01. OKT. 2020 KL. 12:00

Ny guide klar til grønne eftersyn

Istock 531308920 (1)

En gennemarbejdet grøn screening inkluderer en fysisk gennemgang af ejendommene, hvor klimaskærm, tekniske installationer, energistyring- og nudgingsystemer, varmepumper samt potentialet for vedvarende energiløsninger såsom solceller bliver gennemgået. Foto: iStock

En række ting skal være på plads, når boligafdelinger, der skal renovere vil gøre det lidt grønnere. Ny guide fra Landsbyggefonden om ’grøn screening’.

Boligaftalen fra maj flytter landets almene boliger i en grønnere retning.

Med boligaftalen får de boligafdelinger, der skal renovere over hele landet nemlig en ekstraordinær mulighed for at tilføje grønne tiltag til de renoveringer, der allerede er godkendt og skal sættes i gang. Det var en del af den boligaftale som et bredt flertal i Folketinget vedtog i maj.

Men hvordan gør man nu det – og hvad er en ’grøn screening’?

Landsbyggefonden hjælper nu vej med en lille guide til disse ’grønne screeninger’, som gør det muligt at forgrønne renoveringerne yderligere. Det grønne eftersyn er en supplerende ansøgning, der beskriver de grønne tiltag, der kan supplere den oprindelige ansøgning.

”Jeg vil tro, at afdelingerne vil gå meget kontant efter de direkte energibesparende foranstaltninger. Der kommer sandsynligvis mere isolering, mere udskiftning af forskellige former for installationer, flere VE-anlæg for eksempel til solceller og udskiftning af vinduer. Altså, sådan nogle ret basale og effektive energibesparende foranstaltninger,” har  Birger K. Kristensen, sekretariatschef i Landsbyggefonden, tidligere fortalt.

Processen for den grønne screening

Det er boligorganisationerne selv, der skal stå for at udarbejde det grønne eftersyn. De ejendomme, som har et A, B, C eller D, skal have foretaget en grøn screening og skal attesteres af en energikonsulent, som skal ’godkende’ besparelsens i ansøgningen.

Ventelisten hos Landsbyggefonden består af 453 godkendte projekter og vedrører 72.000 boliger. Projekterne er prækvalificeret til støtte fra Landsbyggefonden og ventelisten er derfor under afvikling. Den grønne screening er et led i afviklingen af ventelisten.

Mange boligorganisationer har allerede arbejdet med energibesparende tiltag i forbindelse med deres arbejde med helhedsplan og renoveringssag, men måske har der ikke været råd til dem. Disse forslag kan med de grønne screeninger dukke op igen. De grønne tiltag må højst gøre den samlede renovering 5 procent dyrere.

Hele processen om grøn screening er beskrevet på Landsbyggefondens website, hvor der også er adgang til indrapporteringssystemet omkring de grønne tiltag.

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Planloven flytter med til nyt indenrigs- og boligministerium

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Planloven flytter med til nyt indenrigs- og boligministerium

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1900 )

0

Læseliste