24. JAN. 2024 KL. 11:02

Lærlinge får ansvar for eget byggeri

Unge Kolding

"Lærlingene glæder sig over, at de får lov at få ansvar, skal arbejde selvstændigt, holde tidsplaner og koordinere arbejdet i ’lærlingeboligen’. Foto: ALFABO."

I Kolding får lærlinge nu ansvar for såkaldte ’lærlingeboliger’. Det er et nyt pilotprojekt, som ALFABO har sat i gang i samarbejde med de virksomheder, der er en del af renoveringen af boligorganisationens rækkehuse i Munkevænget.

I den almene boligforening ALFABO i Kolding er de i fuld gang med et omfattende renoveringsprojekt af de 45 år gamle rækkehuse Munkevænget. 

Boligerne skal have et bedre indeklima, facader og tag skal bringes op til nutidens standard.

Og så skal boligerne optimeres med fokus på dagslys og tilgængelighed, så boligerne bliver mere ældre- og handicapvenlige.

Lærlinge skal have større indsigt

Men projektet har også en helt anden dimension i sig. I forbindelse med renoveringen har virksomheden nemlig, da kontrakten blev indgået, sagt ja til at stille lærlinge til rådighed til lærlingeboligen.

”Lærlingene er tildelt deres egen bolig, hvor de skal samarbejde og være med til at koordinere arbejdet og vurdere, hvor lang tid de enkelte opgaver tager,” fortæller Stefan Vestergaard, ALFABOs bygge- og udviklingschef. 

"Jeg er sikker på, at projektet med ’lærlingeboliger’ løfter de unge til at klare fremtiden som svend,” fortæller Stefan Vestergaard, mens han fortsætter.

”Vi har alle et samfundsansvar for, at vores unge får en god og solid uddannelse. Det har den almene boligsektor også. På vores byggesager arbejder vi for at få flere lærlinge end de 14 procent, som der står i boligaftalen, det er noget, som vi er stolte af, men også meget bevidste om.” 

Formålet er at give lærlingene en større indsigt i byggeriets mange facetter og samarbejdsrelationer og herigennem styrke dem til fremtiden som svende. 

Artiklen fortsætter under billedet

Læs mere om uddannelse og beskæftigelse på almene byggesager

Hos BL har vi samlet en hel temaside med vigtige informationer om lærepladser på almene byggesager. 

Med Grøn Boligaftale 2020 fik de almene boligorganisationer en bunden opgave – 14 pct. af de ansatte på almene byggesager skal være lærlinge (personer under oplæring).

Læs meget mere her. 

Lærlingebolig Munkevænget

Lærlingeboligen er en del af ALFABOs store renoveringsprojekt i Munkevænget i Kolding. Foto: ALFABO

Vi har alle et samfundsansvar for, at vores unge får en god og solid uddannelse. Det har den almene boligsektor også. På vores byggesager arbejder vi for at få flere lærlinge end de 14 procent, som der står i boligaftalen, det er noget, som vi er stolte af, men også meget bevidste om.

Bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard

Virksomhederne bakker op

Både entreprenører, tømrer, elektrikere, køkkenfirmaer, malere og anlægsgartnere er rigt repræsenteret i renoveringsprojektet.

”Svendene er jo i gang med de øvrige boliger og sørger for, at der er støtte og hjælp undervejs. I sidste ende skulle det gerne munde ud i, at lærlingene bliver ’klædt på’ til at arbejde selvstændigt, samt opnå en større forståelse for arbejdsprocesserne ved et byggeri,” lyder det fra byggechefen.

Projektet er også blevet godt modtaget af lærlingene, der glæder sig over, at de får lov til at få ansvar, arbejde selvstændigt, holde tidsplaner og koordinerer arbejdet i ’lærlingeboligen’.

”Jeg er sikker på, at det giver mig en meget større forståelse for mit arbejde og processerne. Det er dejligt at få noget ansvar og skulle tænke selv,” siger Malene Hansen, der er i lære som anlægsgartner.

Læs senere artikler

Vil sikre lærepladser på renovering af Danmarks første højhuse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Heidi20
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Jagten på Renoverprisen 2024 er gået ind

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Jagten på Renoverprisen 2024 er gået ind

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2842 )

0

Læseliste