18. NOV. 2020 KL. 10:10
Retfærdig pris på renovation
18. NOV. 2020 KL. 10:10
Beboere i lejligheder betaler ofte alt for meget for at komme af med deres affald, for de er billigere for kommunerne end beboere i parcelhuse. BL kræver mere retfærdige priser.
Når fru Jensen dør, og der ikke er arvinger til at rydde lejligheden, gør en af boligselskabets medarbejdere det. Han kører også møbler, tæpper og gammelt tøj til genbrugspladsen. Men kommer han i sit arbejdstøj og i arbejdspladsens bil kan medarbejderne på genbrugspladsen kræve, at han betaler affaldsgebyr, for så er der tale om erhvervsaffald.
”Er det derimod en søn, der kører ud med moderens affald, skal der i nogle kommuner ikke betales afgift. Det skal der heller ikke altid, hvis moderen skal på plejehjem og selv er med i bilen, der bringer det overflødige indbo til genbrug. Det kan de fleste se er fuldstændig urimeligt,” siger juridisk konsulent i Boligselskabernes Landsforening, Caroline Simone Evers. Derfor har BL sendt et høringssvar til Energistyrelsen og kraftigt opfordret til, at priserne og betingelserne bliver ændret, når kommunerne til næste år skal lave nye affaldsordninger, for problemet gælder ikke bare dødsboer, men også den ugentlige afhentning af pap, papir, plast og restaffald. Og her kan det blive rigtig dyrt.
Artiklen fortsætter under boksen.
FAKTA
Et EU-direktiv pålægger medlemslandene at affald skal sorteres i ti fraktioner, så det nemmere kan genbruges. Danmark er godt i gang, og affaldsbekendtgørelse siger, at fra 1.juli 2021 skal sorteringen være på plads.
Ændringen kan i første omgang betyde større affaldsudgifter, men i mange kommuner betaler beboere i almene boliger alt for meget for at komme af med deres affald. BL kræver, at prisen på kommunernes renovationsordninger bliver mere retfærdig.
Læs senere artikler
Affaldsgebyrer: To boligorganisationer gik i kamp mod kommunen
10 ideer til at opnå rimelige affaldsgebyrer
Almene beboere betaler for parcelhuses affaldssortering
Kommunerne bestemmer selv
Kommunerne bestemmer selv prisen for afhentning af affald – og den kan svinge fra nogle få hundrede kroner per husstand til over 6000 kroner om året. Eneste betingelse er, at affaldsordningen skal hvile i sig selv. Kommunerne må godt lave forskellige priser, men mange gør det ikke.
Caroline Simone Evers forudser, at affaldsafgiften kan blive højere, når borgerne i de kommende år skal sortere i ti forskellige beholdere og kommunerne skal sørge for, at mest muligt bliver genbrugt i stedet for at blive brændt.
”Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu gør opmærksom på, at mange kommuner opkræver samme pris per husstand uanset om man bor i et parcelhus eller i en lejlighed, og det er urimeligt,” siger hun og forklarer, at det er meget billigere at hente affaldet fra 200 lejligheder ét eller to steder end at skulle hente det ved 200 parcelhuse. Etageejendomme har som regel alle affaldsspandene samlet placeret i fælles opsamlinger.
”Det handler ikke om, hvor store mængde affald den enkelte familie har, men om afhentningen og det administrative arbejde, og dermed belastning af ordningen,” siger hun.
Regningen sendes nemlig til boligens ejer, og det betyder, at hvert enkelt parcelhus får en regning, mens beboerne i en almen bolig betaler over huslejen, så kommunen skal bare sende en regning til boligselskabet.
Enkelte boligselskaber har regnet på det og vurderer, at beboerne kan spare flere hundrede tusinde kroner om året, hvis afregningen bliver gjort mere retfærdig.
”Vi håber, at det er noget, beboerne vil stille spørgsmål om ved valgmøderne op til kommunalvalget,” siger Caroline Simone Evers.
BL har allerede holdt møder med direktørerne og medarbejderne i flere boligselskaber for at drøfte problematikken med dem.
Om skribenten
Seneste Artikel
Aarhus Kommune hjælper borgere af med gæld