16. NOV. 2020 KL. 10:00

Borgmester banker bank på plads: Sænk renten for lejere

Bohansen05

Foto: Maria Fonfara

Svendborgs borgmester fandt renten på 12 procent alt for høj på lån, så nu er den blevet sat ned for alle bankens kunder.

Fire- fem gange om måneder underskriver Svendborgs borgmester Bo Hansen, (S), lånegarantier for borgere, der skal flytte i lejebolig og skal låne penge til indskuddet. Kommunen garanterer for lånet, og derfor undrede det ham, at borgerne skulle betale op til 12 procent i rente på et lån. Kommunerne har pligt til at yde eller garantere for den type lån.

”Når jeg skriver under på garantien, er der ingen risiko overhovedet, så jeg tænkte, at jeg ville gøre noget ved det”, siger han.

I første omgang kontaktede han den lokale filialdirektør.

”Hun tog det til sig, men det gav jo ingen mening, at der bare skulle være tale om en lex Svendborg, så efter næsten et år endte det med, at kunder over hele landet kun skal betale 5 procent i rente for den slags lån,” siger han og kalder det et rimeligt renteniveau.

Flere skal med

Men for borgmester Bo Hansen slutter det ikke her. Han får stadig lånegarantier med renter på det dobbelte af det, han aftalte med Danske Bank.

”Så nu vil jeg også tage fat i Nordea og nogle af de lokale banker for at se, om vi kan lave samme aftale med dem, for der er ikke tale om særligt store beløb for bankerne, ” siger han og tilføjer, at han altid kan true dem med at gå til pressen, hvis ikke de vil sænke renten.

Grunden til, at han begyndte med Danske Bank var, at over halvdelen af lånegarantierne stammede derfra.

”Den bank har jo fået mange klø, og jeg er ikke blind for, at de gør det her for at styrke deres image. Men folk får stadig en lavere rente,” siger han.

Fakta

Alle kommuner har pligt til enten at garantere for et banklån eller selv låne borgerne penge til indskud i en almen bolig, hvis deres indtægt eller formue ikke er stor nok til, at de selv kan betale indskuddet. Lånet gives til hele indskuddet og er rente- og afdragsfrit de første fem år.

I Svendborg Kommune får 50-60 borgere årligt kommunens garanti for et lån i banken, så de kan betale indskud i en almen bolig.

Kilde: borger.dk/beboerindskudslån

Kender borgerne

Bo Hansen er lærer og har arbejdet som erhvervsvejleder.

”Jeg kender jo mange af de mennesker, der har brug for kommunens garanti, når de skal låne til indskud på en lejlighed, og det er mennesker, der har det svært. Mange af dem kommer næsten aldrig ud og de er ikke nogle, der stiller sig op og forhandler med banken, ” siger han.

Når der er tale om lån til indskud på en bolig, er de i en presset situation og de et afhængige af, at de får lånet.

”Der er tale om syge og udsatte mennesker – ofte hjemløse - med meget lav kreditværdighed. De er villige til at skrive under på næsten hvad som helst, og stiller ikke krav,” siger han.

Det sker automatisk

Områdedirektør i Danske Bank, Fyn, Steen Møller Hansen bekræfter, at over hele landet er renten for indskudslån med kommunal garanti nu kun på 5 procent.

”Vi har ikke produkter og priser, der er særegne for Svendborg, så når kunder beder om den type lån, danner bankens system dem selv. Det er ikke noget, der skal forhandles om,” siger han.

Steen Møller Hansen siger, at banken foretog en slags serviceeftersyn af sine priser, da borgmesteren i Svendborg gjorde opmærksom på problemstillingen.

”Og vi vil gerne vise en fairness overfor alle kunder. Også dem, der ikke har en stærk økonomi,” siger han. 

Nordea oplyser, at der ikke umiddelbart er planer om at ændre på renterne, men at de foretager en individuel vurdering og allerede tager hensyn til, at kommunen kautionerer for lånet.

 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste