03. JAN. 2022 KL. 15:40

Ny rapport: Lejere har oftere gæld end ejere

DSC9005

Det er særligt børnefamilier, der bor til leje, som er påvirket af usund gæld. Værst står det til blandt de yngre enlige forsørgere i lejebolig, hvor omkring to ud af tre har negativ formue, lyder det i ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Når det handler om gæld er der stor ulighed. Mere end hver tredje lejer i en almen eller privat lejebolig har større gæld end aktiver og derfor negativ formue.

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) – ’Hver anden forsørger i lejebolig er tynget af gæld’ - beskriver den økonomiske forskel mellem ejere og lejere. 

Rapporten konkluderer, at lejere oftere har ’negativ formue’. Altså større gæld end aktiver, i form af bil, opsparing, ejendom etc.

Mere end hver tredje lejer i en almen eller privat lejebolig har større gæld end aktiver og derfor negativ formue.

Mange lejere har gæld, der presser budgettet. Det kan skabe stress og gå ud over ens levevilkår. Også ejere har stor gæld, men her er formuen i de faste mursten ofte større end gælden.  

I rapporten kan man læse, at det særligt er børnefamilier i lejeboliger, som er tynget af en negativ formue.

Værst står det til blandt de yngre enlige forsørgere i lejebolig, hvor omkring to ud af tre har negativ formue. Faktisk er det hele 71 pct. af de yngre enlige forsørgere mellem 18 og 29 år, der bor til leje, som har negativ formue.

Omkring hver anden lejer med børn har negativ formue – både de enlige forsørgere og parfamilierne med børn.

Artiklen fortsætter under figuren:

Fakta om danskernes måde at bo på

Over halvdelen af befolkningen (57 pct.) bor i en ejerbolig, mens 42 pct. bor til leje. 

Når de unge flytter hjemmefra bor de oftest til leje.

Blandt de 23-årige er det kun hver femte, der bor i en ejerbolig. Herefter stiger andelen støt, og ved 34-årsalderen er andelene, der bor til leje og i ejerbolig lige store.

Ejerbolig er den mest almindelige boligform helt frem til 82-års alderen

Kilde: DST

Forskellene mellem ejere og lejere gælder også i de familier, der ikke har børn, kan man læse i rapporten.

Her er det omkring hver tredje lejer uden børn, der har negativ formue. Enlige og par uden børn, der bor i ejerbolig eller andelsbolig, har markant mindre risiko for at være tynget af negativ formue med en andel på mellem 8 og 13 pct.

Børnefamilier skylder mest

Det er netop familier, der bor til leje, som oftest er tynget af negativ formue. Især beboere i privat udlejningsbyggeri. Her har familier med større gæld end aktiver i snit en negativ formue på mere end 300.000 kroner.

Figuren viser, at der er tale om ret anseelige gældsposter.

På tværs af alle familietyper i almene boliger er den negative formue på over 100.000 kr., mens den for private lejere er over 200.000 kr. og altså over 300.000 kr. blandt børnefamilierne.

Hovedkonklusioner i rapporten:

- Lejere er langt oftere end ejere tynget af negativ formue. Mere end én ud af tre lejere i en almen eller privat lejebolig har større gæld end aktiver og derfor negativ formue.

- Mens fire ud af fem voksne danskere har gæld i et eller andet omfang, er det langt færre, der har større gæld end aktiver og dermed negativ formue. Det drejer sig om én ud af fem.

- Det er særligt børnefamilier, der bor til leje, som er påvirket af gæld. Værst står det til blandt de yngre enlige forsørgere i lejebolig, hvor omkring to ud af tre har negativ formue.

- Geografisk er der også variation inden for gruppen af forsørgere i lejebolig. I en række kommuner på Vest- og Sydsjælland er flere end to ud af tre tynget af negativ formue.

- Lav indkomst og negativ formue hænger sammen. To ud af fem i lavindkomstgruppen, som har større gæld end aktiver til at indfri gælden, og som derfor har negativ formue.

Læs senere artikler

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste