13. NOV. 2024 KL. 10:17
Boligforening uddanner medarbejdere til at spotte demens og hjælpe beboere
13. NOV. 2024 KL. 10:17
For ejendomsfunktionær Kevin Christensen er det en naturlig del af arbejdet at være opmærksom på beboernes ve og vel. Han er derfor glad for at få udvidet værktøjskassen.
I boligorganisationen ØsterBO bliver medarbejderne nu klædt på til at spotte tegn på demens hos beboere. Det sker i samarbejde med demensenheden i Vejle Kommune.
Helt konkret deltager medarbejderne i kurser, hvor de bliver klædt på til, hvad demens er, og hvad symptomerne er ved mange af sygdommene under demens.
Derudover får boligorganisationens medarbejdere viden om, hvordan de bedst kommunikerer til beboere ramt af demens – og hvem de kan kontakte, når der er mistanke om, at en konkret beboer skal hjælpes.
Medarbejderne, særligt ejendomsfunktionærerne, fungerer altså som brobyggere og en slags social lim i boligområdet til blandt andet demensenheden i Vejle Kommune – alt sammen med det formål at gøre ØsterBO til et trygt og demensvenligt sted at bo.
”Vi har i ØsterBO cirka 25 procent af vores beboere, der er over 65 år. Og vi har afdelinger, hvor det er op til 75 procent af beboerne, der er over 65 år – derfor har vi potentielt en del, der kan være ramt af demens. Vi oplever desværre også jævnligt, at vi har beboere, der har brug for hjælp. Derfor er vi glade for et samarbejde, hvor vi kan sparre og trække på professionelle kræfter,” forklarer Pia Lyngdrup Nedergaard, der er direktør i ØsterBO.
Boligorganisationen arbejder med en model, hvor en kommunal demenskoordinator kommer i afdelingerne et par gange om året. Her er det samtidig muligt for demensramte, pårørende eller beboere at komme forbi til en uforpligtende snak.
”Vi tror også, at denne øvelse kan være med til at være opsøgende på sygdommen og dermed være med til at gribe flere tidligere i sygdomsfasen,” tilføjer Pia Lyngdrup Nedergaard.
Naturlig del af arbejdet
Kevin Christensen er en af de medarbejdere, der har været med på det nye kursus. Han arbejder som ejendomsfunktionær i en af afdelingerne med mange ældre beboere i ØsterBO.
Kevin Christensen har i sit job daglig kontakt med beboerne. Derfor er han glad for at få flere værktøjer til at spotte demens og hjælpe beboerne.
”Når jeg skifter en pære, eller en vandhane drypper, så får jeg typisk en snak med beboeren, og der er det rigtig godt med nogle værktøjer til at spotte tegn på demens,” uddyber Kevin Christensen.
”Det betyder også, at jeg har en rolle at spille i, at beboerne har det godt og trives i vores boliger, og det er jeg kun glad for at være en del af,” fortsætter han.
For ham er det en naturlig del af arbejdet at tale med de beboere, han besøger i forbindelse med sit arbejde. Og for Kevin Christensen er det samtidig vigtigt, at det er en brobyggende funktion.
Det betyder, at Kevin kan række ud til demensenheden i kommunen, hvis han oplever eller observerer noget bekymrende.
Kevin Christensen, ejendomsfunktionær i ØsterBO, ser det som en naturlig del af sit arbejde at hjælpe beboerne - også med mere sociale opgaver. Foto: ØsterBO
Læs senere artikler
Viceværter spotter demens
En vigtig dagsorden
En af dem, Kevin kan række ud til, er Sidse Schmidt, som er demenskoordinator i Vejle Kommune. Hun har været med til at afholde kurserne i ØsterBO.
”Det giver mening et samarbejde med ØsterBo, da de er i kontakt med mange borgere, hvor jeg er tilknyttet og bliver tilknyttet i fremtiden. Jeg står i situationer med borgere, hvor jeg har behov for hjælp fra boligselskabet. Det kan for eksempel være, at en borger har låst sig ude af sit hjem, ikke kan finde hjem, må få slukket strømmen til for eksempel komfur grundet brandfare eller lignende situationer,” siger Sidse Schmidt og tilføjer, at hun som demenskoordinator har tavshedspligt.
Det er heller ikke sådan, at personalet kan sige, om det er demens, påpeger Sidse Schmidt. Tegnene kan være symptom på mange ting, men det er vigtigt at have en opmærksomhed på det, der stikker udenfor normen, og som opleves som afvigende.
Derfor er det også en vigtig dagsorden, som ØsterBO løfter, mener Sidse Schmidt.
”Jeg er rigtig positiv overfor initiativet fra ØsterBO, og jeg mener så aboslut, der tages del i et samfundsansvar.”
Gode samarbejder i flere kommuner
Initiativer som demensspottere og sundhedsagenter er noget, som flere boligorganisationer og kommuner samarbejder om – og har gjort det over tid. I den almene sektor er der et kursus, der går under navnet Drift med hjerte, hvor viceværterne bliver efteruddannet i at håndtere sager med beboere, som har behov for hjælp.
I Aalborg Øst har de ligeledes uddannet deres viceværter til at spotte demens – og med hjælp af den boligsociale helhedsplan har de også uddannet flere beboere som sundhedsformidlere.
Tidligere på året lancerede BL og KL en konkret plan for at styrke det nære sundhedsvæsen. Her var et af hovedpunkterne en mobilisering af civil- og lokalsamfund, blandt andet ved at ejendomsfunktionærer – som typisk er helt ude ved beboerne – fungerer som en form for brobyggere i boligområderne.
Og det er historien fra Vejle et konkret eksempel på.
Om skribenten
Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
Boligminister fjerner juridiske snubletråde for byggeri af sundhedshuse i almene boligområderNiklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
Boligminister fjerner juridiske snubletråde for byggeri af sundhedshuse i almene boligområderMest læste
Se alle artikler (2995)0