kan tage for givet.

”Den store udfordring er ulighed. Vores hjem er fundamentet for sundhed og vores velbefindende. Lige meget om det er ulighed i energi, uddannelse, sundhed, adgang til velfærdsydelser, alder, køn, beskæftigelse eller andet. Hvor og hvordan vi bor betyder noget. Corona understreger det. Vi skal til at opholde os mere hjemme og er der dårlig kvalitet i vores hjem, så går det også ud over vores sundhed. Vores hjem handler også om vores muligheder i livet generelt,” siger Bent Madsen, præsident for Housing Europe, der har medlemmer i hele EU som står for udlejning af 27 mio. boliger.

Fakta om Housing Europe

Housing Europe er paraplyorganisation for 45 nationale og regionale organisationer, som tilsammen repræsenterer 43.000 udbydere af sociale, almene eller offentlige lejeboliger i 24 forskellige lande med over 27 millioner boliger svarende til 11 procent af alle boliger i EU.

BL er medlem og har formandskabet. 

"I mange årtier har social housing skabt tag over hovedet for lavindkomst-grupper. Dén mission er vigtigere end nogensinde."

Angel Gurría

Generalsekretær i OECD

Huspriserne stiger hurtigere end indkomsterne

At skævheden på boligmarkedet også er øverst på agendaen globalt viste konferencen tydeligt med et prominent besøg af OECD’s generalsekretær Angel Gurría.

OECD har med 37 lande som medlemmer en mission om at identificere og promovere ’better policies for better lives’.

Angel Gurría lancerede på konferencen rapporten "Social housing: A key part of past and future housing policy", som anerkender boligen som en hel central del af grundlaget for et godt liv. Rapporten giver en status på området.

I rapporten kan man bl.a. læse, at 1 ud af 3 lav-indkomst husholdninger i OECD-landene bruger i gennemsnit mere end 40% af deres indkomst på beboelse.

OECD peger på øgede investeringer omkring housing for at imødegå den stigende ulighed.

”I mange årtier har social housing skabt tag over hovedet for lavindkomst-grupper. Dén mission er vigtigere end nogensinde. I er som udbydere af betalelige og tilgængelige boliger i allerforreste linje, når det gælder om at holde hånden under dem, der har svært ved at betale regningen. Det har vi også set under COVID-19 krisen. COVID-19 har ikke skabt den nuværende udfordring med mangel på boligtilbud af ordentlig kvalitet til dem, der har ekstra behov for det, men krisen understreger den store kløft der er i kvaliteten, tilgængeligheden og stabiliteten for den enkelte rundt omkring i Europa. Det skal vi gøre bedre,” sagde Angel Gurría på konferencen og brugte bl.a. Danmark og Østrig som eksempler på lande med finansieringsmodeller, der bør inspirere andre lande til nye strategier omkring deres boligpolitik.

Nopricetag Wordcloud

I ordskyen er nogle af de ord, som deltagerne ved Housing Europe-konferencen #NoPriceTag forbinder med social housing

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

socialhousing_eu_2.gif Ny rapport: Europa skriger på betalelige boliger
Birger Lbf Foto Lars Just 2 2 Landsbyggefonden har sat turbo på renoveringerne
Pressemøde 8. Oktober Regeringen lover hurtigere udsættelser af kriminelle
Istock 531308920 (1) Ny guide klar til grønne eftersyn
Istock 1035591042 Millioner fra grønne fonde gør Kalundborg-renovering dobbelt så grøn
Afdelingsmøde Foto Sådan holder I afdelingsmøder – også under corona-krisen
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste