10. DEC. 2020 KL. 13:34

Bankerne tager stadig høje renter fra udsatte beboere

COLOURBOX32495261

Foto: Colourbox

Bankerne tager stadig en høj pris for lån til indskud, selv om de er uden risiko, fordi kommunerne skal kautionere.

Nogle banker tager stadig op til 13 procent i rente på indskudslån i almene boliger, som der ikke er nogen risiko ved, fordi kommunerne kautionerer for lånene. Det har to kommuner gjort op med på hver sin måde.

Arbejdernes Landsbank er en af de dyre. Her siger forretningschef Jesper A. Nielsen, at der er en del arbejde med den type lån, så derfor er rentesatsen på det niveau.

”De er mere besværlige end andre lån,” siger han og tilføjer:

”Vi har overvejet, om de kan betale sig, for der er tale om små lån. De er på 9000 kr. gennemsnit,” men han konstaterer, at på grund af bankens særlige ejerforhold og tilknytning til fagbevægelsen kan de ikke undlade at tilbyde den type lån, når kunderne efterspørger dem.

Til gengæld er det gratis at være kunde i banken, så han mener ikke, det samlede tilbud er dyrere end andres.

Han siger, at banken i år har oprettet 38 lån med kommunal kaution. 

Ligestilles med andre lån

Jyske Bank vil at forretningsmæssige årsager ikke oplyser hvor mange af den type lån, de opretter, men afdelingsleder Line Bang Karlsen siger, at de ikke har særlige priser på de kommunegaranterede lån. Renter ligger på mellem 7 og 12,50 procent.

”Skal en kunde låne til boligindskud, så er det sidestillet med optagelse af et privatlån. Alle kunder får individuelt fastsatte priser indenfor prisskiltet, afhængigt af kreditværdighed, forretningsomgang og flere andre faktorer,” siger hun.

Artiklen fortsætter under boksen.  

Læs senere artikler

Borgmester banker bank på plads: Sænk renten for lejere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Aarhus har opgivet bankerne: Giver selv beboere lån til indskuddet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

I Spar Nord koster lånet 10-13 procent, og afdelingsdirktør Leif Lund Simonsen vil ikke oplyse det præcise antal lån, men siger, at det er langt under 100 om året.

”Jeg ved godt, at der har været debat om rentesatsens rimelighed på grund af den kommunale kaution, men prisen på lånet skal ikke ses som en betaling for risikoen, men som betaling for det administrative arbejde, der følger med oprettelse og håndtering af lånet,” siger han.

Han tilføjer, at da lånet typiske er på en beskeden størrelse, skal renten være relativt høj.

Sydbank er en af de banker, der yder forholdsvis billige lån, når kommunerne kautionerer.

Her ligger prisen på cirka 6 procent, men bliver som regel aftale med de enkelte kommuner, så der kan være udsving. I 2020 oprettede Sydbank ca. 70 af den type lån. 

Danmarks næststørste bank, Nordea, siger, at de tilbyder boligindskudslån, men banken vil ikke oplyse, hvor mange de opretter om året.

Renten i Nordea ligger på niveau med den laveste pris på kassekreditter, men Nordea oplyser at de netop har sænket rentesatserne blandt andet på de kommunegaranterede indskudslån, så renten nu er på 5,75 procent.

Prisen vil også blive sænket på eksisterende lån, men Nordea understreger, at kunden privatøkonomi spiller en rolle, så nogle kunder kan ikke få lån til den rente – trods den kommunale garanti.

Ingen banker har villet indrømme, at de siger nej til kunder, der beder om den type lån, men Finn Bruun Ravnsbæk siger, at en af grundene til, at Aarhus Kommune selv yder lånene også er, at bankerne ikke vil.

To modeller

De to kommuner, der på hver sin måde har hjulpet borgere med lave indkomster til billigere lån til indskud i almene boliger, er Svendborg og Aarhus.

De har gjort det på hver sin måde, for i Svendborg har borgmester Bo Hansen aftalt med Danske Bank, at borgere over hele landet kan få den type lån til 5 procent i rente, mens Aarhus Kommune har besluttet selv at låne pengene ud til borgerne, og på den måde selv får renteindtægten, da de alligevel har risikoen, hvis borgerne ikke betaler tilbage.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste