14. JUN. 2021 KL. 10:21

Opråb til politikerne: Tag ensomhed alvorligt

Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23

”Vi ved desværre, at ensomhed er mere udbredt blandt mennesker, der bor i almene boliger end i andre boformer," fortæller Rikke Lønne. Foto: Holger Svend Andersson

Stigende ensomhed forsvinder ikke af sig selv, advarer organisationer, der kræver en national strategi. BL er gået ind i arbejdet. De almene boliger har en helt særlig mulighed for at løfte bekæmpelsen af ensomhed.

Inden coronakrisen følte næsten 400.000 danskere sig ensomme, og siden er antallet kun vokset.

Derfor har 77 danske organisationer henvendt sig til Folketinget og social- og ældreminister Astrid Krag (S) med et krav om, at der laves en politisk strategi mod ensomhed, som organisationerne kalder "en af de alvorligste sociale udfordringer i det danske samfund".

Ud over de menneskelige konsekvenser ved ensomhed, koster det også samfundet otte milliarder kroner om året i blandt andet sundhedsomkostninger og tabt arbejdsfortjeneste.

BL - Danmarks Almene Boliger er gået med i kampagnen.

”Vi ved desværre, at ensomhed er mere udbredt blandt mennesker, der bor i almene boliger end i andre boformer. Det hænger blandt andet sammen med, at 6 ud af 10 almene beboere i dag lever alene uden hverken partner eller børn. Almene boliger og boligområder er derfor væsentlige, når vi skal bekæmpe den stigende ensomhed i Danmark,” siger Rikke Lønne, funktionschef i BL.  

Download: Inspirationsoplægget

Oplægget blev lørdag overrakt til Astrid Krag, og samtlige Folketingets politikere modtager det i dag mandag i deres dueslag på Christiansborg.

Anbefalinger til regeringen og Folketingets partier for at nedbringe ensomhed

Anerkend problemet

Skab en bred national strategi mod ensomhed

Skab mere viden, flere redskaber og mål fremgang

Kickstart handling

Der bør fra nationalt hold tilføres ressourcer til at implementere strategien og andre initiativer nævnt herover.

Link til rapporten

”Vi ved desværre, at ensomhed er mere udbredt blandt mennesker, der bor i almene boliger end i andre boformer. Det hænger blandt andet sammen med, at 6 ud af 10 almene beboere i dag lever alene uden hverken partner eller børn. Almene boliger og boligområder er derfor væsentlige, når vi skal bekæmpe den stigende ensomhed i Danmark."

Rikke Lønne, funktionschef i BL - Danmarks Almene Boliger

Læs senere artikler

Skulderklap: Landets almene boliger får 15 mio. til at bekæmpe ensomhed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

28,7 millioner ansøgt i pulje til bekæmpelse af ensomhed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Almene boliger med særlig mulighed

En strategi for at bekæmpe ensomhed nationalt bør ligge klar i 2023, mener organisationerne bag opråbet, der udover BL blandt andet Ældre Sagen, Børns Vilkår, Røde Kors og Danske Regioner.

Men først og fremmest vil organisationerne have Folketinget til at anerkende ensomhed som en udfordring for både samfund og folkesundhed.

Der er ikke en sammenhængende indsats til bekæmpelse af ensomhed – kun spredte enkeltinitiativer, som ofte er baseret i civilsamfundet.

”Det er på tide, at vi handler på ensomhed som den store samfunds- og folkesundhedsudfordring, den reelt er. Der er brug for et politisk gearskift i Danmark,” lyder det i pressemeddelelsen.

De almene boliger har en særlig mulighed for at bekæmpe ensomhed, understreger Rikke Lønne.

”Det der adskiller os fra andre civilsamfundsaktører er, at vi er til stede, lige der hvor folk bor. Vi har en unik menneskelig infrastruktur af både de professionelle og engagerede beboere i alle landets boligområder, der giver mulighed for at ‘spotte’ beboere, der har brug for en udstrakt hånd,” siger hun.

Rammer for fællesskab

Udover at spotte, hvor problemerne er, rummer de almene boliger også muligheden for at masser af fællesskaber.

”Sidst men ikke mindst kan vi skabe rammer for gode lokale fællesskaber – i gåklubben, til fællesspisning, i afdelingsbestyrelsesarbejde og meget, meget mere,” understreger Rikke Lønne.

Oplægget til Christiansborg kalder også på, at netop fritidsaktiviteter og sociale fællesskaber skal tilrettelægges med mere brobygning og være mere inkluderende. Og der skal oprettes et nationalt videnscenter for ensomhed.

BL blev i november 2020 tildelt 15 millioner kroner fra kulturministeriet til at skabe endnu flere lokale fællesskaber for almene beboere, der oplever ensomhed.

Læs også: Vær med - Pulje til bekæmpelse af ensomhed

”Som boligudbydere er vi også optagede af, hvordan vi kan skabe boliger og byrum, hvor mennesker mødes og fællesskaber kan styrkes. Seniorbofællesskaber er igen ved at tage til i styrke og helt sikkert i nye former, og vi arbejder også med generationshuse. I renoveringerne tænkes det også ind, hvordan vi kan fremme sociale relationer og naboskab. Sociale renoveringer, bliver det ofte kaldt,” siger Rikke Lønne.  

Organisationerne bag oplægget har fundet inspiration hos en række andre lande.

Storbritannien, Norge og Japan har ifølge organisationerne større fokus på ensomhed som et samfundsproblem. Japan og England har eksempelvis en minister for ensomhed, og England har vedtaget en national strategi for at bekæmpe problemet.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste