28. AUG. 2024 KL. 10:16

Seniorboliger bliver revet væk: ”Alt for få boliger i forhold til efterspørgslen”

Himmerland Boligforening 2019 Evelyn Eternitten 1 Renejeppesendk

Evelyn og Jørgen solgte deres hus i udkanten af Aalborg og flyttede i en senioregnet bolig i centrum af Aalborg. Det har de ikke fortrudt siden. Foto: Himmerland Boligforening

Himmerland Boligforening har længe vidst, at de skal renovere sig til senioregnede boliger fremfor at bygge nye, hvis de skal følge med det hastige tempo, befolkningen bliver ældre i Aalborg. Det bakker Boligøkonomisk Videncenter op om.

I det østlige Aalborg har Himmerland Boligforening renoveret afdeling Kildeparken, så der i dag står 1.050 topmoderne og seniorvenlige boliger. Dertil et sundhedshus og andre sundhedstilbud i bydelen.

Det har gjort boligerne i Kildeparken så populære, at andelen af seniorer over 65 år er steget med 77 procent siden 2014, fordi de har en bolig, de kan se sig selv blive gamle i. De har fællesskaber, så de undgår at blive ensomme, og et sundhedshus med læger og motionstilbud lige om hjørnet – perfekt til det gode seniorliv.

Vi har før hørt om Aalborg-modellen, som har høstet ros af sundhedsminister Sophie Løhde, fordi den taler direkte ind i sundhedsdagsordenen nærhed i sundhed. En dagsorden, som længe har fyldt i BL, KL og på Christiansborgs gange – og som nu har ført til partnerskabet ”Fælles om lokal sundhed” mellem BL og KL.

Men det almene fokus på at renovere tilgængelighed for seniorer ind i den eksisterende boligmasse taler også lige ind i Boligøkonomisk Videncenters analyse af, at det er for sent at bygge sig ud af det akutte boligbehov til de mange flere 65+årige, vores samfund ser ind i de kommende mange år.

”Vi har kendt de tal i flere årtier og de hastigt voksende boligudfordringer, vi reelt ser ind. Jeg er derfor mere forundret over, hvor lidt fokus der har været på det politisk. Vi har for længst forpasset muligheden for at bygge skræddersyede løsninger til de ældre. Fremtidens ældreboliger er dem, vi har i dag, så de skal tilpasses de ældres behov,” fortæller Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, til Fagbladet Boligen.

Danmark er et superældet samfund

20,7 procent af den danske befolkning er i dag 65 år eller derover – så vi er det, FN kalder et ”super aged society”. Vi ældes i hastigt tempo, og i 2035 vil hver fjerde person i Danmark være fyldt 65 år, viser en analyse fra BL – Danmarks Almene Boliger.

Det er over 230.000 flere 65+årige, end vi er i dag – men vi har ikke den tilsvarende mængde boliger, der egner sig for seniorer at bo i, og vi kan slet ikke følge med efterspørgslen, hvis vi kun tænker i nybyggeri.

Læs BL’s debatindlæg om løsningen på udfordringen med ældres boligbehov her

”Derfor er det godt og nødvendigt, at de almene boligorganisationer har fokus på løbende at renovere utidssvarende boliger til tilgængelighedsboliger, som lokalområdets ældre borgere kan flytte ind i, når de ikke længere har kræfter til at passe hus og have, eller ikke længere kan klare trapperne til 2. sal i de ældre etagebyggerier,” siger Curt Liliegreen.

Han mener dog ikke, at man nødvendigvis skal renovere boliger kun til de ældres behov, men at det giver god mening at skabe boliger, som passer behovene i flere livsfaser.

På den måde risikerer man ikke at stå med tomme boliger i områder, hvor befolkningstilvæksten går op og ned, fordi de kun egner sig til én beboergruppe som unge eller ældre.

Almene seniorboliger

Tilpasning af eksisterende boliger

Den almene boligsektor gennemfører omfattende renoveringer af den eksisterende boligmasse for at forbedre tilgængeligheden, bl.a. med støtte fra Landsbyggefonden. Fx ved at installere elevatorer, udskifte badekar med brusekabiner, lave brede døråbninger. Udenfor kan der etableres ramper til mobile hjælpemidler og bedre belysning.

Moderne boligformer

Generationsfællesskaber: Den almene sektor har med succes udviklet boligområder med både yngre og ældre beboere, som er med til at skabe dynamiske fællesskaber, hvor der er mulighed for at hjælpe hinanden og opretholde et socialt netværk, fx Generationernes Hus i Aarhus.

Interessefællesskaber: Sektoren har også fremmet udviklingen af bofællesskaber, hvor ældre kan bo sammen og støtte hinanden i en tryg og social ramme. De fællesskaber kan designes med fælles faciliteter og aktiviteter, der fremmer social interaktion og mindsker ensomhed.

"Det godt og nødvendigt, at de almene boligorganisationer har fokus på løbende at renovere utidssvarende boliger til tilgængelighedsboliger, som lokalområdets ældre borgere kan flytte ind i, når de ikke længere har kræfter til at passe hus og have, eller ikke længere kan klare trapperne til 2. sal i de ældre etagebyggerier."

Aalborg renoverer for fuld skrue

I 2045 kan Aalborg se ind i, at der vil bo 13.000 flere borgere, der er over 70 år, end der gør i dag. Det svarer til, at hver sjette beboer i Aalborg Kommune er 70 år eller derover.

”Det er en markant stigning, der betyder, at vi allerede nu arbejder målrettet med at tilpasse kommunens boligudbud, så vi kan tilbyde de kommende seniorer nogle gode boliger, der lever op til fremtidens krav,” siger Ole Nielsen, der er direktør for Himmerland Boligforening.

I de sidste seks til otte år har den nordjyske boligforening nybygget og renoveret sig til, at omkring 2.500 ud af boligforeningens 7.500 boliger i dag er egnet til, at seniorer flytter ind. Og det vil de fortsætte med.

”Men det er alt for få i forhold til efterspørgslen her i Aalborg, hvor vi oplever en overvældende interesse for senioregnede boliger,” fortsætter Ole Nielsen.

Kildeparken, som vi indledte med, er oppe at køre i version 2.0. I Vestbyen – som er Aalborgs gamle ”brokvarter” – er Himmerland Boligforening i fuld gang med at renovere 311 boliger. Her indsætter de elevatorer i opgangene og udvider de små bytoiletter, så beboere, der bruger rollator og andre hjælpemidler, kan blive boende i det hjem og kvarter, de kender så godt.

”Her har vi fat i familier, som har boet i Vestbyen i 50 år. Det ville være trist, hvis de skulle flytte og starte forfra på grund af dårlige toiletforhold. Men presset på egnede boliger er stort, og vi prøver at følge med,” forklarer Ole Nielsen.

Boligforeningen vil også gerne sammen med Aalborg Kommune styrke oplandet med senioregnede boliger, så de kan være med til at sikre, at de mindre landsbyer ikke ender som spøgelsesbyer, men bevarer de naturlige flyttekæder – fra parcelhus til seniorbolig.

Foto Boliger Til Hele Livet

1 / 1BL har udarbejdet analysen Boliger til hele livet, som blandt andet belyser befolkningsudviklingen i Danmark og kendetegnene ved de 65+årige nu og i fremtiden. Den skitserer også fordelene ved at skabe nye boformer som seniorbofælleskaber og generationshuse, der fremmer fællesskaber og er boliger til hele livet.

Nye boligformer på vej

Senioregnede boliger er som fortalt et hit i Aalborg. Derfor udvikler Himmerland Boligforening også senioregnede boliger på en ny måde, hvor de etablerer bebyggelser, der er med til at samle beboerne i interessefælleskaber og i højere grad end tidligere blander de forskellige aldersgrupper.

”Vi skal tænke beboer-diversitet ind i boligbyggeriet. Det er med til at udvikle boligområdet og skabe værdi for både seniorerne, de unge og børnefamilierne. De har kæmpe fordel af at kunne bruge hinanden socialt og praktisk. Ved at beboerne involveres i deres nærområde, mindsker vi ensomheden,” siger Ole Nielsen.

Fra kommunal side bør man ifølge boligdirektøren – og Curt Liliegreen – aktivt tænke almene boliger ind som et værktøj i deres ældrestrategi.

”De billige boliger, man gerne vil have til seniorer om ti år, de skal på tegnebrættet nu. Og der vil vi godt tænkes ind,” afslutter boligdirektør Ole Nielsen.

Men for at komme boligbehovet i møde, bør kommunerne have en seniorboligstrategi eller -politik – som i højere grad kunne handle om flere familieboliger med indbygget tilgængelighed i stedet for deciderede ældreboliger, som man først flytter ind i, når man er meget aldrende. Ifølge en undersøgelse fra Danske Ældreråd er det kun en fjerdedel af kommunerne, der har sådan en strategi.

Læs BL’s minianalyse ”Boliger til en voksende ældrepopulation - forskelle i økonomi og betalingsevne” her

Fælles front

Direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, håber, at lands- og kommunalpolitikkerne snart får øjnene op for den akutte boligsituation, vi står overfor, hvis vi som samfund skal være i stand til at gribe den voksende andel af ældre. Men han ved godt, at det er et langt sejt træk.

”Politikere er ikke onde mennesker, men vi ser desværre, at det kræver stærke alliancer og tålmodighed at råbe dem op. Det her skal italesættes ud fra rå data, som tvinger dem til at erkende udfordringen med de mange flere ældre, de mange flere ældre-singler og den akutte mangel på egnede boliger til dem.”

Læs Curt Liliegreens artikel om fremtidens ældreboliger her

Læs senere artikler

Fremtidens seniorboliger: De store potentialer ligger i flere renoveringer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nærhed i sundhed: Nyt partnerskab skal bane vej for flere lokale sundhedssamarbejder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3007 )

0

Læseliste