21. AUG. 2024 KL. 10:00

Prisvindende træbyggeri har stået i seks år: Sådan går det i dag

Lisbjerg Topfoto

"Alpehytterne" på Lisbjerg Bakke har tronet på toppen af Aarhus N siden 2018, hvor AL2bolig opførte det gennemførte træbyggeri. Foto: Henrik Kastenskov

I AL2Bolig giver de topkarakter til kvaliteten af træbyggeriet på Lisbjerg Bakke. Men de bruger mange ressourcer på at drifte det påkrævede sprinkleranlæg – for brandkravene er store, når man bygger med træ i flere etager.

Solen hænger højt på himlen over det store træbyggeri, som troner oppe på toppen af Lisbjerg Bakke.

Stilmæssigt ligner de 3- og 4-etagers ejendomme beklædt med rødgran en blanding af alpehytter og westernsaloner – med udsigt over Aarhus Bugt.

Fagbladet Boligen er taget på tur til det højeste punkt i Aarhus Nord for at følge op på, hvordan det er gået med at drifte og udleje Danmarks første almene etageejendom i træ.

Har AL2Bolig haft uforudsete udfordringer med de 40 boliger, som de opførte i 2018? Et byggeri, som høster ros i arkitektkredse, der kalder det et pionerprojekt inden for moderne træbyggeri med et fleksibelt byggesystem, et godt indeklima og god akustik – og som har vundet priser for sine bæredygtige kvaliteter.

Voksende tillid til træ

Vi bliver mødt på parkeringspladsen af Sune Hjarsbæk, der er driftsleder i AL2Bolig, og projektleder Michael Carstensen. De har begge haft deres gang på Lisbjerg Bakke, siden den almene trælandsby blev til for seks år siden – og som i dag står med en smuk grå patina.

Sune Hjarsbæk siger med et glimt i øjet, at han som driftsmand dengang ikke var stor fan af at skulle bygge de 40 boliger, som både udvendigt og indvendigt er beklædt med træ. Enhver med lidt kendskab til biogene materialer som træ ved nemlig, at det forgår hurtigere end de mineralske mursten og beton. 

”For sådan en som mig virkede det fjollet at bygge et helt kvarter af huse i træ, som vi ved skal udskiftes om 20-30 år. Men når det er sagt, må jeg sige, at jeg er meget positiv over, hvor flot det stadig står, og at den almindelige drift af boligerne indtil videre ikke er anderledes end i vores afdelinger af mursten. Det kan jo vise sig, at træet kan holde væsentligt længere, end vi går og tror,” siger Sune Hjarsbæk.

Han kan i dag godt se det bæredygtige i at bygge med træ, som kan udskiftes løbende og forlænge levetiden af byggeriet. Træ er samtidig en fornybar ressource og brillierer ved at fungere som CO2-depot. Noget, flere almene bygherrer har fået øjnene op for.

Se KAB’s guide til mere træbyggeri i den almene sektor ”Træbarometeret” her

Om byggeriet på Lisbjerg Bakke

Tegnestuen Vandkunsten har sammen med AL2Bolig udviklet Lisbjerg Bakke.

Facaden er udført i ubehandlet uprofileret rødgran, som udskiftes løbende, fremfor at blive malet. Vinduerne er ubehandlet aluminium udvendigt og lakeret træ indvendigt. Trappeskakte er ubehandlet beton. Indvendige træpaneler er behandlet med hvid lud.

DGNB-Guld

Lisbjerg Bakke er DGNB-Guld certificeret. De 5.200 m2 ubehandlede træfacader, vinduesrammer af rå aluminium og de umalede opgange og lejligheder er alt sammen godt for miljø, indeklimaet og driftsøkonomien.

Økonomisk burde der ikke være en stor forskel på udgiften til at vedligeholde et træhus kontra et murstenshus over en periode på 30-50 år.

Se projektet her

Lisbjerg Sune Og Michael Closeup

1 / 2Sune Hjarsbæk og Michael Carstensen viste Fagbladet Boligen rundt på Lisbjerg Bakke, hvor de fik en snak om, hvordan det er gået med træbyggeriet, siden AL2Bolig opførte det i 2018. Foto: Henrik Kastenskov

Lisbjerg Sune Og Michael

2 / 2Sune Hjarsbæk, driftsleder i AL2Bolig, var til at starte på lidt nervøs for, at beplantningen langs træfacaderne ville skade træet, så det skulle skiftes i "utide". Men det lader til, at det ubehandlede rødgrans-træ er hårdført. Foto: Henrik Kastenskov

"For sådan en som mig virkede det fjollet at bygge et helt kvarter af huse i træ, som vi ved skal udskiftes om 20-30 år. Men når det er sagt, må jeg sige, at jeg er meget positiv over, hvor flot det stadig står, og at den almindelige drift af boligerne indtil videre ikke er anderledes end i vores afdelinger af mursten."

Sune Hjarsbæk, driftsleder i AL2Bolig

Hårdfør trækonstruktion

Det er stadigt tidligt på dagen på Lisbjerg Bakke, og der står en stiv vind ned gennem gaden, som deler de to rækker af træbeklædte bygninger. En mor trisser stille rundt med et sovende barn i barnevognen, mens en bil kører forbi os i lav fart. Her er meget roligt.

Mens vi slentrer ned ad gaden, peger driftsleder Sune Hjarsbæk hen på nogle bundbrædder i en af facaderne. Han indrømmer, at han havde frygtet, at det rå og ubehandlede træ, som flugter med terrænet, ret hurtigt ville gå i forrådnelse på grund af jord og planter.

”Men det er ikke sket endnu,” konstaterer han og retter i stedet blikket op mod tagryggen.

”Det danske vind og vejr er også en faktor, man skal tage højde for, og som kan have stor betydning for træets levetid,” tilføjer han.

Især heroppe på toppen af bakken, hvor alle bygninger ligger frit, og det føles som om, at vinden kommer fra alle sider – hvilket også er tilfældet i dag. Regnen rammer ifølge driftschefen heller ikke blidt, men slår hårdt ind på facaderne, som kun er beskyttet af tagudhæng på en meters bredde.

”De tykke dimensioner i træet kan åbenbart holde til det. Og det er helt uden, at vi gør noget for det. Vi har heller ikke haft problemer med vandindtag, eller at sålbænke bliver skæve. Vinduerne holder også tætte og sidder ikke skævt i vindueshullerne – endnu,” griner han.

Sune Hjarsbæk tror i dag på, at træet på facaderne først skal skiftes om 20-30 år – som der også bliver afsat økonomi af til.

Selvom den til tider skeptiske driftsleder giver flotte karakterer til træhusene på Lisbjerg Bakke, er der et lille, men ikke ubetydeligt, ”men” i fortællingen om det at bygge etageboliger i træ.

Et dyrt sprinkleranlæg har nemlig vist sig at koste mange flere ressourcer end først budgetteret med – både i forhold til nedsparing andre steder i byggeriet, afdelingens økonomi og bæredygtighed.

Læs her, hvorfor forsker mener, at man skal bruge træ som byggemateriale med omtanke

Hvorfor bygge i træ?

De nye klimakrav fra 2023 om LCA-dokumentation betyder, at nybyggeri på over 1.000 kvadratmeter maksimalt må udlede 12 kilo CO2-ækvivalenter pr. kvm pr. år.

Før sommeren blev der indgået en ny politisk aftale, der betyder, at kravene fra 2025 sænkes til et vægtet gennemsnit på 7,1 CO2-ækvivalenter pr. kvm pr. år. Fremover vil kravet blive differentieret på bygningstype og gælde alle nybyggerier. 

Med træbyggeri er det muligt at gå ned til det halve af de gældende 2023-værdier.

Det er en af årsagerne til træbyggeriets stigende popularitet, hvor træet i stigende omfang anvendes til bl.a. boligbyggeri.

Andre kvaliteter ved træ som byggemateriale er dets fleksibelt og lav vægt. Og det er nu muligt at bygge både højhuse og store bygningskomplekser i træ. 

Lisbjerg Pumpeanlæg

1 / 3Michael Carstensen: ”Vi tester systemet hver tirsdag efter klokken 13. Så ved børnefamilierne med små børn, at de ikke skal lægge dem til at sove der, for det larmer som ind i helvede, når vi tester sprinkleranlægget af.” Foto: Henrik Kastenskov

Lisbjerg Sprinkler

2 / 3”Det er en skrøne – og sker kun på film – at når én sprinkler går i en bolig, så går alle sprinklere i gang. Det er altså kun den sprinkler, der varmepåvirkes, der begynder at sprøjte vand ud,” fortæller Michael Carstensen. Foto: Henrik Kastenskov

Lisbjerg Labyrint Af Ror

3 / 3Michael Carstensen: ”Vi kunne da godt frygte, at der sker et uheld med en beboer, der er faldet i søvn, og der står røg ud ad ovnen, og sprinkleren bliver opvarmet. Eller et barn får ramt ventilen i loftet med en bold. Når først sprinkleren går, og vandet fosser ud, så vil det give voldsomme vandskader i et træhus som det her. Foto: Henrik Kastenskov

Krævende sprinkleranlæg

Det kom ikke bag på AL2Bolig, at de skulle etablere et sprinkleranlæg i ejendommens boliger, fælleslokaler og trapperum. De vidste godt, at brandmyndighedernes krav til brandsikkerhed i etagebyggeri i træ er meget høje.

Men de havde i projekteringen ikke gjort sig helt klart, hvor mange ressourcer de skulle smide efter selve driften af sprinkleranlægget på Lisbjerg Bakke.

Projektleder Michael Carstensen viser os ned i dybet til sprinklercentralen. Vi lander i et kælderrum med et ret avanceret anlæg, som han tydeligvis synes er lidt sjovt at arbejde med.

Da han tænder lyset, kan vi se en stor pumpe og en dieselmotor trone i rummet. Langs væggene snor sig en labyrint af metalrør. Hele anlægget er malet i en rød farve, som de fleste forbinder med varme og ild. Det er det system, der kræver ekstra ressourcer. 

Michael Carstensen forklarer, at de i henhold til brandkravene hver uge skal lave en såkaldt system-integrationstest, der viser, at det sammenhængende system af installationer fungerer efter hensigten – og sætter korrekt i gang, hvis der opstår brand i en af boligerne. 

”Hver eneste uge lukker vi 100 liter vand af og kører nødprocedurer for at se, om anlægget holder sine fem bar, og at el- og dieselmotoren starter op i tilfælde af brand. Vi simulerer simpelt hen, at en sprinkler går i en af boligerne. Det er en fast udgift til evig tid, og jo dybest set ikke noget, beboerne føler, de får noget for.”

Lige uden for sprinklercentralen er der udgravet et stort bassin med 50.000 liter vand, som er forbundet til rørene inde i kælderrummet. Vandet i bassinet kommer kun i brug i nødstilfælde, hvis vandindtrækket fra vandværket skulle svigte. Men det kræver stadig, at driften tjekker vandstanden med jævne mellemrum.

Udover at det koster mange penge og ressourcer at vedligeholde sprinkleranlægget 52 uger om året, tænker Michael Carstensen også, at det er lidt en ”nitte” i forhold til den grønne bæredygtighed, som huset jo ellers repræsenterer, at de hvert år hælder 5.200 liter vand direkte ud i kloakken og bruger 30 liter diesel på at starte nødmotoren op.

”Det er vilkårene med et træbyggeri i flere plan som det her. Men vi har heldigvis ikke været udsat for brand endnu,” siger han.

Lisbjerg Hojt Til Loftet

1 / 1Boligerne på Lisbjerg Bakke er bygget i træ både udvendigt og indvendigt. Indtil videre har de ludbehandlede trævægge overlevet uden alt for mange sømhuller. "Vi må tage det, som det kommer," som Sune Hjarsbæk siger. Foto: Henrik Kastenskov

Skrøbelige trævægge

AL2Bolig valgte at gå all in på træbyggeriet tilbage i 2018, så boligerne også indvendigt er beklædt med ludbehandlede trævægge i stue-alrum og værelser, som er med til at give det gode indeklima og god akustik i rummet.

Vi står på fjerde sal i en af toplejlighederne, som er fraflyttet. Fordi vi er på toppen af en bakke, kan vi fra hjørnevinduet i det store køkken-stuerum kigge direkte ned på Aarhus midtby, der på nordsiden er omkranset af grønne trætoppe og på sydsiden det glinsende vand i Aarhus Bugt.

Trævæggene i stuen har fået lidt patina, som forventet, men ellers står de pænt og uden misfarvninger fra den tidligere beboers ”familiealbum” på væggene.

”Helt ærligt, så havde jeg troet, at vi blev nødt til at skifte indervæggene ret ofte. Jeg havde forventet at finde søm- og skruehuller overalt, men det har endnu ikke været tilfældet. Beboerne ser ud til at passe godt på dem. Vi har ikke som sådan lagt en strategi for udskiftning af vægge. Vi tager det, som det kommer,” fortæller driftslederen.

Michael Carstensen tilføjer, at indervæggene får en gang ludbehandling, hver gang nogen flytter ud – hvilket svarer til en gang maling i de andre almene boliger.

Hvem ville ikke bo her, er den første tanke, der strejfer en. Både Sune Hjarsbæk og Michael Carstensen nikker ja til, at de da godt kunne se dem selv bo i sådan et byggeri og med sådan en udsigt.

Derfor er de begge også lidt uforstående overfor, at det faktisk er lidt svært at lokke nye beboere til. Selv til en stor bolig med højt til loftet og udsigt til vandet.

Lisbjerg Skrabet Kokken

1 / 2Sådan ser standardkøkkenet ud i boligerne på Lisbjerg Bakke. Det kan godt skræmme potentielle beboere væk, fortæller Sune Hjarsbæk og Michael Carstensen. Foto: Henrik Kastenskov

Lisbjerg Michael I Kokken

2 / 2Men nogle nye beboere kan være så heldige, at de får tilbudt en af de boliger, hvor tidligere beboer har installeret skabe - og her også en køkkenø. Så slipper man for den udgift. Foto: Henrik Kastenskov

Svær udlejning

”Lige nu står syv boliger tomme, og de er desværre ikke supernemme at udleje igen,” siger Sune Hjarsbæk.

De skrappe krav til sprinkleranlægget gjorde byggeriet noget dyrere end beregnet og har blandt andet betydet, at boligselskabet kun har sat et minimum af køkken ind – resten af køkkenelementerne må beboerne selv bekoste.

”De fleste, som kommer herud og ser boligerne, tænker wow, hvor er det flot. Men med indskud, en forholdsvis høj husleje, og de samtidig selv skal isætte et køkken, så bliver mange jaget væk, hvis de ikke har planer om at skulle bo her i mange år,” forklarer Michael Carstensen nogle af grundene til ledigheden med.

Det komplicerer også at være familie herude, fordi Lisbjerg Bakke ligger cirka 10 kilometer uden for centrum af Aarhus, og endnu kun har en smule indkøb i nærområdet. Til gengæld har de en ny skole nærmest i baghaven, som børnene selv kan komme til via det grønne område.

Sune Hjarsbæk fortæller, at de på kontoret har drøftet, om de fremadrettet skal indsætte et fuldt køkken, når nogen fraflytter – så det ikke er en hindring for at udleje boligerne.

”Et køkken koster i realiteten det samme som seks ugers tomgang. Og den bolig, vi står i her, har stået ledig i halvanden måned,” siger han eftertænksomt. 

Læs senere artikler

Forsker: Træ i byggeriet er en gevinst - hvis det udnyttes korrekt

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Danmarks første almene etage-ejendom i træ

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen
Lisbjerg Mor Med Barn

1 / 2Sune Hjarsbæk: ”Vi har prøvet både sand, lega og kattegrus som vinterbekæmpelse på gangarealerne. Men på grund af blæsten heroppe, bliver vi nødt til at bruge almindeligt vejsalt, som er tungere og ikke blæser væk i vinden. Det betyder, at vi må nedskrive levetiden på svalegange og trapper, da træet på grund af vejsalt forgår hurtigere end oprindeligt tænkt.” Foto: Henrik Kastenskov

Lisbjerg Metallister

2 / 2Michel Carstensen: ”Vi lagde ud med rent træ i alle udendørs gangarealer. Men så snart de bliver våde af regnen, bliver de møgglatte. Så vi har skruet tynde metallister på træet, så ingen kommer til skade herude.” Foto: Henrik Kastenskov

Lisbjerg Fra Parken

1 / 2

Lisbjerg Barnevogn

2 / 2

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på venteliste

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på venteliste

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2949 )

0

Læseliste