10. DEC. 2020 KL. 13:28

Aarhus har opgivet bankerne: Giver selv beboere lån til indskuddet

DSC0620

Borgere med en hustandsindtægt på under 251.874 kr. kan nu låne penge til boligindskud hos Aarhus Kommunen i stedet for at skulle bede banken om lånet. Foto: Simon Jeppesen

I Aarhus skal fattige borgere ikke længere låne penge til bolig indskud i banken. De kan låne pengene i kommunen.

Siden 1. november har Aarhus Kommune selv ydet indskudslån til boligsøgende i stedet for at kautionere for et lån i banken. Det betyder, at borgere med en hustandsindtægt på under 251.874 kr. nu kan låne penge til boligindskud hos kommunen i stedet for at skulle bede banken om lånet.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Finn Bruun Ravnsbæk Privat Foto

Chef for Backoffice, Borgerservice i Aarhus Kommune, Finn Bruun Ravnsbæk. Foto: Privat

Læs senere artikler

Bankerne tager stadig høje renter fra udsatte beboere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Borgmester banker bank på plads: Sænk renten for lejere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Også borgere med højere indtægter, som ikke har krav på kaution fra kommunen, men som kan have svært ved at få et lån i banken, kan nu låne pengene til indskud i kommunen.

”Det gør vi for at stille alle lige og for at give alle mulighed for at få et lån til indskuddet, når de skal flytte i en ny bolig,” siger Finn Bruun Ravnsbæk, chef for Backoffice, Borgerservice i Aarhus Kommune. Kommunen oplever nemlig, at flere og flere banker ikke vil låne penge til økonomisk dårligt stillede borgere, selv om kommunen kautionerer for lånet, så banken risikerer ikke at miste penge på det.

De store nægter lån

Han vil ikke fortælle, hvilke banker, der ikke vil udlåne penge til indskudslån, men siger, at der er tale om nogle af de store pengeinstitutter og understreger, at det ikke er for at kritisere bankerne, at kommunen har besluttet selv at yde de pågældende lån, men udelukkende for at stille alle borgere lige og give dem mulighed for at betale indskud i en almen bolig.

Han understreger, at kommunen tilbyder lånene, fordi den manglende mulighed for at få et banklån til indskuddet ikke skal forhindre borgerne i at få et sted at bo og dermed risikerer at blive hjemløse.

Lånene bliver på samme betingelse som de hidtidige kautionslån og sker i samarbejde med boligorganisationerne, for de opkræver i forvejen renter og afdrag på lånene over huslejen.

”Det var i forvejen kommunen, der løb risikoen, hvis borgerne misligholdt lånet, så det gør ikke den store forskel, men giver altså alle borgere mulighed for at få et lån,” siger han.

Med den nye ordning er det også kommunen, der får renteindtægten på lånene. Renten er på 6 procent og det koster 500 kr. at få lånet oprettet.

”Det er samme pris, som bankerne tager,” siger han.

I alt har 3361 borgere i Aarhus benyttet sig af muligheden for at kommunen kautionerede for boliglån.

Lån til indskud

Kommunerne har pligt til at kautionere for lån til indskud på en almen bolig, hvis husstanden har en indtægt på under 251.874 kr. Aarhus kommune har valgt selv at låne pengene til borgerne på samme betingelser, men har også besluttet at andre lavindkomstgrupper med en husstandsindtægt på op til 503.748 kroner kan låne pengene direkte hos kommunen.

Det er lovligt ifølge boligstøttelovens §59 for kommunalbestyrelserne e at beslutte, at kommunen selv vil udlåne pengene. Renten bliver på 6 procent og stiftelsesomkostningerne på 500 kr.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste