21. AUG. 2024 KL. 08:07

Nærhed i sundhed: Nyt partnerskab skal bane vej for flere lokale sundhedssamarbejder

SUNDHED

Et nyt partnerskab skal styrke den borgernære sundhed. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

BL – Danmarks Almene Boliger har sammen med KL lanceret partnerskabet Fælles om Lokal Sundhed. Målet er at skabe en platform, hvor alle aktører kan dele viden og erfaringer og sætte konkrete i initiativer i gang, der styrker den borgernære sundhed.

Der skal tages et opgør med den store ulighed i sundhed. Derfor lancerer BL – Danmarks Almene Boliger sammen med KL partnerskabet Fælles om Lokal Sundhed.

Målet er at skabe et netværk, hvor boligorganisationer, kommuner, civilsamfundsorganisationer og andre sundhedsaktører kan udveksle erfaringer og afprøve konkrete initiativer for at styrke den borgernære sundhed helt lokalt.

Et område, hvor boligorganisationerne og kommunerne har samme mål, hvilket gør et samarbejde nemt.

Det er erfaringen fra Finn Muus, der som direktør i Boligkontoret Fredericia allerede arbejder på at løfte sundhedsopgaver i fællesskab med kommunen.

I Fredericia arbejdes der på, at de to boligselskaber varmemestre for eksempel kommer til at løse nogle af de opgaver, der ikke nødvendigvis kræver en sundhedsfaglig baggrund. En stor hjælp i kommune, der ser ind i en personalemangel.

”Det har været et rigtig godt samarbejde om udarbejdelse af et foreløbigt koncept. Vi har jo her en fælles interesse i et samarbejde, og det gør, at alle trækker hurtig og koncentreret i samme retning,” siger Finn Muus.

Bliv en del af nye partnerskaber

Faktaboks: Fælles om Lokal Sundhed løber over en treårig periode fra august 2024 til august 2027. Partnerskabet samler boligorganisationer, civilsamfund, kommuner og andre sundhedsaktører til inspiration og erfaringsudveksling samt afprøvning af udvalgte konkrete initiativer. I partnerskabet vil derfor skabes en platform for:

  • At skabe forbindelse mellem aktører på tværs af sektorer og interesser, som ønsker at komme i gang med at bringe sundhed tæt på hverdagen
  • At udveksle erfaringer og dele viden 
  • At sætte gang i konkrete lokale afprøvninger

Der er åben Kick-Off den 3. oktober 2024. Tilmeld dig her.

Læs senere artikler

KL: Sundhed skal helt tæt på borgerne i de almene boligområder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Stort potentiale i fælles platform

I Fredericia Kommune er de helt enige i, at der er meget at hente med en fælles platform. Her har de som beskrevet gang i flere indsatser. 

”Et formaliseret samarbejde giver en helt anden dimension til sundhedsindsatserne i de almene boligområder, hvor det er dokumenteret, at flere borgere har sundhedsudfordringer. Det ser vi blandt andet ved, at vi i fællesskab kan aktivere ejendomsfunktionærerne, som har deres daglige gang i boligområderne," siger Mette Heidemann, der er direktør for Unge, Voksen og Senior i Fredericia Kommune og fortsætter:

"Det bliver særligt vigtigt, når vi oplever personalemangel på det kommunale ældreområde, at vi i fællesskab kan finde ressourcer til at aflaste det.” 

Hun ser derfor et stort potentiale i partnerskabet som en platform for vidensdeling.

”Det kan både handle om at dele erfaringer af brugen af ejendomsfunktionærer som brobyggere. Men den anden del kan også handle om den fysiske indretning af den bogernære sundhed, hvor vi som kommuner og boligorganisationer kan trække på hinandens erfaringer, og det samarbejde vi vil rigtig gerne bidrage til,” fortsætter Mette Heidemann.

Svært at løfte alene

Selvom de i Fredericia allerede er godt fremme i skoene og har et godt samarbejde med kommunen, var det ikke kommet i stand, hvis der ikke havde været inspiration at hente udefra.

”Selvom alle godt kunne se mulighederne, var det lidt svært at se, hvordan det konkret skulle håndteres. Der har vi så hentet erfaringer fra blandt andet Himmerland og Viborg,” siger Finn Muus.

Derfor mener direktøren også, at det giver god mening med et med et mere formelt vidensnetværk.

”Et formaliseret netværk gør det endnu nemmere og dele de erfaringer. Så kan vi forhåbentlig være med til at inspirere nogle andre, ikke mindst kommunerne, for vi kan jo ikke noget uden kommunerne, og de kan ikke noget uden os” siger Finn Muus.

Om skribenten

Malte Dan Møller Henriksen BL
Malte Dan Møller Henriksen

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Dan Jørgensen bliver EU’s første boligkommissær – Housing Europe og BL har høje forventninger

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Dan Jørgensen bliver EU’s første boligkommissær – Housing Europe og BL har høje forventninger

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2949 )

0

Læseliste