12. AUG. 2022 KL. 13:25

Aarhus Kommune hjælper borgere af med gæld

colourbox_aarhusraadhus.jpg

Foto: Colourbox

Beboere med lån til indskud i en almen bolig får tilbud om at betale lånet tilbage hurtigt – og spare renter.

1597 beboere i almene boliger i Aarhus er frivilligt begyndt at betale af på deres indskudslån – flere år før det kræves. På den måde sparer de på sigt renter på lånet, og de er friere stillet, hvis de en dag skifter bolig. Der er eksempler på, at beboere ikke kan få nye lån til indskud, fordi de er flyttet fra en almen bolig uden at have betalt lånet tilbage, og så er det på et tidspunkt ikke længere muligt at få et nyt lån.

"Den situation vil vi gerne undgå, at borgerne kommer i," siger Finn Bruun Ravnsbæk, chef for Backoffice i Borgerservice i Aarhus Kommune.

Sidste efterår fik alle de borgere, der har indskudslån, et brev i deres e-Boks med tilbud om at begynde at betale lånet tilbage og på den måde spare de renter, der løber på efter fem år.

Glemmer gælden

Sagen er, at borgerne nemt glemmer, at de har gæld for deres boligindskud, når det er rente- eller afdragsfrit i fem år, så derfor kan det ramme hårdt, når de pludselig skal afdrage på gælden, som der på det tidspunkt også løber renter på.

"Derfor er det vigtigt, at borgerne får mulighed for at begynde at afdrage på gælden," siger han. Gælden er i gennemsnit på 10.000 kr. men kan også være på op til 50.000 kr.

Han fremhæver dog, at det vigtigste er, at borgerne forholder sig til deres gæld, så de kan undgå spærrende boliggæld, hvis de misligholder lånet. Spærrende boliggæld betyder, at en borger ikke kan låne til indskud til en ny almen bolig. Det hæmmer mobiliteten og kan i værste fald føre til hjemløshed, hvis man ikke kan få lån til en ny bolig.

Artiklen fortsætter under boksen. 

Lån til indskud

Kommunerne har pligt til at kautionere for lån til indskud på en almen bolig, hvis husstanden har en indtægt på under 260.744 kr. Beløbet forhøjes med 45.700 kr. for hvert barn.

Lånene er rente- og afdragsfrie i fem år og skal derefter afdrages over 10 år.

Aarhus kommune besluttede sidste år selv at låne pengene til borgerne på samme betingelser i stedet for at overlade det til bankerne, men har også besluttet, at andre lavindkomstgrupper med en husstandsindtægt på op til 521.488 kroner kan låne pengene direkte hos kommunen. Beløber forhøjes med samme beløb per barn op til fire børn.

Disse lån skal afdrages straks man flytter ind i lejligheden.

Læs senere artikler

Ny rapport: Lejere har oftere gæld end ejere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

"Det er selvfølgelig også en fordel for kommunen, at vi får gælden indfriet, og allerede nu har de tilbagebetalt over 400.000 kroner," siger han.

Hvis alle, der har lavet en aftale, overholder den, betyder det, at kommunen får over 20 millioner kroner retur.

Gælden kan tilbagebetales med ned til 75 kr. om måneden, i gennemsnit er tilbagebetalingen på ca. 290 kr. om måneden, og den bliver bare opkrævet sammen med huslejen. Man kan til enhver tid skrue op eller ned på det beløb, man tilbagebetaler. Det hele er frivilligt.

Jo før jo bedre

En af dem, der straks valgte at sige ja til hurtig tilbagebetaling, er en social- og sundhedsassistent, der er alene med tre børn. Hun ønsker ikke sit navn nævnt. I februar 2020 blev hun skilt fra børnenes far, og fik på det tidspunkt en temmelig stor gæld og havde brug for et indskudslån.

"Mit lån til indskud er på over 20.000 kr. og jeg har valgt at betale det af med 150 kr. om måneden. Den udgift mærker man ikke, for den bliver bare lagt på huslejen," siger hun.

Hun understreger, at hun ikke havde glemt, at hun skyldte pengene, men hun var ikke klar over, at hun kunne vælge at betale lånet hurtigere af.

"Men jeg er glad for muligheden, for jo før jeg bliver gældfri jo bedre," siger hun.

Supersmart

Cecilie Kaufmann Lind Andersen er lige begyndt at betale 500 kr. om måneden af på sit 9000 kr. indskudslån, som hun fik, da hun for cirka et år siden flyttede hjemmefra.

Hun er 25 år og for tiden sygemeldt fra et rengøringsjob på Skejby Sygehus.

"Det er jo i forvejen utroligt dyrt at flytte hjemmefra, så for mig var det en stor hjælp at få det lån, men jeg havde overhovedet ikke tænkt over tilbagebetalingen, før kommunen kontaktede mig og spurgte, om jeg ville begynde at betale tilbage." Hun kalder kommunens initiativ for supersmart, for det ville være træls om nogle år at skulle betale tilbage med rente.

Kimie Schulze Lund har boet i Nyringen med sine to drenge i 2½ år. Hun er social-og sundhedshjælper på et plejehjem og flyttede hertil, efter hun blev skilt.

"Jeg betaler 3-400 kr. af om måneden, for man mærker det jo ikke, når det bliver opkrævet sammen med huslejen," siger hun og understreger, at hun hele tiden har vist, hun skulle betale tilbage, men henvendelsen fra kommunen gav hende det nødvendige skub.

Den frivillige tilbagebetaling har været en så stor succes, at kommunen vil lave en tilsvarende kampagne i september. Udover brevet i eBoks, ringer en medarbejder fra kommunen til nogle af borgerne for at minde dem om muligheden for at begynde gældsafviklingen. Ingen har reageret negativt på henvendelsen fra kommunen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste