25. AUG. 2021 KL. 22:40

Skab god stemning om skrald: Affaldssortering skal føles rart

Affald1

Foto: Den boligsocaile helhedsplan Sønderborg

Affaldssortering kan give brok og være en udfordring i boligforeninger. I Sønderborg valgte man en positiv tilgang. For kan man skabe god stemning og meningsfuldhed om skraldet, ja så vil folk gøre sig umage, lyder det.

Plastik i spanden til madaffald. Skrald i naturen. Metaldåser, der flyder ved siden af beholderen.

Affaldssortering fremkalder jævnligt hovedpine i områder, hvor mange mennesker bor sammen.

I Sønderborg valgte man for nylig at drage ud i fire boligområder for at tage snakken om korrekt affaldssortering direkte med beboerne.

"Vi ved, at personlig dialog og en positiv tilgang virker," siger Anne-Marie Wolff, boligsocial koordinator i Sønderborg Andelsboligforening og en del af teamet omkring den boligsociale helhedsplan.

Bevæbnet med kaffevogn, plancher med pædagogiske piktogrammer over affald og sorteringskonkurrencer med biografbilletter på højkant tog hun og repræsentanter fra Sønderborg Forsyning og det enkelte boligområde ud for at liste affalds-læring ind hos beboerne. Uden at moralprædike.

"De her mennesker får ofte nok at vide, at de ikke gør det godt nok. Folk går i baglås, hvis man løfter pegefingre," siger Anne-Marie Wolff.

Hygge og læring

Målet var en hyggelig dialog, og den opstod blandt andet, fordi der var konkurrencer og præmier.

"Det fungerede rigtig godt at have aktiviteter, hvor man kunne vinde biografbilletter til hele familien. Vi var lynhurtige til lige at snupse dem, som bare kom forbi: “Ej du skal da lige være med. Det tager kun fem minutter.” Så deltog folk, hyggede sig og opdagede næsten ikke, at de også lige lærte noget om affaldssortering," siger Anne-Marie Wolff.

Sortering er især en udfordring boligområder, hvor skraldet er en fælles sag, og man er mange, der skal have det til at fungere.

Det er dog ikke selve sorteringen, der er svær, siger formidler hos Sønderborg Forsyning, Mette la Cour.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Gode råd om affaldssortering i boligområder

  • Gør det trygt. Affaldsområder i det åbne er en god idé. Det kan være med et lavt plankeværk rundt om, der ikke er højere end at det lige skjuler containerne. Det betyder, at man kan se ud, og at man kan blive set, når man går ind.

 

  • Gør det visuelt. Piktogrammer, der viser, hvilket affald, der skal i de enkelte beholdere, kan gøre det lettere at lære. Det visuelle hjælper også beboere, der ikke er velbevandrede i dansk.

 

  • Tal positivt. Skab positiv dialog omkring sortering i stedet for at løfte pegefingre. Forklar og demonstrér i stedet for at skælde ud og løfte pegefingre.

 

  • Vis meningen. Kom gerne med eksempler på hvad der sker med affaldet, efter det er sorteret, så man kan se, at det får nyt liv og ikke bare brændes af.

 

  • Tænk på børnene. Nogle affaldsskure har et lille indkast, som er placeret i voksen hovedhøjde. Det kan børnene ikke nå, og så sætter de affaldet på jorden i stedet (noget rotter og måger er glade for). Så forsøg at gøre affaldsområdet børnevenligt.
Affald2

Affaldssortering i efterhånden mange fraktioner giver udfordringer. Beboere i nogle af SAB’s boligområder i Sønderborg kunne for nylig lære mere om, hvordan affaldet skal håndteres.

"Man skal kunne se, at ens indsats gør en forskel."

Mette La Cour

formidler hos Sønderborg Forsyning

Læs senere artikler

Beboere stoppede pizzeriaers affaldstrick image

Beboere stoppede pizzeriaers affaldstrick

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen
10 ideer til at opnå rimelige affaldsgebyrer image

10 ideer til at opnå rimelige affaldsgebyrer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

"Systemet er ikke svært. For ved man ikke hvilket materiale, man har i hænderne, så smider man det i restaffald. Det svære er at skabe en fælles sag omkring sortering, når man er mange om det. For hvis ansvar er det, når der sorteres forkert?

Metallet bliver til cykler

Ligesom Anne-Marie Wolff understreger Mette la Cour, at man “for Guds skyld ikke må moralisere,” når man skal have folk til at gøre sig umage med at få skraldet i de rette containere.

"Vi har måske en familie, der sorterer godt og gør meget ud af det, mens nabofamilien ikke gør. Men det duer ikke at skælde nabofamilien ud, for det er mega demotiverende. Man må tage snakken menneske til menneske og forklare, hvordan man gør og hvorfor man gør det."

Det sidste er vigtigt for motivationen, siger hun.

"Hvad sker der med metallet? Jamen det kan vi genanvende til cykler, briller og nye dåser. Affaldet får faktisk et liv efterfølgende. Man skal kunne se, at ens indsats gør en forskel," siger hun. 

Uhyggelige affaldsområder

Anne-Marie Wolff peger på, at en del beboere har det svært med sorteringen, fordi de simpelthen mangler plads i lejligheden til et ordentligt system.

I Sønderborg sorterer man i ni fraktioner: Madaffald, restaffald, plastik (herunder mad- og drikkekartoner), pap og papir, glas, metal og farligt affald.

"Det er en udfordring at have et nemt lille system i en lejlighed, der måske ikke er ret stor," siger hun.

Fokus på affaldssortering

  • Et team fra Sønderborg Forsyning, Sønderborg Andelsboligforening og den boligsociale helhedsplan besøgte fire områder: Stenbjergparken, Nørager, Kløver/Hvedemarken og Søgræsvej, Søstjernevej, Koralvej og Konkylievej.

 

  • En gættekonkurrence med 11 spørgsmål om sortering tiltrak beboerne. Der var biografbilletter til hele husstanden på højkant.

 

  • Til børnene var der en særlig konkurrence, hvor de skulle mærke på affald i en kasse og gætte, hvad det var.

 

  • En kaffevogn sikrede god forplejning og rar atmosfære.

 

  • Forinden var der sendt sms’er og informationsmateriale ud til husstandene og sat opslag op. Teamet ‘gaflede’ også de folk, der tilfældigt passerede forbi.

 

  • Projektet var støttet med midler fra en arbejdsmarkedspulje. Målet var at fremme opmærksomheden omkring affald i naturen og bedre sortering i boligområderne.
Affald3

Tryghed er en anden vigtig faktor, man skal tage højde for. I nogle boligafdelinger er containerne nemlig placeret steder, hvor det ikke er rart at være.

"Nogle steder står de inde i et mindre lokale for enden af blokken. Der er ingen vinduer, men bare en dør, man skal ind af. Der er fyldt med containere derinde, som lugter og nogle tør simpelthen ikke gå derind. Så lukker man bare op og smider affaldet ind," siger Anne Marie Wolff. 

Positiv skralde-stemning

Affaldssortering skal være en rar, tryg og positiv oplevelse, understreger hun. Og det blev det i de dage, hvor skralde-teamet var ude i nogle af SAB’s boligområder.

Aktiviteterne var velbesøgte, og i kølvandet på dialogen og hyggen lærte folk noget om sortering, siger Anne-Marie Wolff:

"Nogle havde helt styr på det, mens andre var lidt i tvivl. Men vi fik en god og hyggelig dialog, og det gjorde, at vi fik skabt en positiv stemning omkring det. Børnene syntes, det var så sjovt, at de fulgte med os rundt."

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2890 )

0

Læseliste