27. JAN. 2021 KL. 12:50
Karlemoseparken har ryddet op i skumle kælderrum

Når unge ikke har job eller går i skole, finder de også på mærkelige ting, der ikke altid tåler dagens lys. I dag har vi styr på kældrene, og et er trygt at færdes alle steder i Karlemoseparken, siger Per Bach Lauritsen. Foto: Claus Bech
27. JAN. 2021 KL. 12:50
Afdelingsbestyrelsen i boligforeningen i Køge fik fjernet unge ballademagere fra kældergangene, og nu føler beboerne sig igen trygge og velkomne i kældrene.
For nogle år siden hang de unge rødder i Karlemoseparken i det nordlige Køge ud i bebyggelsens mange tomme kælderrum. Her kunne de gemme sig og være i fred.
Til gengæld oplevede beboerne det ikke spor fredeligt, at utilpassede unge, hvoraf nogle var kriminelle bandemedlemmer, holdt til i tomme opbevaringsrum og tørkældre. Hvad der tidligere fremstod som velholdte kælderarealer, blev nu opfattet som skumle.
”Det skabte utryghed, at der ofte stod nogle banditter nede i kælderen og hang ud, som om de ejede det hele,” siger Per Bach Lauritsen, formand for afdelingsbestyrelsen.
En gruppe unge havde simpelt hen erobret de opbevaringsrum, der ikke var lejet ud. De larmede og forstyrrede også klub-aktiviteter. Flere og flere af Karlemoseparkens godt 1400 beboere undlod at gå ned i kælderen eller gik kun derned i dagtimerne og i selskab med andre.
Artiklen fortsætter under boksen.
Læs senere artikler
Kælderen kan blive tryg igen
Svensk ekspert: Trygge boligområder starter i kælderen
Lås og stolper hjalp
Samtidig blev Karlemoseparken stemplet som udsat boligområde og røg på ghettolisten.
”Sådan nogle gedebukke, der vil ødelægge det for andre. Vi ryddede kælderrummene, så de ikke kunne komme ind. Der blev sat lås på og nogle steder stolper op for dørene for at forhindre adgang. Alle klubber, der havde lokaler i kælderrum, blev flyttet op i lyse lokaler i stueplan, så folk igen brugte klubberne,” fortæller Per Bach Lauritsen.
Der blev investeret cirka fire millioner kroner i overvågningsanlæg og videokameraer på blandt andet parkeringspladser og nedgange til kældergange og rum.
Samtidig gik afdelingsbestyrelsen i gang med et kæmpe oprydningsarbejde, gennemgik samtlige kælderrum og fik indskærpet, at rygning var forbudt i kældergange, og at alle skulle opføre sig hensynsfuldt i kælderarealerne.
Ambitionen var, at ikke et eneste kælderrum skulle hærges af ubudne unge gæster. Kældergange og rum skulle fremstå indbydende, så beboerne følte sig velkomne.
I samarbejde med Sjællands Boligselskab, Køge Kommune og forskellige foreninger blev iværksat en boligsocial helhedsplan med Landsbyggefonden. Med masser af tiltag overfor unge på kant med loven eller de unge, der var uden uddannelse og fast arbejde.
”Med video-overvågningen kunne vi spotte, hvor de kriminelle holdt til og sætte målrettet ind. Når unge ikke har job eller går i skole, finder de også på mærkelige ting, der ikke altid tåler dagens lys. I dag har vi styr på kældrene. Det er trygt at færdes alle steder i Karlemoseparken, og vores opbevaringsrum i kældrene er lejet ud,” siger han.
Røg af ghetto-listen
Den 62-årige Per Bach Lauritsen har boet i Karlemoseparken i over halvdelen af sit liv og kalder det helt ufortjent, at bebyggelsen i flere omgange har været på regeringens ghettoliste. Senest i 2019, hvor flere medlemmer af Loyal To Familia blev idømt fængselsstraffe.
Derfor er han ekstra glad for, at Karlemosen nu igen er fjernet fra den omstridte ghettoliste.
”Vi bor i et paradis i Karlemoseparken, og jeg mener, at det var en stor fejl, at vi overhovedet kom på listen forrige år på grund af nogle få bandemedlemmer. Det var som at få en knytnæve i maven. Men nu er bandekriminaliteten væk, og vi har fået ryddet grundigt op. Folk er glade og trygge for at bo her, og vi har så mange levende foreninger og klubber,” fastslår han.
Om skribenten